
Skru op for grillhyggen med denne opskrift på saftige veganske burgerbøffer lavet på ris, linser og svampe - lige til at smide på grillen.
- 4 dl kogte brune ris (1 dl tørvægt)
- 2½ dl kogte grønne / brune linser (1 dl tørvægt)
- 100 g svampe finthakket, (jeg brugte champignon)
- 1 mellemstort løg, finthakket
- 3 fed hvidløg, finthakket/presset
- 1 spsk. maizena (majsstivelse)
- 1 dl havregryn
- 1 tsk. røget paprika
- 1 tsk. oregano
- 1 tsk. salt
- ½ tsk. basilikum
- ½ tsk. sort peber
- 1 tsk. HUSK (loppefrøskaller) eller hørfrø
- 4 spsk. vand
- 1 spsk. soyasauce
- 1 spsk. tomatpure
-
Steg løg, hvidløg og svampe på en tør pande, indtil det har taget lidt farve, og alt vandet fra svampene er fordampet.
-
Hæld de kogte ris, linser, løg og svampe i en stor skål og bland det hele godt sammen med en ske. Blend nu halvdelen af indholdet med en stavblender eller foodprocessor (alternativt kan du dele indholdet i to separate skåle, hvorefter du blender hele indholdet af den ene og vender den "ikke-blendede" del i tilsidst), og lad den anden halvdel forblive grov.
-
Bland alle de tørre ingredienser sammen i en lille skål. Bland dem herefter i farsen (sørg for, at det bliver ordentligt blandet så der ikke er nogle tørre klumper tilbage).
-
Bland HUSK og vand i et lille glas og tilsæt det til farsen sammen med tomatpure og soyasauce. Vend det hele godt sammen. Du skal ende ud med en sammenhængende fars med struktur i (se billede ovenfor)
-
Lad farsen stå og trække minimum 15 minutter (gerne længere - fx i køleskabet natten over). Pres en stor skefuld af farsen sammen til en kugle i hænderne og mas den flad på et spækbræt. Tryk siderne ind mod midten indtil du har en rund, sammenhængende bøf uden sprækker på ca ½-1 cm's tykkelse (se billede ovenfor) Krydr bøfferne med salt og peber.
-
Varm en grillpande op på fuld knald og tilsæt rigelige mængder fedtstof (jeg brugte kokosolie). Bruges en grill med rist så husk at pensle risten godt med olie samt evt. give overfladen af bøfferne en tur også.
Brug en flad paletkniv til at skubbe ind under bøffen i ét hurtigt tag.
-
Steg bøfferne 5-10 minutter på hver side eller indtil ønskede grillstriber og konsistens er opnået.
Rester af kogte ris og linser fra dagen før er perfekte til denne opskrift. Alternativt kan du sagtens koge ris og linser til formålet. Sørg blot for, at de får lov til at køle af, inden du begynder at forme bøfferne, så du ikke brænder nallerne !
Veganske burgerbøffer til sommerens grillaftener
Sommertid = burgertid ! Kickstart sommeren og skru op for grillhyggen med denne opskrift på saftige veganske burgerbøffer lavet på ris, linser og svampe. Har du en rest ris og linser fra dagen før, kan de være klar på en god halv time. Bøfferne hænger godt sammen og egner sig derfor perfekt til at blive stegt på en grillpande eller direkte på grillen. Imens farsen trækker kan du jo smide en portion sprøde fritter i ovnen og bakse en poriton hjemmelavet Møglækker-Mayo sammen. Dét er da fastfood der vil noget!
Velbekomme.


– Jeg elsker at se jeres kokkereringer. Find mig på Instagram og Facebook og tag mig i jeres kreationer eller skriv en kommentar i kommentarfeltet længere nede på siden. Her har du samtidig mulighed for at give opskriften stjerner fra 1-5, som er til stor hjælp for mig samt udbredelsen af det grønne budskab. Lad os sammen gøre verden til et grønnere og bedre sted at være. 💚
Har du et forslag til noget i stedet for svampe?
Hej Dorte.
Svampene tilføjer bøfferne den der lidt “chewy” konsistens og umamismag – jeg ville måske prøve at erstatte dem med noget køderstatning eller helt undlade svampene og måske tilsætte lidt mere soyasauce for umamismagen 🙂
Håber det var svar nok.
De bedste hilsner
Maria
[…] er sukker- og saltfri og med smag af røget paprika, og går derfor perfekt til en grillet burger med sprøde […]
[…] med blomkål ! Er du ikke til nuggets, kan de med et snuptag formes til bøffer og serveres i lækre planteburgere. Giv dem blot lidt længere tid i […]
[…] til salat med en skive hjemmebagt brød. Peperonata er også særdeles velegnet som smørelse i burgere og sandwich eller som “pesto” i en kold pastasalat, så lav gerne en stor portion […]
[…] som tilbehør til gyros eller burgere, eller dyp dem i ketchup, tzatziki eller noget helt […]
Thanks, great article.