Hurtig, idiotsikker og super billig opskrift på vegansk mayonnaise baseret på aquafaba (kikærtevand), rapsolie og diverse smagsgivere. Umuligt at smage forskel !
- 4 spsk aquafaba
- 1 spsk. eddike eller citronsaft
- ½-1 tsk. dijonsennep
- ½ tsk. salt
- 1 øko hvidløg, presset (kan undlades for en mere neutral mayo)
- 1 knsp. karry
- 1 knsp. sort peber
- Ca. 200-250 ml* neutral olie (fx raps, vindruekerne eller solsikke)
-
Tilsæt alle ingredienserne pånær olie i et højt og smalt blenderglas. Blend et par sekunder med stavblenderen, så ingredienserne bliver rørt godt sammen.
-
Begynd nu at tilsætte olien lidt ad gangen i en tynd stråle imens der blendes (alternativt kan der tilsættes en tsk-spsk ad gangen). Bliv ved indtil mayoen begynder at tykne.
Tip: Et godt trick er at holde stavblenderen i en skrå vinkel - hvil stavblenderens ene side på bunden og løft den anden, så den lige akurat når op over overfladen. Hæld herefter olien ned, så den rammer stavblenderhovedet. Det sikrer, at olien forsvinder i en lille "hvirvelstrøm" og dermed bliver inkorporeret langsomt.
Når mayoen begynder at tykne (efter ca. 100 ml olie), kan du begynde at føre blenderstaven stille og roligt rundt i kanten samt op og ned, så du får al olien med. Herefter kan du tilsætte mere olie ad gangen. Fortsæt med at tilsætte olie, indtil mayoen har den ønskede konsistens.**
-
Fyld den færdige mayonnaise på glas og opbevar den i køleskabet.
Mayonnaisen holder sig frisk i flere uger, såfremt den opbevares på køl i en lufttæt beholder, og der bruges rene remedier.
*Mængden af olie er vejledende, da aquafaba opfører sig forskelligt. Har mayoen svært ved at tykne, kan du prøve at tilsætte mere olie, imens du fører blenderstaven op og ned (forestil dig at du kærner smør).
**Mayoen vil tykne yderligere efter at have været på køl.
Vegansk mayonnaise lavet på aquafaba
Vegansk mayonnaise – kan det nu også lade sig gøre? JAHA det kan det da tihvertifald ! Og hvis du er en af mange, som ikke gider betale 30 kr (!) for et sølle glas af NATURLI’s Plante Mayo (ingen onde ord om NATURLI), kan du jo lave den selv. Du bestemmer selv mængden men pas på – det er stærkt vanedannende og holder sig frisk længe på køl.
Alt du skal bruge er en god stavblender, noget aquafaba, alm. billig rapsolie og et par smagsgivere.
Vegansk mayonnaise here we come !
Aqua-hva-for-en-fisk?
Aqua-hvafornoget spørger du nok? Aquafaba er egentlig bare et fancy ord for “kikærtevand”. Med kikærtevand menes der den lage, som normalvis drænes fra en dåse kikærter. Plantepusherne har en udførlig guide til, hvordan man kommer godt igang med aquafaba. For det er nu altså ret magisk, og kikærtevandet formår stadig at overraske mig gang på gang. Jeg nærer dyb ærefrygt for dem, der i tidernes morgen fandt på at bruge det klamme og ildelugtende “slam” fra en dåse kikærter til at lave alt lige fra marengs til, ja – uimodståelig vegansk mayonnaise.
Så smid endelig ikke det gyldne vand direkte i vasken. Det holder sig mindst en uge på køl i en lukket beholder, men kan også fryses ned og tøs op og bruges uden besvær.
Smager af den ægte vare – blot helt uden æg
Jeg vil vove og påstå, at denne mayo smager som den ægte vare – og så er den ovenikøbet helt uden æg. Måske derimod en hel del bedre grundet de mange smagsgivere, som langt fra altid er at finde i en traditionel mayo fra supermarkedet. Denne minder måske i virkeligheden lidt mere om en spansk aioli. Hvis i søger en hel traditionel mayo ala “Salatmesterens” eller “Graastens” på tube, vil jeg råde jer til at udelade hvidløg.
