Mexicansk inspirerede fyldte søde kartofler med kokos-/lime dressing

Opskrift på mexicansk inspirerede fyldte søde kartofler med sorte bønner og kokos-/lime dressing
Opskrift på mexicansk inspirerede fyldte søde kartofler med sorte bønner og kokos-/lime dressing

Mexicansk inspirerede fyldte søde kartofler med sorte bønner og kokos-/lime dressing

Sikke en mundfuld – og en smagfuld en af slagsen kan jeg godt love dig for!

Søde kartofler er en af mine absolutte yndlingsspiser, bagte og fyldte søde kartofler i særdeleshed. Hvis ikke søde kartofler indgår i ét af mine daglige måltider, er der gået noget helt galt. Hvad end det er som sprøde ovnbagte fritter med hjemmelavet sukkerfri ketchup, dampede i min trykkoger til de får den helt rigtige fløjlsbløde konsistens eller som her i den langtidsbagte luksusudgave propfyldt med gode sager. Haps, haps, haps!

Næringsbombe af et måltid

Opskriften er kreeret med henblik på at skabe et helstøbt måltid – dvs. et måltid med en god balance af kulhydrater, protein og fedt, såvel som et bredt spektrum af de mindst lige så vigtige vitaminer og mineraler. Du er altså sikker på at få et fuldendt måltid mad, som vil holde dig kørende i mange timer – og år, for søde kartofler og bønner er nemlig næringsbomber uden lige. Spækket med kostfibre, A-vitamin, betacaroten (en vigtig antioxidant) samt et bredt spektrum af proteiner og B-vitaminer. Et rigtigt comfort food-måltid, der kan spises med (rigtig) god samvittighed.

Opskrift på mexicansk inspirerede fyldte søde kartofler med sorte bønner og kokos-/lime dressing

Det perfekte “spis flere bønner”-måltid!

Det er vidst ingen hemmelighed, at jeg er svagt glad for bønner. Bønner er for mig at se en voldsomt overset fødevare. Ikke blot er de vanvittigt lækre (hvis man tilbereder dem korrekt), de er også super billige (særligt hvis man koger dem selv – se min artikel “Korrekt tilberedning af bønner“), miljø- og klimavenlige og, hvad jeg vil kalde, vaskeægte superfoods. Bønner er spækket med proteiner, kostfibre, B-vitaminer, antioxidanter og mineraler, og så findes de i alverdens forskellige former, farver og størrelser – hver med sine helt egne egenskaber. Jeg ser ingen grund til ikke at elske bønner og bælgfrugter.

Så hvis ikke du allerede er hoppet med på bønne-bølgen, eller du bare mangler lidt inspiration til at få flere bønner indenbords, får du her mit bud på det perfekte bønne-fyldte måltid: langtidsbagte og karameliserede fyldte søde kartofler med mexicansk inspirerede bønner serveret med en frisk og fyldig kokos-/lime dressing. Og bare rolig – det er slet ikke så avanceret, som det lyder!

Velbekomme.

5 fra 2 stemmer
Opskrift på mexicansk inspirerede fyldte søde kartofler med sorte bønner og kokos-/lime dressing
Udskriv
Mexicansk inspirerede fyldte søde kartofler med kokos-/lime dressing
Forb. tid
15 min
Tilb. tid
1 t
Tid i alt
1 t

Opskrift på mexicansk inspirerede fyldte søde kartofler med sorte bønner og en hurtig kokos-/lime dressing. Servér dem sammen med en omgang frisk Pico de gallo og cremet guacemole for den ultimative mexicanske madoplevelse.

Antal: 2 personer
Ret: Hovedret
Køkken: Mexicansk
Forfatter: Maria - Planteæderen
Ingredienser
  • 2 store søde kartofler (~ 300 g hver)
Mexicanske bønner
  • 1 dåse sorte bønner
  • 1 lille løg, finthakket
  • 2 fed hvidløg, presset
  • 1 tsk spidskommen, stødt
  • Ca. 1/4 tsk chilipulver eller cayenne (brug den mængde dine smagsløg tillader)
  • ½ tsk kakaopulver (eller prøv et stykke mørk chokolade - mmm!)
  • ½ tsk salt
  • Et nip sort peber
Kokos-lime dressing
  • dl kokosmælk, (jeg bruger altid de økologiske fra Änglamark eller ØGO, da de har en lækker cremet konsistens)
  • 1 økologisk lime, (saft + skal heraf)
  • 1-2 fed hvidløg, presset
  • Salt og peber
Servering
  • Frisk koriander (persille og forårsløg fungerer også fint)
  • Avocado
  • Pico de gallo (tomatsalsa)
  • Lime
Fremgangsmåde
Ovnbagte søde kartofler
  1. Vask og skrub kartoflerne grundigt (lad skrællen sidde på) og prik dem et par gange med en skarp kniv eller gaffel. Sæt dem i en kold ovn på en bageplade med bagepapir og tænd ovnen på 200°C. Bag kartoflerne til de er møre, og der siver karamel ud fra hullerne.


