Den bedste kødsovs (helt uden kød)

… Og muligvis også den sundeste !

Den bedste kødsovs uden kød?

Hvis jeg selv skal sige det, har jeg formået at kreere en opskrift på den bedste kødsovs – og så er den helt UDEN kød. I ved nok – sådan en bolognese, der kan narre selv den mest garvede kødspiser og samtidig få den mest erfarne veganer til at spytte det ud i vildrede (på den gode måde altså…) At den samtidig er den måske sundeste kødsovs der findes, var ikke planlagt men er bestemt en bonus værd at tage med.

Hvordan kan det nu lade sig gøre?

Og hvordan er det så liiige muligt spørger du nok? Jo nu skal du høre – den store mængde svampe kombineret med røget paprika og soya sauce giver en helt fantastisk umami smag, som er den grundsmag vi typisk kender fra kød. De finthakkede grøntsager og valnødder er med til at give retten tekstur. Jeg vil lige pointere, at du sagtens kan variere grøntsagerne og tilføje dine egne – f.eks bladselleri, knoldselleri, porre osv. Det eneste essentielle ved denne ret er svampe og valnødder (eller mandler), samt at det hele bliver hakket MEGET FINT !

Den bedste kødsovs (helt uden kød)

Bvadr – jeg kan ikke døje svampe !

Er du en af mange der ikke kan fordrage smagen eller konsistensen af champignoner, så tror jeg faktisk at denne opskrift er lige noget for dig – på trods af at den indeholder hele 500 g. Den karakteristiske smag og konsistens “forsvinder” nemlig i denne veganske bolognese, og tilføjer blot en masse lækker og “kødfuld” smag.

Jeg fik idéen til denne kødfrie sovs af mine yndlings opskriftspushere ovre på PlantePusherne. Jeg har pillet lidt ved opskriften, og givet den endnu mere dybde og umami-smag. Det er simpelthen umuligt at smage, at den ikke indeholder kød.

Den bedste kødsovs (helt uden kød)
Opskrift på vegansk moussaka

Fri for soya og køderstatninger

Den bedste kødsovs er helt fri for sojagranulat og andre køderstatninger, gluten og olie og kan dermed betegnes som en vaskeægte healthfood, der kan spises med god samvittighed. Opskriften er ligeledes nem at gå til, billig at lave og perfekt i en travl hverdag, da den kan være klar i løbet af en lille times tid (jo længere den får lov at koge desto bedre), hvis du er i besiddelse af en foodprocessor. Denne opskrift er som skabt til en foodprocessor og kan varieres med alskens grøntsager og kedelige køleskabsrester. Kun fantasien sætter grænser.

Prøv den i en lasagne (med massere af ÅÅHST), mousakkaspaghetti bolognese eller som fyld til tortillas eller tacos. Mulighederne er mange, når først man har mestret grundprincipperne bag den bedste kødsovs (UDEN kød!)

Selv tak – og velbekomme.

Foodprocessor anbefaling

Foodprocessoren er en ge-ni-al opfindelse (hvis i spørger mig), og som nævnt er den fuldstændig uundværlig til denne opskrift – medmindre man selvfølgelig har tiden, tålmodigheden og de helt rette ninja-skills til at finthakke grøntsagerne selv (I sure don’t!). Foruden at kunne hakke fødevarer til uigenkendelighed, kan den også bruges til at lave den perfekte nicecream (den nok sundeste is i verden baseret på frosne bananer) og hjemmelavet nøddesmør (slut med at betale 50,- kr for et sølle glas mandelsmør) Jeg bliver i den sammenhæng tit spurgt, hvilken foodprocessor jeg selv bruger og anbefaler.

Jeg er pt kun indehaver af min mors gamle og aflagte lille udgave af en foodprocessor (en såkaldt “minihakker”) af mærket Bosch (find den her på Kitchenone.dk)(affiliate-link*). Den er billig, fylder ikke særlig meget, er ret kraftfuld af sin størrelse og har holdt i over 10 år efterhånden. Den klarer fint mindre hakkeopgaver, men skal have mange pauser undervejs for ikke at brænde sammen – og nøddesmør, det kan den altså slet ikke klare!

Dermed kan jeg af gode grunde ikke direkte anbefale en decideret foodprocessor, da jeg aldrig har haft en selv. Jeg bruger pt min højtelskede RAW blender (affiliate-link*) til bl.a. at lave nøddesmør og nicecream, da den klarer det på under 1 minut.

Når det så er sagt, har jeg hørt rigtig mange gode ting om disse 2 modeller fra henholdsvis KitchenAid og MagiMix (affiliate-links*). Hvis jeg en dag står og føler mig klar til at investere i en foodprocessor, skal det helt klart være en af disse!