Vegansk mayo kan bruges til præcis de samme ting som en traditionel mayo lavet på æg. Jeg bruger den fx som topping til makrel(fr)itomat, som dip til pommes og sunde hjemmelavede nuggets eller min favorit: en snasket omgang kikærtesalat aka vegansk tunsalat. Og så er påskefrokosten bare ikke den samme uden en kartoffelmad med mayo, ristede løg og purløg, am I right?
Remoulade på 2 sekunder
Det ekstra gode ved at lave sin egen mayo er, at du kan lave den om til den lækreste remoulade på 2 sekunder ved blot at blande den op med noget piccalilly (jeg finder altid min hos coop (affiliate-link*)). Så er påsken reddet. Dét er smart ! Og vanedannende.
Oliefri version
Denne mayo er præcis som traditionel mayo og indeholder derfor store mængder olie. Olien er essentiel, hvis man ønsker den helt rigtige autentiske smag og konsistens. Søger du en oliefri version, har Sera Cecilia en super nem opskrift lavet på silken tofu (du finder opskriften her).
Hjælp – min mayo bliver ikke tyk !
Et par stykker af jer har kontaktet mig, fordi i ikke kan få jeres mayo til at få den rigtige tykke og luftige konsistens. Det er mig en gåde, hvorfor mayoen for nogle bare ikke fungerer. Den har aldrig slået fejl for mig, og jeg har lavet den godt og vel 10 gange efterhånden. UPDATE: mayoen slog fejl for mig en enkelt gang, da jeg brugte et andet mærke af aquafaba. Læs mere om det nedenfor.
For det første, vil jeg anbefale at i ser min instruktionsvideo grundigt igennem, inden i går i gang. Det vigtigste, når man laver mayo, er nemlig fremgangsmåden. Slår mayoen stadig fejl er her en liste over de forskellige faktorer, som kan have indvirkning på konsistensen:
- Temperaturen på aquafabaen – nogle har held med at bruge køleskabskold aquafaba, andre med stuetempereret. Prøv dig frem og se, hvad der virker for dig.
- Mærke samt type af aquafaba – min mayo slog fejl, da jeg en enkelt gang valgte at bruge aquafabaen fra en billig dåse kikærter tilsat SALT. Jeg skiftede over til kikærter fra Nettos eget mærke ØGO, og mayoen blev igen perfekt. Generelt slår mayoen aldrig fejl, når jeg bruger økologiske kikærter på dåse UDEN tilsat salt. Jeg holder mig normalt til ØGO og Beauvais økologiske kikærter i vand på dåse.
- Kvaliteten af stavblender – stavblenderen jeg selv bruger og anbefaler er en prisvenlig, men bomstærk multi-stavblender fra Philips. Den har helt sikkert oppet mit madlavnings-game de seneste 5 år. Jeg har haft 2 forskellige, og min nuværende er modellen HR2653/90. At den tilmed er billig, alle de forskellige funktioner taget i betragtning, er jo bare et kæmpe plus.
- Mængden af olie – hvis mayoen er lidt halvflydende i konsistensen, hjælper det tit at tilsætte lidt ekstra olie og afsluttelsesvis give den en ordentlig omgang med stavblenderen.
- Tilsæt olien LANGSOMT – tilsættes for meget olie på en gang, kan mayoen risikere at skille og den vil herefter aldrig få den rigtige konsistens.
- Størrelsen på beholderen samt portionen – brug et så højt og smalt glas, kande eller beholder, som din stavblender tillader. Det hjælper stavblenderen til at få ordentligt fat, som jeg har oplevet er helt essentielt for den perfekte emulgering. Har du ikke et smalt nok glas, kan du prøve at lave en større portion mayo ad gangen.
- Mayoen er blevet for varm – hvis du har kørt og kørt og kørt, kan mayoen være blevet for varm. Smid den en tur på køl, og prøv derefter igen.
