Møglækker mayo – med Aquafaba

Vegansk mayonnaise lavet på aquafaba

Vegansk mayonnaise – kan det nu også lade sig gøre? JAHA det kan det da tihvertifald ! Og hvis du er en af mange, som ikke gider betale 30 kr (!) for et sølle glas af NATURLI’s Plante Mayo (ingen onde ord om NATURLI), kan du jo lave den selv. Du bestemmer selv mængden men pas på – det er stærkt vanedannende og holder sig frisk længe på køl.

Alt du skal bruge er en god stavblender, noget aquafaba, alm. billig rapsolie og et par smagsgivere.
Vegansk mayonnaise here we come !

Møglækker Mayo - opskrift på vegansk mayonnaise med aquafaba

Aqua-hva-for-en-fisk?

Aqua-hvafornoget spørger du nok? Aquafaba er egentlig bare et fancy ord for “kikærtevand”. Med kikærtevand menes der den lage, som normalvis drænes fra en dåse kikærter. Plantepusherne har en udførlig guide til, hvordan man kommer godt igang med aquafaba. For det er nu altså ret magisk, og kikærtevandet formår stadig at overraske mig gang på gang. Jeg nærer dyb ærefrygt for dem, der i tidernes morgen fandt på at bruge det klamme og ildelugtende “slam” fra en dåse kikærter til at lave alt lige fra marengs til, ja – uimodståelig vegansk mayonnaise.

Så smid endelig ikke det gyldne vand direkte i vasken. Det holder sig mindst en uge på køl i en lukket beholder, men kan også fryses ned og tøs op og bruges uden besvær.

Møglækker Mayo - vegansk mayonnaise

Smager af den ægte vare – blot helt uden æg

Jeg vil vove og påstå, at denne mayo smager som den ægte vare – og så er den ovenikøbet helt uden æg. Måske derimod en hel del bedre grundet de mange smagsgivere, som langt fra altid er at finde i en traditionel mayo. Denne minder måske i virkeligheden lidt mere om en spansk aioli. Hvis i søger en hel traditionel mayo ala “Salatmesterens” eller “Graastens” på tube, vil jeg råde jer til at udelade hvidløg.

Vegansk mayo kan bruges til præcis de samme ting som en traditionel mayo lavet på æg. Jeg bruger den fx som topping til makrel(fr)itomat, som dip til pommes og sunde hjemmelavede nuggets eller min favorit: en snasket omgang kikærtesalat aka vegansk tunsalat. Og så er påskefrokosten bare ikke den samme uden en kartoffelmad med mayo, ristede løg og purløg, am I right?

Remoulade på 2 sekunder

Det ekstra gode ved at lave sin egen mayo er, at du kan lave den om til den lækreste remoulade på 2 sekunder ved blot at blande den op med noget piccalilly (jeg finder altid min hos coop (affiliate-link*)). Så er påsken reddet. Dét er smart ! Og vanedannende.

Vegansk mayo, remo og ketchup

Oliefri version

Denne mayo er præcis som traditionel mayo og indeholder derfor store mængder olie. Olien er essentiel, hvis man ønsker den helt rigtige autentiske smag og konsistens. Søger du en oliefri version, har Sera Cecilia en super nem opskrift lavet på silken tofu (du finder opskriften her).

Hjælp – min mayo bliver ikke tyk !

Et par stykker af jer har kontaktet mig, fordi i ikke kan få jeres mayo til at få den rigtige tykke og luftige konsistens. Det er mig en gåde, hvorfor mayoen for nogle bare ikke fungerer. Den har aldrig slået fejl for mig, og jeg har lavet den godt og vel 10 gange efterhånden. UPDATE: mayoen slog fejl for mig en enkelt gang, da jeg brugte et andet mærke af aquafaba. Læs mere om det nedenfor.

For det første, vil jeg anbefale at i ser min instruktionsvideo grundigt igennem, inden i går i gang. Det vigtigste, når man laver mayo, er nemlig fremgangsmåden. Slår mayoen stadig fejl er her en liste over de forskellige faktorer, som kan have indvirkning på konsistensen:

  • Temperaturen på aquafabaen – nogle har held med at bruge køleskabskold aquafaba, andre med stuetempereret. Prøv dig frem og se, hvad der virker for dig.
  • Mærke samt type af aquafaba – min mayo slog fejl, da jeg en enkelt gang valgte at bruge aquafabaen fra en billig dåse kikærter tilsat SALT. Jeg skiftede over til kikærter fra Nettos eget mærke ØGO, og mayoen blev igen perfekt. Generelt slår mayoen aldrig fejl, når jeg bruger økologiske kikærter på dåse UDEN tilsat salt. Jeg holder mig normalt til ØGO og Beauvais økologiske kikærter i vand på dåse.
  • Kvaliteten af stavblender – stavblenderen jeg selv bruger og anbefaler er en prisvenlig men bomstærk multi-stavblender fra Philips. Den har helt sikkert oppet mit madlavnings-game de seneste 5 år, og den virker stadig upåklageligt. Hvis i er interesseret i at købe den, kan den bl.a. findes hos KitchenOne.dk (affiliate-link*). At den tilmed er billig, alle de forskellige funktioner taget i betragtning, er jo bare et kæmpe plus.
  • Mængden af olie – hvis mayoen er lidt halvflydende i konsistensen, hjælper det tit at tilsætte lidt ekstra olie og afsluttelsesvis give den en ordentlig omgang med stavblenderen.
  • Tilsæt olien LANGSOMT – tilsættes for meget olie på en gang, kan mayoen risikere at skille og den vil herefter aldrig få den rigtige konsistens.
  • Størrelsen på beholderen samt portionen – brug et så højt og smalt glas, kande eller beholder, som din stavblender tillader. Det hjælper stavblenderen til at få ordentligt fat, som jeg har oplevet er helt essentielt for den perfekte emulgering. Har du ikke et smalt nok glas, kan du prøve at lave en større portion mayo ad gangen.
  • Mayoen er blevet for varm – hvis du har kørt og kørt og kørt, kan mayoen være blevet for varm. Smid den en tur på køl, og prøv derefter igen.
  • Blender eller foodprocessor – hvis du står tilbage med en ordentlig omgang mislykket mayo, kan du prøve at smide den i en food processor eller blender i stedet og eventuelt tilsætte lidt ekstra olie.

Skriv endelig til mig, hvilken metode der virker for dig, så vi sammen kan hjælpe hinanden. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at nogle af os må undvære mayo på vores højtbelagte kartoffelmad!

Klar på 5 minutter

Hermed får i min udførlige opskrift (samt instruktionsvideo nedenfor) på, hvad jeg har valgt at kalde en møglækker mayo. Den kan være klar på sølle 5 minutter og koster næsten ingenting at lave. Dét må da siges at være møglækkert.

Velbekomme.

– Jeg elsker at se jeres kokkereringer. Find mig på Instagram og Facebook og tag mig i jeres kreationer eller skriv en kommentar i kommentarfeltet længere nede på siden. Her har du samtidig mulighed for at give opskriften stjerner fra 1-5, som er til stor hjælp for mig samt udbredelsen af det grønne budskab. Lad os sammen gøre verden til et grønnere og bedre sted at være. 💚

5 fra 12 stemmer
Møglækker Mayo - opskrift på vegansk mayonnaise med aquafaba
Udskriv
Møglækker mayo - med aquafaba (Vegansk mayonnaise)
Forb. tid
5 min
Tilb. tid
5 min
Tid i alt
10 min

Hurtig, idiotsikker og super billig opskrift på vegansk mayonnaise baseret på aquafaba (kikærtevand), rapsolie og diverse smagsgivere. Umuligt at smage forskel !

Antal: 250 ml
Ret: Tilbehør
Keyword: Aquafaba
Forfatter: Maria - Planteæderen
Ingredienser
  • 4 spsk aquafaba
  • 1 spsk. eddike eller citronsaft
  • ½-1 tsk. dijonsennep
  • ½ tsk. salt
  • 1 øko hvidløg, presset
  • 1 knsp. karry
  • 1 knsp. sort peber
  • Ca. 200-250 ml* neutral olie (fx raps, vindruekerne eller solsikke)
Fremgangsmåde
  1. Tilsæt alle ingredienserne pånær olie i et højt og smalt blenderglas. Blend et par sekunder med stavblenderen, så ingredienserne bliver rørt godt sammen.

  2. Begynd nu at tilsætte olien lidt ad gangen i en tynd stråle imens der blendes (alternativt kan der tilsættes en tsk-spsk ad gangen). Bliv ved indtil mayoen begynder at tykne.

    Et godt trick er at holde stavblenderen i en skrå vinkel - hvil stavblenderens ene side på bunden og løft den anden, så den lige akurat når op over overfladen. Hæld herefter olien ned, så den rammer stavblenderhovedet. Det sikrer, at olien forsvinder i en lille "hvirvelstrøm" og dermed bliver inkorporeret langsomt. 

    Når mayoen begynder at tykne (efter ca. 100 ml olie), kan du begynde at føre blenderstaven stille og roligt rundt i kanten samt op og ned, så du får al olien med. Herefter kan du tilsætte mere olie ad gangen. Fortsæt med at tilsætte olie, indtil mayoen har den ønskede konsistens.**

  3. Fyld den færdige mayonnaise på glas og opbevar den i køleskabet.

Noter

Mayonnaisen holder sig frisk i flere uger, såfremt den opbevares på køl i en lufttæt beholder, og der bruges rene remedier.