Del dine kreationer med mig på facebook og instagram @planteaederen og husk at skrive en kommentar herunder samt give opskriften ærlige stjerner – det vil hjælpe mit opskriftsmageri gevaldigt og styre andre i en grønnere retning. Tak fordi du er med til at gøre en forskel ! 💚

5 fra 9 stemmer
Den bedste kødsovs (helt uden kød)
Udskriv
Den bedste kødsovs (helt uden kød)
Forb. tid
10 min
Tilb. tid
50 min
Tid i alt
1 t

Mit svar på den bedste kødsovs. 100% kødfri og vegansk og klar til at omvende selv den mest garvede kødspiser. Prøv den i lasagne, bolognese eller mousakka !

Antal: 4 personer
Ret: Hovedret
Køkken: Italiensk
Forfatter: Maria - Planteæderen
Ingredienser
Bolognese
 • 500 g champignon
 • 1 alm. løg
 • 3 fed hvidløg
 • 2 mellemstore gulerødder
 • 50 g valnødder*
 • 2 dåser (8dl) flåede tomater (eller hakkede/mosede)
 • 1 dåse (140g) tomatpure
 • 2 spsk sukker
Krydderier
 • 1 tsk oregano
 • 1 tsk rosmarin
 • ½ tsk spidskommen, stødt
 • ½ tsk sort peber
 • ½ tsk røget paprika
 • ½ tsk alm. paprika
 • 1 knivspids kanel
 • 2 spsk soyasauce
 • 3 laurbærblade
 • 1 tsk salt
Fremgangsmåde
 1. Start med at finde din foodprocessor frem (se min anbefaling ovenfor). Hvis ikke du har en, kan du istedet hakke ingredienserne MEGET fint med en skarp kniv (held og lykke, siger jeg bare!)

 2. Hak svampene i grove tern. Kom dem derefter i en foodprocessor og puls/hak dem helt fint (de skal gerne ligne ris i størrelse).

  Steg svampene ved høj varme indtil al væske er fordampet. Det kan godt tage 15-20 minutter. Brug en stor gryde og sørg for at fordele svampene godt og røre i dem jævnligt.

 3. Hak imens gulerødder, løg og hvidløg i grove tern og smid dem herefter i foodprocessoren sammen med valnødderne. Puls/hak dem indtil de har nogenlunde samme størrelse som svampene. 

 4. Når væsken fra svampene er fordampet tilsættes oregano, rosmarin, spidskommen, kanel, peber, de to typer paprika samt 1 spsk soyasauce. Steg ved høj varme i et par minutter. Husk at røre hele tiden, så det ikke brænder på.

 5. Tilsæt løg, gulerødder, hvidløg og valnødder og steg ved middel varme i et par minutter. 

 6. Blend de flåede tomater i foodprocessoren (eller brug 7-8 dl mosede/hakkede tomater istedet) og tilsæt dem sammen med tomatpure, sukker, laurbærblade, salt og den sidste spsk soyasauce. Giv den kødfrie sauce et opkog og lad den herefter simre ved lav varme, indtil den får en flot mørkerød farve (ca. 30-60 minutter under låg)

 7. Er saucen for tynd, når den skal bruges, kan du slutteligt koge den uden låg, indtil den har den ønskede konsistens. Og så husk da lige at fjerne laurbærbladene inden servering !

Tips

Har du en rest grov grøntsagssuppe, linser, bønner eller andre grøntsager, der er ved at nå sidste anvendelsesdato, kan de sagtens tilsættes den kødfrie sovs. Bolognese er den perfekte måde at tømme køleskabet på sidst på ugen !

*Kan du ikke lide eller tåle valnødder, kan du prøve at erstatte disse med finthakkede mandler eller andre nødder. Valnødderne er egentlig mest med for at give struktur - de bidrager ikke til synderligt meget på smagsfronten.

* Affiliate Disclaimer: enkelte links i artiklen er affiliate-links (reklame-links), hvilket betyder, at jeg modtager en mindre procentdel af salgene via det link. Dette har dog ingen indflydelse på mine meninger og holdninger til nævnte produkt, som altid vil være 100% mine egne. Tak for jeres forståelse og for al jeres støtte og opbakning gennem tiden. Det er jer, dyrene og planeten, jeg er her for.
Læs mere om min brug af affiliate-links i min reklamepolitik.