- Blender eller foodprocessor – hvis du står tilbage med en ordentlig omgang mislykket mayo, kan du prøve at smide den i en food processor eller blender i stedet og eventuelt tilsætte lidt ekstra olie.
Skriv endelig til mig, hvilken metode der virker for dig, så vi sammen kan hjælpe hinanden. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at nogle af os må undvære mayo på vores højtbelagte kartoffelmad!
Klar på 5 minutter
Hermed får i min udførlige opskrift (samt instruktionsvideo nedenfor) på, hvad jeg har valgt at kalde en møglækker mayo. Den kan være klar på sølle 5 minutter og koster næsten ingenting at lave. Dét må da siges at være møglækkert.
Velbekomme.
– Jeg elsker at se jeres kokkereringer. Find mig på Instagram og Facebook og tag mig i jeres kreationer eller skriv en kommentar i kommentarfeltet længere nede på siden. Her har du samtidig mulighed for at give opskriften stjerner fra 1-5, som er til stor hjælp for mig samt udbredelsen af det grønne budskab. Lad os sammen gøre verden til et grønnere og bedre sted at være. 💚
* Affiliate Disclaimer: enkelte links i artiklen er affiliate-links (reklame-links), hvilket betyder, at jeg modtager en mindre procentdel af salgene via det link. Dette har dog ingen indflydelse på mine meninger og holdninger til nævnte produkt, som altid vil være 100% mine egne. Tak for jeres forståelse og for al jeres støtte og opbakning gennem tiden.
Læs mere om min brug af affiliate-links i min reklamepolitik.
Øjj, hvor er den bare lækker. Vi lavede den både med og uden hvidløg og vi er afhængige! Dog har vi grint en del for din forbliver hvid, hvor min er senneps farvet, selvom om jeg både via opskrift og video har fulgt så nøjagtigt der er muligt.
Kære Jacqueline.
Tak for din fine tilbagemelding. Fedt at høre, at i er blevet glade for mayoen i din familie!
Billederne snyder lidt – min færdige mayo har et lille hint af gul men sennepsfarvet, det er den dog ikke. Måske du bruger en karry eller dijonsennep, der farver mere end mine gør – men så længe den smager godt, kan jeg ikke se noget problem i det! 🙂
De bedste hilsner
Maria
Glæder mig til at prøve det af!
Kan man bruge olivenolie i stedet eller vil det ødelægge smagen?
Hej Louise.
Fedt! Jeg har ikke selv prøvet med olivenolie, men jeg har hørt blandede meninger om det – nogle synes, det smager alt for kraftigt og ødelægger mayoen, andre synes, det er lækkert med en lidt sydlansk twist.
Jeg kan ikke sige andet end, at du må prøve dig frem.
God weekend 🙂
De bedste hilsner
Maria
Super lækker mayo! Det lykkedes i første forsøg og skal helt sikkert gentages.
Hej! Super lækker (og nem) opskrift 🙂
Jeg vil høre, om det ændrer smagen væsentligt, hvis ikke man tilføjer dijonsennep og bruger citron i stedet for eddike?
Tak!
Hej,
Dejligt du er glad for opskriften!
Jeg har ikke prøvet at lave mayoen uden dijonsennep, så jeg må være dig svar skyldig, desværre.
Jeg har ligeledes kun lavet mayoen på eddike, men det burde sagtens kunne lade sig gøre med citronsaft i stedet – og uden at ændre på smagen.
Held og lykke med det. Lad mig endelig høre, om det lykkedes dig at lave mayoen uden dijon og med citron i stedet for eddike! 🙂
De bedste hilsner
Maria
Fantastisk opskrift.
Her hjemme har børnene bedt om at fremover skal vi kun have denne i køleskabet for den smager så meget bedre end den man kan købe og den smager bedre end mormors som er uddannet kok
Hej Ulla.
Tak for tilbagemeldingen! Hvor er det fedt at høre, at i er blevet så glade for mayoen – og at den tilmed slår mormors. Det må siges at være lidt af en bedrift! 🙂
Ha’ en god dag.
De bedste hilsner
Maria
Tak for fantastisk mayo jeg stod længe og tænkte, det sker ikke, men pludselig blev den tyk og den smager helt rigtigt møg-hamrende godt.