*Mængden af olie er vejledende, da aquafaba opfører sig forskelligt. Har mayoen svært ved at tykne, kan du prøve at tilsætte mere olie, imens du fører blenderstaven op og ned (forestil dig at du kærner smør).

**Mayoen vil tykne yderligere efter at have været på køl.

* Affiliate Disclaimer: enkelte links i artiklen er affiliate-links (reklame-links), hvilket betyder, at jeg modtager en mindre procentdel af salgene via det link. Dette har dog ingen indflydelse på mine meninger og holdninger til nævnte produkt, som altid vil være 100% mine egne. Tak for jeres forståelse og for al jeres støtte og opbakning gennem tiden. Det er jer, dyrene og planeten, jeg er her for.
Læs mere om min brug af affiliate-links i min reklamepolitik.

Tags , , , , ,

30 kommentarer til “Møglækker mayo – med Aquafaba

  1. […] mayo (gem kikærtevandet fra dåsen og lav din egen på under 5 minutter med min opskrift på møglækker mayo – med aquafaba), lys tahin og dijon sennep, som alle bidrager til den perfekte cremede konsistens. For et friskt […]

  2. Genial mayonnaise! Den bedste jeg nogensinde har smagt. Sikkert lavet 20 gange allerede – og har kun fået positive feedback!

    Ved du om der er sket noget med aquafabaen fra de økologiske kikærter her på de sidste? De sidste 4-5 gange har jeg bare stået med en skilt mayonnaise og det er aldrig sket før. Har ellers gjort nøjagtig detsamme som altid. Eller kunne det være fordi jeg er kommet hjemmetørret chilipulver i? Nej, vel?
    Men selvom hele køkkenet sejlede i olie sidst, skal jeg i hvert fald op på hesten igen. Yum!

    1. Hej Sabine.

      Tak for din besked og positive feedback! ^_^
      Men ØV at den har slået fejl på det seneste… jeg må indrømme, at det er et stykke tid siden, at jeg sidst har lavet en portion, så jeg må desværre være dig svar skyldig. 🙁
      Jeg tvivler stærkt på, at det kan være chilipulverets skyld. Hvilket mærke kikærter bruger du? Jeg har selv kun haft gode erfaringer med dem fra ØGO og Beauvais. Du kan også prøve at bruge hhv. varm eller kold aquafaba for at se, om det eventuelt skulle gøre en forskel.

      Held og lykke med det. Vend endelig tilbage, hvis du finder en løsning på problemet!

      De bedste hilsner
      Maria // Planteæderen

  3. Kære Maria.
    Vi skal have vegansk sushi til vores nytårsmiddag i morgen så jeg ville lave wasabi-mayo.
    Med udgangspunkt i din opskrift og med de forhåndenværende ingredienser: 4 spsk aquafaba (den hjemmekogte med grøntsagsbouillonblok i vandet), 1 spsk riseddike, 1/2 tsk wasabi (færdigrørt), lidt salt og lidt friskkværnet peber.
    Blende blende.
    Derefter tilsatte jeg olie som beskrevet, omtrent 2 dl ialt.
    Mayoen blev perfekt og smager godt af wasabi uden tårerne løber.
    Så kan det godt blive nytår.
    Godt nytår til alle.

    1. Hej Else.

      Tusind tak for din besked! Hvor er det dejligt at høre! 🙂
      Og fedt at du fik lavet den på hjemmekogt aquafaba – det har jeg endnu ikke prøvet endnu.
      Og hold kæft, hvor lyder det bare lækkert med wasabi-mayo altså! ^_^
      Fedt fedt fedt!

      Godt nytår til dig også.

      De bedste hilsner
      Maria // Planteæderen

  4. Den er så god! Kom til at putte det hele i med det samme, men det klumpede så hurtigt så var færdig med at blende efter BOGSTAVELIGT TALT 2 SEKUNDER!!!

    Jeg ville måske putte halvt så meget hvidløg i, og så lidt mere karry – men prøv selv! Vil lave det her resten af mit liv

    1. Fedt, fedt, fedt Rasmus!
      (P.s. det bliver du måske også, hvis ikke du holder lidt igen )

  5. hejsa
    mange mange tak for den super lækker opskrift på mayo mine børn blive så glad da jeg fortalt at nu kunne de igen få mayo på deres madder:-)
    min ene søn er blevet teste allergisk over for æg, mælk og jordnødder og har været vildt ked af det da han elsker makrel med mayo og pomfritter.
    nu glæder jeg mig bare til og lave remolade så min anden søn kan bliv lige så glad da han heller ikke kan tåle æg

    1. Hej Bianca.

      Det gør mig simpelthen så glad – tusind tak for din besked! ❤️
      Jeg er sikker på, at remo’en bliver et hit!