Tags , , , , , , ,

28 kommentarer til “Den bedste kødsovs (helt uden kød)

 1. Hejsa!
  Jeg er helt “ny” vegetar, og det her var min første rigtige vegetar ret.
  Og hold da op det smagte godt !!
  Dagen efter stegede jeg lidt plantefars, og blandede det med resterne fra kødsovsen.
  Det smager også rigtig godt.
  Min roomie som er sådan en rigtig mandemand/soldat, synes også det smagte virkelig godt, og var efter måltidet meget åben overfor flere dage med vegetar retter om ugen. wuhu

  Tror jeg skal i gang med alle dine andre opskrifter fremover :))) Så mange tak

  1. Hej Caroline!

   Tusind tak for din besked. Fedt med vegetar, og hvor er det dejligt at høre, at opskriften faldt i god jord!
   Jeg håber, du vil blive lige så begejstret for mine andre opskrifter, og at de vil hjælpe dig på din vej i den grønne retning.
   Jeg ser frem til at høre fra dig igen, hvis du vælger at give dem et skud. Du er ligeledes altid velkommen til at skrive til mig på Instagram @planteaederen, skulle du sidde inde med nogle spørgsmål eller have brug for et par gode råd.

   Endnu engang tak. ❤️

   De bedste hilsner
   Maria // Planteæderen

 2. Var meget skeptisk om den virkelig kunne sammenlignes med den “ægte bolognese”. Jeg er virkelig positivt overrasket over den gode smag, og kødagtige konsistens. Nu er jeg bare spændt på om resten af familien er ligeså begejstret 😉
  Min chili sin carne sidste uge var da udmærket, men de kunne bedre lide kødversionen.

  1. Ja, det er svært at tro. Svampe er bare geniale i det grønne køkken
   Jeg ser frem til at høre dommen fra resten af familien!

 3. OMG! Bedste “kødsovs” ever – mine bønner er hørt Har virkelig haft svært ved at lave en lækker og fyldig sovs til pasta, når jeg nu hverken er fan af linser eller fake kød! Takker for en lækker opskrift og en super god blog✌

  1. Tak for den dejlige kommentar, Michelle! Du er SKØN! ❤️

 4. Den bedste veganske bolognese nogensinde! Mange tak for opskriften <3

  1. My pleasure. ❤️

 5. DET ER DEN BEDSTE BOLOGNESE SOVS JEG NOGENSINDE HAR PRØVET. Min mand som var helt vild med italiensk mad før han blev veganer var også helt ‘blown away’ af hvor godt den smager. Det er en total favorit i vores hus. Tak for den helt fantastiske opskrift. Bare så god <3

  1. Hej Helene.

   Sikke en dejlig kommentar – TAK !
   Skønt at i er så vilde med den hjemme hos dig. Den er også en klar favorit herhjemme.

   Rigtig god dag til dig.

   De bedste hilsner
   Maria

 6. Prøvede denne opskrift i dag, min hustru siger det er den bedste “kød”sauce jeg nogensinde har lavet, det siger ikke så lidt, især eftersom jeg selv ser spaghetti med kødsauce som en af mine hofretter og hun samtidig ikke kan udstå champignoner i nogen som helst variant.
  Selv efter jeg havde fortalt hende opskriften, kunne hun ikke smage der var champignoner i.

  Tusinde tak for denne skønne opskrift 🙂

  1. Hej Thomas.

   Tak for din skønne kommentar – den går lige i hjertet.
   Hvor er det bare fedt at høre, at den er en succes hjemme hos dig, og at den tilmed går rent ind hos din champignonforskrækkede kone 🙂
   Min bror hader også champignoner, men elsker denne kødfriesovs.

   Rigtig god dag,
   De bedste hilsner

   Maria // Planteæderen

  2. Børnene var desværre ikke helt med på den, så jeg må prøve at tweake den lidt, bl.a. total-blende de hakkede tomater og så en form for fløde erstatning, så skal de nok også blive vilde med den.

   1. Klø på ! Det er også værd fx at blende nogle røde linser med i sovsen for at tilføje lidt ekstra mættende protein.
    Held og lykke med det, Thomas 🙂

 7. Øj, hvor var den God! Jeg brugte bare de krydderier der lige var i huset – næste gang skal jeg prøve efter Opskriften. Konsistensen var fuldstændig som en kødsovs. Har du erfaring med at fryse den ned?

  1. Hej Jannie !
   Hvor er det dejligt at høre, at “kødsovsen” faldt i god jord. Man kan nemlig altid bare bruge de krydderier, man har i huset eller dem, man synes bedst om.
   Krydderierne og smagsgiverne i denne er blot dem, jeg foretrækker og som jeg føler, giver den mest autentiske smag.
   Jeg har desværre ikke erfaring med at fryse den ned – men jeg kan ikke se, hvorfor det ikke skulle kunne lade sig gøre. Lad mig endelig høre fra dig, hvis du giver det et forsøg, så jeg kan skrive det i opskriften ^_^
   Godt nytår.