Kan al slags eddike bruges (æblecidereddike fx)? Og kan man bruge aquafabaen fra hjemmekogte kikærter, eller er det bedst at bruge fra dåse? 🙂
Hej Cecilie.
Ja, al eddike burde give det samme resultat. Citronsaft kunne såmænd også bruges, da det er syren, der hjælper mayoen til at emulgere.
Jeg har ikke prøvet med aquafaba fra hjemmekogte kikærter, men det burde sagtens kunne lade sig gøre. Så længe aquafabaen er koncentreret nok og ikke for tynd 🙂
Lad mig endelig høre, hvis du giver det et forsøg.
De bedste hilsner
Maria
Jeg fik ikke prøvet med min egen aquafaba, da den nåede at blive for gammel (øv!), inden jeg fik tid til at larme med en stavblender – det må blive en anden gang, og så skal jeg nok melde tilbage.
Men jeg fik lavet en super lækker, nem og gul (tak, rapsolie) mayo med dåse-aquafabaen og citron som syre! 🙂
Hej Cecilie.
Ej hvor fedt, at mayoen fungerede for dig! Tusind tak for tilbagemeldingen 🙂
Ha’ en go’ søndag.
De bedste hilsner
Maria
[…] Imens farsen trækker kan du jo smide en portion sprøde fritter i ovnen og bakse en poriton hjemmelavet Møglækker-Mayo sammen. Dét er da fastfood der vil […]
Jeg brød mig ikke rigtig om smagen, synes kikærtesmagen er for gennemtrængende. Og den blev også helt flydende. Efter ca 100 ml olie var den fast, men da jeg så hældte resten i, blev det helt flydende 🙁
Hej Mille.
Øv – det lyder som om, noget er gået galt undervejs i processen. Jeg har aldrig selv oplevet, eller fået kommentarer på, at mayoen smagte af kikærtevand. Det hænger nok sammen med, at du ikke fik den ønskede konsistens på mayoen. Hvis ikke du allerede har set det, har jeg samlet en liste over de mest gængse ting der kan gå galt, når man laver sin egen mayo og hvordan man løser problemet. Prøv at læse hele indlægget til Mayo-opskriften igennem og se, om ikke du kan få mayoen til at lykkes. ^_^
Held og lykke med det. Lad mig endelig høre, hvis du giver det et forsøg igen.
De bedste hilsner
Maria // Planteæderen
Tak for opskrift. Dette er mit første (vellykkede) forsøg på vegansk mayo.
Jeg har tilsat fermenterede sorte hvidløg. Det ændre lidt på udseendet, men smager virkelig dejligt.
Hej Amalie.
Tak for feedback. Hvor er jeg glad for at høre, at mayoen lykkedes for dig! 🙂
Det lyder godt nok spændende med fermenterede sorte hvidløg. Det er fedt, hvordan man kan sætte sit eget præg på det færdige resultat!
Jeg har tilladt mig at tilføje 5 stjerner til din kommentar. Hvis du ikke er enig i dette, skriver du selvfølgelig bare, så skal jeg nok ændre det.
De bedste hilsner
Maria
Har prøvet opskriften flere gange nu. Men den vil bare ikke lykkes. Bruger øko kikærtevand fra ØGO kikærter fra Netto. Den tykner ikke overhovedet. Øv! Det er så frustrerende. Jeg har endda prøvet med to forskellige stavblendere også. Nogen hjælp at hente fra jer? Vil SÅ gerne have det til at lykkes.
Hej Helle.
ØV! Der er nogle gange bare nogen, som oplever, at mayoen simpelthen ikke vil tykne. Har du set den tilhørende YouTube video, jeg har lavet samt læst afsnittet “Hjælp – min mayo bliver ikke tyk!” ovenover opskriften? Her giver jeg en række årsager til, hvorfor mayoen muligvis ikke vil emulgere ordentligt.
Har du allerede prøvet alt uden held, kan jeg simpelthen ikke hjælpe dig yderligere, desværre.