      De bedste hilsner
      Maria // Planteæderen

  6. Hej. Jeg skal i gang med min første mayo ever! I opskriften står der 200-250 ml olie. Altså en halv flaske rapsolie ??? (som er på 500ml = 5 dl) Altså 2,5 dl til 4 spsk aquafaba?? Det lyder af meget eller er det mig, der beregner forkert? Eller går der bare så meget olie til ?

    1. Hej Sussie.

      Det er korrekt, at du skal bruge 200-250 ml olie til mayoen – altså 2-2½ dl.
      Der skal simpelthen bare meget olie til at få en vaskeægte mayo til at emulgere og samle sig ordentligt! ^_^

      Held og lykke med det.
      Jeg glæder mig til at høre, hvordan resultatet blev.

      De bedste hilsner
      Maria // Planteæderen

  7. For dælen da, det er godt! Prøv lige at erstatte hvidløget med frisk estragon – så er der bearnaise!

    1. Hej Pia.

      Tak for din positive tilbagemelding – dejligt at mayoen kan bruges!
      Og sikke da en god idé med frisk estragon. Det har jeg slet ikke tænkt på. Det må da prøves!

      Rigtig god sommer til dig.

  8. Dette er den bedste mayo jeg nogensinde har smagt. Både af animalsk og vegansk. Nu spiser jeg kun vegansk, men dette er stadig den bedste nogensinde. Det gode er at den både kan være mayo på brød, i pålægssalater osv. Men den kan også være en fantastisk pomfritsovs, og med lidt karry og måske lidt krydderurter, vil den være en perfekt fransk hotdogdressing. Kommer aldrig til at lave andre end denne. Og så kan man passende bruge kikærterne til den lækre “tun”salat som også findes på siden her. Den er helt eminent med denne mayo. Og så er der ihf ingen madspild.

  9. […] Det er nu lykkes os at fjerne de værste giftige anti-næringsstoffer. Men hvor er de blevet af? Korrekt – de svømmer rundt i udblødningsvandet. Iblødsætningen nytter altså ikke rigtig noget, hvis ikke man samtidig kasserer vandet og skyller bønnerne grundigt under rindende vand. Udblødningsvandet skal altså ikke gemmes, og det kan ikke bruges som aquafaba til fx at lave sin egen mayo. […]

  10. Fantastisk god mayo der er hurtig at lave. Jeg putter altid ekstra hvidløg i og så smager den bare rigtig godt i en hjemmelavet burger hvor der skal ekstra snask i 😀

    1. Ekstra hvidløg er altid en god ting ! Den er også uundværlig på burgerbordet herhjemme.

  11. Skøn og lækker Mayonnaise, som ovenikøbet er super hurtig at bikse sammen. Det kan slet ikke gå galt. Jeg putter ekstra sennep i

    1. Hvor er det dejligt, at mayoen også bare fungerer for dig, Ulla. Mayoen slår heller aldrig fejl herhjemme ^_^

  12. Den lækreste mayo jeg længe har smagt. Lavede den med 3 spsk. trøffelolie i. Den er vild. Tak for en super inspirerende blog 🙂

    1. Ej, hvor det glæder mig at høre, Mette !
      Spændende med trøffelolien – det må helt sikkert prøves

  13. […] Servér som tilbehør til gyros eller burgere, eller dyp dem fx i ketchup, tzatziki eller mayo. […]

  14. Lækkerier til små og store. Den er bedst, når der er så meget hvidløg, at det kradser lidt 🙂 tilsat Piccalilly bliver det en skøn remo og tilsat mangochutney en dejlig burger dressing. Tak for dig og blog!! Mvh Tina

    1. Hvor er du sød Tina, tak ! Dejligt at høre at mayoen faldt i god smag. Velbekomme.

  15. Så god en mayo, og overraskende let at lave, tusind tak for den <3

  16. […] tid. Min version består af kikærter på dåse, hjemmelavet mayo (gem kikærtevandet fra dåsen og lav det selv på under 5 minutter!), lys tahin og dijon sennep, som alle bidrager til den perfekte cremede […]

  17. Super lækker Mayo Maria, tak for super inspiration 🙂

  18. Er lige netop blevet færdig med at lave den super lækker opskrift på Mayo og Gud hvor smager det godt

  19. […] dem med en spandfuld hjemmelavet ketchup, mayo eller noget helt tredje, og ingen vil bemærke, at de er propfyldt med blomkål ! Er du ikke til […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du 2 minutter? Så bedøm opskriften med stjerner fra 1-5. Husk samtidig at skrive en kommentar, da stjernerne ellers ikke vil blive registreret. På forhånd mange tak for hjælpen.