 8. Hej Maria

  Din kødsovs er blevet fast inventar på vores menu herhjemme. Og det siger ikke så lidt! Min mand kan nemlig overhovedet ikke spise champignon ellers, men den her ret glider ned uden problemer, og han kan lide det!

  Vi varierer frit over ingredienserne, men champignon er dog et fast indslag.

  Vi har også serveret den for venner, som ikke vidste den var kødfri, og som blev overraskede, da vi fortalte dem det bagefter.

  Den kan bare sit kram, den her. Tak for det og for god inspiration!

  1. Hvor er det dejligt at høre, Lilja !
   Du har helt ret – det er den perfekte ret til at få lokket en masse ekstra grøntsager ind i familien.
   Velbekomme ❤️

 9. Hej Planteæder 🙂

  Jeg vil prøve denne ret, men ville lige høre om du ved hvor mange kalorier og andet der er i?
  Jeg vil mene retten er sund, er den det?

  Mvh
  Emma

  1. Hej Emma.

   Jeg har sat opskriften ind i “Cronometer” og hele herligheden indeholder blot ~800 kalorier. Som du selv skriver er retten sund. Kernesund faktisk ! Den indeholder massere af sunde fibre, vitaminer, mineraler og sundt fedt fra valnødderne. Og så er den selvfølgelig fuldstændig fri for kolesterol, som du ellers ville have fået fra kød og mælkeprodukter !
   Du kan roligt spise løs.

   Rigtig god weekend.

 10. […] Den har bedst af at koge ind i 20-30 minutter, men kan sagtens være klar på 15 minutter – perfekt at lave, mens du venter på at dine pasta, ris eller kartofler koger færdigt. Søger du en hel autentisk bolognese som kan bruges til lasagne og spaghetti med kødsovs, kan du med fordel prøve min klassiske opskrift på den bedste kødsovs – helt uden kød. […]

 11. […] den fx i en moussaka eller sammen med min “kødsovs” næste gang du laver lasagne […]

 12. Det ser mega lækkert ud! Dog bor jeg sammen med en, der ikke kan tåle valnødder – tror du de kan enten erstattes af noget andet eller udelades, uden at det påvirker smagen for meget? 🙂

  1. Hej Anne !

   Jeg har ikke prøvet at erstatte valnødder med andet, men jeg tror sagtens du ville kunne bruge fx mandler eller andre nødder istedet. Valnødderne er egentlig mest for, at give struktur til retten. De tilføjer ikke synderligt meget smag – så hvis bare du erstatter med noget der har samme struktur burde resultatet blive det samme 🙂
   De kan dermed også sagtens udelades, men jeg synes klart det er lækrest med det “bid” som de tilføjer retten.

   Rigtig god fornøjelse!

 13. Hej planteæder

  Lavede din ‘kødsovs’ i går og hold da fast…stjernerne dryssede næsten ned fra himlen, så god var den! 🙂 Men hvornår putter du røget paprika og alm. paprika i retten? Det står nemlig ikke under Fremgangsmåde.

  Jeg puttede i øvrigt også lidt bouillon og gærflager i (sidstnævnte for at give lidt ostesmag til retten). Nøj hvor blev det godt! <3 Tak for en super fin opskrift 🙂

  1. Hvor er det dejligt at høre, Mariann !
   Gud ja – det kan jeg da godt se. Tak fordi du gjorde mig opmærksom på det 🙂 Begge typer paprika skal selvfølgelig bare tilsættes sammen med de andre krydderier.

   Og super at du har tilføjet dit eget “twist” til retten. Det gør jeg også altid selv !

 14. Hvor ser den lækker ud! Tror du, at jeg kan lave den til min kusine som ikke bryder sig om konsistensen af champignon, nu hvor de skal hakkes så fint? 😉

  1. Hej Signe !
   Det tror jeg helt bestemt. Konsistensen af champignon forsvinder fuldstændig, da de som du skriver er hakket super fint. Hvis du vil være helt sikker, vil jeg råde dig til, at snitte svampene i en foodprocessor eller på et rivejern. Rigtig god fornøjelse ! Skriv endelig feedback når/hvis du prøver opskriften eller send mig et billede på instagram ^_^

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du 2 minutter? Så bedøm opskriften med stjerner fra 1-5. Husk samtidig at skrive en kommentar, da stjernerne ellers ikke vil blive registreret. På forhånd mange tak for hjælpen.