Lad mig endelig høre, hvis den pludselig lykkes for dig.
De bedste hilsner
Maria // Planteæderen
[…] Opskrift på vegansk mayo og remo […]
[…] mayo (gem kikærtevandet fra dåsen og lav din egen på under 5 minutter med min opskrift på møglækker mayo – med aquafaba), lys tahin og dijon sennep, som alle bidrager til den perfekte cremede konsistens. For et friskt […]
Genial mayonnaise! Den bedste jeg nogensinde har smagt. Sikkert lavet 20 gange allerede – og har kun fået positive feedback!
Ved du om der er sket noget med aquafabaen fra de økologiske kikærter her på de sidste? De sidste 4-5 gange har jeg bare stået med en skilt mayonnaise og det er aldrig sket før. Har ellers gjort nøjagtig detsamme som altid. Eller kunne det være fordi jeg er kommet hjemmetørret chilipulver i? Nej, vel?
Men selvom hele køkkenet sejlede i olie sidst, skal jeg i hvert fald op på hesten igen. Yum!
Hej Sabine.
Tak for din besked og positive feedback! ^_^
Men ØV at den har slået fejl på det seneste… jeg må indrømme, at det er et stykke tid siden, at jeg sidst har lavet en portion, så jeg må desværre være dig svar skyldig. 🙁
Jeg tvivler stærkt på, at det kan være chilipulverets skyld. Hvilket mærke kikærter bruger du? Jeg har selv kun haft gode erfaringer med dem fra ØGO og Beauvais. Du kan også prøve at bruge hhv. varm eller kold aquafaba for at se, om det eventuelt skulle gøre en forskel.
Held og lykke med det. Vend endelig tilbage, hvis du finder en løsning på problemet!
De bedste hilsner
Maria // Planteæderen
Kære Maria.
Vi skal have vegansk sushi til vores nytårsmiddag i morgen så jeg ville lave wasabi-mayo.
Med udgangspunkt i din opskrift og med de forhåndenværende ingredienser: 4 spsk aquafaba (den hjemmekogte med grøntsagsbouillonblok i vandet), 1 spsk riseddike, 1/2 tsk wasabi (færdigrørt), lidt salt og lidt friskkværnet peber.
Blende blende.
Derefter tilsatte jeg olie som beskrevet, omtrent 2 dl ialt.
Mayoen blev perfekt og smager godt af wasabi uden tårerne løber.
Så kan det godt blive nytår.
Godt nytår til alle.
Hej Else.
Tusind tak for din besked! Hvor er det dejligt at høre! 🙂
Og fedt at du fik lavet den på hjemmekogt aquafaba – det har jeg endnu ikke prøvet endnu.
Og hold kæft, hvor lyder det bare lækkert med wasabi-mayo altså! ^_^
Fedt fedt fedt!
Godt nytår til dig også.
De bedste hilsner
Maria // Planteæderen
Den er så god! Kom til at putte det hele i med det samme, men det klumpede så hurtigt så var færdig med at blende efter BOGSTAVELIGT TALT 2 SEKUNDER!!!
Jeg ville måske putte halvt så meget hvidløg i, og så lidt mere karry – men prøv selv! Vil lave det her resten af mit liv
Fedt, fedt, fedt Rasmus!
(P.s. det bliver du måske også, hvis ikke du holder lidt igen )
hejsa
mange mange tak for den super lækker opskrift på mayo mine børn blive så glad da jeg fortalt at nu kunne de igen få mayo på deres madder:-)
min ene søn er blevet teste allergisk over for æg, mælk og jordnødder og har været vildt ked af det da han elsker makrel med mayo og pomfritter.
nu glæder jeg mig bare til og lave remolade så min anden søn kan bliv lige så glad da han heller ikke kan tåle æg
Hej Bianca.
Det gør mig simpelthen så glad – tusind tak for din besked! ❤️
Jeg er sikker på, at remo’en bliver et hit!
De bedste hilsner
Maria // Planteæderen
Hej. Jeg skal i gang med min første mayo ever! I opskriften står der 200-250 ml olie. Altså en halv flaske rapsolie ??? (som er på 500ml = 5 dl) Altså 2,5 dl til 4 spsk aquafaba?? Det lyder af meget eller er det mig, der beregner forkert? Eller går der bare så meget olie til ?
