Solsikkekernesmør – den billigste nøddesmør (helt uden nødder)

Billig økologisk nøddesmør, der tilmed er helt uden nødder? Ja, den er sgu god nok. Solsikkekernesmør længe leve! Selv nøddeallergikerne og dem på SU kan være med på dette lækre og billige alternativ til peanutbutter eller mandelsmør. Hvem skulle tro, at økologisk nøddesmør kunne fås til en pris på kun 29,95,- kr/kg

Opskrift på solsikkekernesmør - den billigste nøddesmør (helt uden nødder)

Solsikkekernesmør – billigt (men lækkert) alternativ til nøddesmør

Solsikkekerner. Ikke nok med at solsikkekerner er rige på E-vitamin, så er de også enormt prisvenlige – og lækre!

Økologiske solsikkekerner kan fås til fast pris omkring 29,95,- kr/kg i de fleste gængse supermarkeder modsat økologiske mandler der, som minimum, ligger på 150,- kr/kg (hvis man er rigtig heldig!) Selv økologiske peanuts skal man give min. 59,- kr/kg for og færdiglavet nøddesmør endnu mere. Det er sgu mange penge sparet i længden.

Jeg har valgt at kalde opskriften for “den billigste nøddesmør helt uden nødder”, fordi denne solsikkekernesmør efter min mening smager mindst lige så godt som nøddesmør, blot til en brøkdel af prisen. Herregud – peanut butter kaldes jo også for nøddesmør, selvom peanuts i realiteten er en bælgfrugt.

Det er min erfaring, at solsikkekernerne man køber i butikkerne har en lidt kedelig tendens til at indeholde skaldele og skidt og snavs. Af den grund vasker og tørrer jeg som regel kernerne inden ristningen – det kommer jeg mere ind på senere – men det er altså ikke et “must” for at lave solsikkekernesmør.

Solsikkekerner til nøddesmør

Den helt rigtige konsistens

Jeg har kæmpet mange gange med at opnå den helt rigtige konsistens på min nøddesmør (generelt) og føler nu endelig efter mange mindre heldige forsøg, at jeg har knækket koden.

Hemmeligheden bag den helt rigtige bløde og cremede konsistens (udover en KRAFTIG blender eller foodprocessor) er at lave en stor portion ad gangen. Blenderen kan simpelthen ikke få ordentligt fat, hvis portionen er for lille. Bruges en stor portion (som minimum 400-500 g) forhindrer dette blenderkniven i at gå i selvsving, og du opnår hermed den helt rigtige linde konsistens akkurat som dem, man køber på glas!

Opskrift på solsikkekernesmør - den billigste nøddesmør (helt uden nødder)

Vær dog klar på at holde et par pauser undervejs i processen, så maskinen ikke pludselig overopheder eller endnu værre brænder sammen. Det kræver en god og stærk blender eller foodprocessor, som kan klare at køre i længere tid ad gangen. Selv bruger jeg en kraftig blender af mærket RAW (affiliate-link*) med tilkøbt blenderglas, som er et billigere alternativ til den dyre og bomstærke Vitamix, men en kraftig foodprocessor skulle også kunne klare opgaven.

Med en god portion tålmodighed, en god og kraftig blender eller foodprocessor og lidt pauser undervejs, står du tilbage med den lækreste og billigste nøddesmør, du nogensinde turde drømme om!

I videoen nedenfor kan i få et lille indblik i processen fra start til slut samt en simpel idé til, hvad solsikkekernesmørret kan bruges til nemlig en hurtig og simpel dressing.

Velbekomme og god fornøjelse. Let the blending begin!

– Jeg elsker at se jeres kokkereringer. Find mig på Instagram og Facebook og tag mig i jeres kreationer eller skriv en kommentar i kommentarfeltet længere nede på siden. Her har du samtidig mulighed for at give opskriften stjerner fra 1-5, som er til stor hjælp for mig samt udbredelsen af det grønne budskab. Lad os sammen gøre verden til et grønnere og bedre sted at være. 💚

Opskrift på solsikkekernesmør - den billigste nøddesmør (helt uden nødder)
Udskriv
Solsikkekernesmør
Forb. tid
20 min
Tilb. tid
15 min
Tid i alt
35 min

Solsikkekernesmør – den billigste nøddesmør helt uden nødder, så selv nøddeallergikerne og dem på SU kan være med.

Antal: 500 g
Forfatter: Maria – Planteæderen
Ingredienser
  • 500 g solsikkekerner (øko)
  • Evt. ½ tsk salt
  • Evt. 1 spsk kokos- / smagsneutral olie
Fremgangsmåde
Klargøring
  1. Kom solsikkekernerne i en stor skål og dæk dem med vand. Rod lidt rundt i dem, så det værste skidt og støv vaskes væk. Kom dem herefter i en sigte og skyl dem under rindende vand. Lad dem dryppe godt af i sigten.

    OBS: er dine solsikkekerner pæne og rene (eller er du utålmodig), kan du sagtens springe skylningen og tørringen over og gå direkte til ristningen.

Tørring
  1. Fordel de våde solsikkekerner på 2 bageplader med bagepapir og tør dem i ovnen ved 100°C varmluft til alt vandet er fordampet. Vend og rør i dem et par gange undervejs.

    TIP: spar på energien og tør kernerne i ovnen, mens ovnen forvarmer eller sæt dem udenfor i solen på en varm og solrig sommerdag.

Ristning
  1. Rist de tørre solsikkekerner i ovnen på 175°C alm. ovn 10-15 minutter. Kernerne skal være gyldne i overfladen. Hold øje til sidst, da de hurtigt kan få for meget og solsikkekernesmørret risikere at blive bittert. Lad kernerne afkøle let inden næste trin.

    OBS: det er vigtigt, at kernerne er fuldstændig tørre efter endt tilberedning. Den mindste smule fugt vil modvirke at kernerne bliver til smør og kan samtidig skabe grobund for mug.

Blendning
  1. (Se video for demonstration) Kom de ristede og lune kerner i en kraftig blender eller foodprocessor og kør, indtil kernerne bliver til smør. Det kan godt tage 10-20 minutter. Hold små pauser undervejs, så maskinen ikke brænder sammen.

    Smag evt. til med salt og tilsæt 1-2 spsk olie til sidst, hvis du har problemer med at få solsikkekernesmørret helt glat.

    Opbevar det færdige nøddesmør i rene glas på køl. Holder sig typisk et par uger.

Noter

Brug solsikkekernesmørret som du ville peanut butter eller tahin. Bland det fx til en nem og hurtig dressing med citronsaft, sirup, salt og peber spædet til med vand.

Tags , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du 2 minutter? Så bedøm opskriften med stjerner fra 1-5. Husk samtidig at skrive en kommentar, da stjernerne ellers ikke vil blive registreret. På forhånd mange tak for hjælpen.