Sprøde oliefrie kartoffelbåde

Før jeg blev veganer var jeg egentlig ikke særlig vild med kartofler. Og da slet ikke bagte kartoffelbåde ! De var altid kedelige, tørre og vendt i en masse olie, krydderier og salt, som fuldstændig dræbte smagen af kartoffel.

Havde du spurgt mig for et år siden, om jeg nogensinde kunne forestille mig at spise dem UDEN salt, krydderier eller olie, havde jeg sagt du var sindssyg.

Sprøde og oliefrie kartoffelbåde

Nu spiser jeg dem flere gange ugenligt i alle afskygninger – kogte, mosede eller her som bagte kartoffelbåde. Jeg dypper dem tit i min super nemme og hurtige ketchup, som kan laves på under 5 minutter. Det er som om jeg har fået mine smagsløg samt kærligheden til kartofler tilbage, efter jeg påbegyndte min veganske livsstil. Er der andre der kan nikke genkendende til dette?

Er i også trætte af tørre, kedelige kartofler, vil jeg råde jer til at undgå de store bagekartofler og istedet købe jeres kartofler økologiske, og dampe dem i stedet for at koge dem. De økologiske koster alligevel det samme, ja de er faktisk nogle gange billigere. Og selvfølgelig bedre for miljøet og samvittigheden !

Jeg viser jer her, hvordan jeg får mine kartofler helt sprøde på overfladen og lækre bløde og saftige indeni. Helt uden brug af hverken olie, salt eller andet gøjl. “BARE” kartofler – selvom kartofler langt fra bare er kartofler.

Du finder opskriften længere nede på siden.

Velbekomme.

Nem opskrift på sprøde og oliefrie kartoffelbåde
Udskriv
Sprøde og oliefrie kartoffelbåde
Forb. tid
40 min
Tilb. tid
20 min
Tid i alt
1 t

Træt af friturestegte fritter vendt i uendelige mængder salt? Her får du opskriften på de lækreste og sprødeste kartoffelbåde - helt uden olie og salt !

Antal: 4 personer
Ret: Tilbehør
Forfatter: Maria - Planteæderen
Ingredienser
 • 1 kg økologiske kartofler*
Fremgangsmåde
 1. Vask og skræl kartoflerne (hvis du ønsker flere vitaminer, mineraler og fibre, så behold skrællen på) og skær dem ud i både. 

 2. Hæld kartoffelbådene i en skål og dæk dem til med vand. Vandet trækker noget at stivelsen ud af kartoflerne og gør dem ekstra sprøde. Dette trin kan sagtens udelades, hvis du har travlt eller er utålmodig. Lad kartoflerne trække i 15-30 minutter alt efter, hvor meget tid du har på hænderne. Jo længere jo bedre.

 3. Hæld vandet fra og overfør kartoflerne til en gryde. Dæk bunden med vand og damp kartoflerne i 5 minutters tid. Kartoflerne skal ikke være bløde men stadig have bid. Lad dem dampe af i en sigte så overfladen er så tør som mulig.

 4. Fordel kartoffelbådene på en bagerist i lige rækker med lige meget afstand imellem. Lad dem evt. dampe helt færdigt på risten inden du smækker dem i ovnen. 

 5. Bag kartoffelbådene i ovnen ved 150°C varmluft i 20-30 minutter, alt efter størrelse. Hold øje med dem de sidste 5 minutter, da det pludseligt går stærkt !

 6. Servér som tilbehør til gyros eller burgere, eller dyp dem fx i ketchup, tzatziki eller mayo.

Noter

* Vælg de største og flotteste kartofler du kan få fingre i - gerne bagekartofler.

Tags , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du 2 minutter? Så bedøm opskriften med stjerner fra 1-5. Husk samtidig at skrive en kommentar, da stjernerne ellers ikke vil blive registreret. På forhånd mange tak for hjælpen.

7 kommentarer til “Sprøde oliefrie kartoffelbåde

 1. […] version af (en af mine yndlings) makrel(fr)i tomat, i en snasket omgang kikærtesalat, som dip til sprøde kartoffelbåde eller min favorit: NO-Chicken […]

 2. […] de små guldklumper med en portion ovnbagte pommes og en god hjemmelavet ketchup eller mayo, eller som sprøde bøffer i en […]

 3. […] peberfrugter. Den serveres typisk som tilbehør til brød, men kan også sagtens bruges som dip til sprøde kartoffelbåde eller noget helt tredje. Kun fantasien sætter […]

 4. […] karameliserede luftige-fladbroed/”>bløde grillede fladbrød, ledsaget af sprøde ovnbagte fritter og en lækker cremet tzatziki, så du opnår den helt rigtige autentiske græske […]

 5. […] fx at servere den som tilbehør til fladbrød, ovnbagte fritter eller i en græsk […]

 6. […] at blive stegt på en grillpande eller direkte på grillen. Servér dem med lækre, sprøde ovnbagte fritter, dyppet i en smagfuld 5-minutters ketchup. […]

 7. […] Prøv den sammen med mine Sprøde og Oliefrie Kartoffel Fritter ! […]