Hej Sussie.
Det er korrekt, at du skal bruge 200-250 ml olie til mayoen – altså 2-2½ dl.
Der skal simpelthen bare meget olie til at få en vaskeægte mayo til at emulgere og samle sig ordentligt! ^_^
Held og lykke med det.
Jeg glæder mig til at høre, hvordan resultatet blev.
De bedste hilsner
Maria // Planteæderen
For dælen da, det er godt! Prøv lige at erstatte hvidløget med frisk estragon – så er der bearnaise!
Hej Pia.
Tak for din positive tilbagemelding – dejligt at mayoen kan bruges!
Og sikke da en god idé med frisk estragon. Det har jeg slet ikke tænkt på. Det må da prøves!
Rigtig god sommer til dig.
Dette er den bedste mayo jeg nogensinde har smagt. Både af animalsk og vegansk. Nu spiser jeg kun vegansk, men dette er stadig den bedste nogensinde. Det gode er at den både kan være mayo på brød, i pålægssalater osv. Men den kan også være en fantastisk pomfritsovs, og med lidt karry og måske lidt krydderurter, vil den være en perfekt fransk hotdogdressing. Kommer aldrig til at lave andre end denne. Og så kan man passende bruge kikærterne til den lækre “tun”salat som også findes på siden her. Den er helt eminent med denne mayo. Og så er der ihf ingen madspild.
[…] Det er nu lykkes os at fjerne de værste giftige anti-næringsstoffer. Men hvor er de blevet af? Korrekt – de svømmer rundt i udblødningsvandet. Iblødsætningen nytter altså ikke rigtig noget, hvis ikke man samtidig kasserer vandet og skyller bønnerne grundigt under rindende vand. Udblødningsvandet skal altså ikke gemmes, og det kan ikke bruges som aquafaba til fx at lave sin egen mayo. […]
Fantastisk god mayo der er hurtig at lave. Jeg putter altid ekstra hvidløg i og så smager den bare rigtig godt i en hjemmelavet burger hvor der skal ekstra snask i 😀
Ekstra hvidløg er altid en god ting ! Den er også uundværlig på burgerbordet herhjemme.
Skøn og lækker Mayonnaise, som ovenikøbet er super hurtig at bikse sammen. Det kan slet ikke gå galt. Jeg putter ekstra sennep i
Hvor er det dejligt, at mayoen også bare fungerer for dig, Ulla. Mayoen slår heller aldrig fejl herhjemme ^_^
Den lækreste mayo jeg længe har smagt. Lavede den med 3 spsk. trøffelolie i. Den er vild. Tak for en super inspirerende blog 🙂
Ej, hvor det glæder mig at høre, Mette !
Spændende med trøffelolien – det må helt sikkert prøves
[…] Servér som tilbehør til gyros eller burgere, eller dyp dem fx i ketchup, tzatziki eller mayo. […]
Lækkerier til små og store. Den er bedst, når der er så meget hvidløg, at det kradser lidt 🙂 tilsat Piccalilly bliver det en skøn remo og tilsat mangochutney en dejlig burger dressing. Tak for dig og blog!! Mvh Tina
Hvor er du sød Tina, tak ! Dejligt at høre at mayoen faldt i god smag. Velbekomme.
Så god en mayo, og overraskende let at lave, tusind tak for den <3
[…] tid. Min version består af kikærter på dåse, hjemmelavet mayo (gem kikærtevandet fra dåsen og lav det selv på under 5 minutter!), lys tahin og dijon sennep, som alle bidrager til den perfekte cremede […]
Super lækker Mayo Maria, tak for super inspiration 🙂
Er lige netop blevet færdig med at lave den super lækker opskrift på Mayo og Gud hvor smager det godt
[…] dem med en spandfuld hjemmelavet ketchup, mayo eller noget helt tredje, og ingen vil bemærke, at de er propfyldt med blomkål ! Er du ikke til […]