    Bagetid: ca. 30-75 minutter al efter størrelsen på de søde kartofler og typen af ovn. Små kartofler på 100-200 gram burde tage 30-45 minutter, hvorimod store kartofler på 300-400+ tager 60-75 minutter.

Mexicansk inspirerede bønner
  1. Dræn bønnevandet fra dåsen over i et glas og sæt bønnerne til side - undlad at skylle dem. Du kan også fint koge dine egne bønner fra bunden af - se fx min artikel "Undgå kedelige bønner - sådan koger du de lækreste bønner!"

    Har du problemer med at fordøje bønner, vil det måske hjælpe dig at koge bønnerne selv fra bunden af (se min artikel "(Korrekt) Tilberedning af bønner").

    Varm en spsk olie op i en lille kasserolle over middel varme og tilsæt løg og hvidløg. Når løgene er bløde og har taget lidt farve, tilsætter du krydderier og kakaopulver. Lad krydderierne stege godt af 1 minuts tid. Tilsæt bønnerne og steg dem under omrøring 5-10 minutter. Smag til med salt og peber. Sluk for blusset og sæt låg på, så bønnerne holder sig varme.


    Tip: Hvis du synes, bønnefyldet er for tørt, kan du fint tilsætte noget af bønnevandet fra dåsen og lade det simre under låg inden servering. 

Kokos-/limedressing
  1. Bland ingredienserne til dressingen sammen i en lille skål og sæt den på køl, indtil den skal bruges. 

    Info: da dressingen er baseret på kokosmælk, vil denne blive mere flydende ved stuetemperatur. Det er derfor vigtigt, at den står på køl så længe som muligt. Hvis du serverer dressingen over brandvarme kartofler, vil du måske opleve, at den smelter - det har dog ingen særlig indflydelse på smagen. Lad blot kartoflerne og bønnerne køle lidt ned, hvis du vil undgå dette.

Servering
  1. Flæk de karameliserede søde kartofler på midten og mos kødet let med en gaffel. Servér bønnefyldet heri og top med kokosdressingen. Slut det hele af med frisk koriander (persille og forårsløg fungerer også fint), avocado, pico de gallo (tomatsalsa) og servér med en skive lime.

Tips

Variation: servér de mexicanske bønner hele eller brug en stavblender til at blende dem til en tyk bønnemos med 2 spsk olie, lidt kogevand/bønnevand fra dåsen og evt. en smule havsalt. Så har du istedet (black) refried beans, som er en anden (møglækker) mexicansk specialitet!

Tags , , , , , , , ,

4 kommentarer til “Mexicansk inspirerede fyldte søde kartofler med kokos-/lime dressing

  1. Let opskrift uden for meget arbejde fordi bønnerne er kogt og forberedelserne er lette.
    Brugte ikke spidskommen og erstattede avocado med svampe, i mangel af bedre. Smagte skønt!
    Vildt lækker som forret eller som en del af en hovedret, synes jeg.

    1. Hej Line.

      Fedt at opskriften faldt i god jord!
      Svampe lyder slet ikke så tosset endda – det må jeg prøve næste gang

      De bedste hilsner
      Maria // Planteæderen

  2. Så lækkert, så simpelt! Vi lavede denne opskrift i går, og når bare kartoflerne er i ovnen, så tager det ingen tid med bønnefyldet. Havde endda så meget overskud at jeg i mellemtiden også lavede en portion møglækker mayo og kikærte salat 😛
    Er kæmpe fan af dine opskrifter, da de både er lette at lave, ikke kræver absurde ingredienser og krydderier, og så smager det altid himmelsk! Tusind tak for realistiske veganske opskrifter!<3

    1. Hej Laura.

      Hvor er jeg glad for at opskriften faldt i god jord, og at du generelt er fan af mine opskrifter. Det ér nemlig en super nem opskrift – og sikke da et overskud både at lave mayo og kikærtesalat også!

      Det er beskeder som denne, der gør mit virke her på Planteæderen det hele værd.
      Af hjertet tak, fordi du gav dig tid til at skrive en besked og bedømme opskriften.

      Tak, tak, TAK! ❤️

      De bedste hilsner
      Maria // Planteæderen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du 2 minutter? Så bedøm opskriften med stjerner fra 1-5. Husk samtidig at skrive en kommentar, da stjernerne ellers ikke vil blive registreret. På forhånd mange tak for hjælpen.