(Korrekt) Tilberedning af bønner

Den perfekte tilberedning af bønner

Døjer du også med oppustet mave, tarmbesvær, prutter, bøvser og ubehag, når du spiser bønner og andre bælgfrugter? Tell me about it. Jeg har prøvet det hele, og det er ikke spor sjovt.

Det er først efter, jeg er begyndt at tilberede mine bønner korrekt, at jeg for alvor har kunnet vinke farvel til mine værste fordøjelsesproblemer. Det gyldne svar skulle nemlig vise sig at ligge i den helt korrekte tilberedning. Men hvordan er det lige, man opnår den helt perfekte tilberedning af bønner? Det kan du lære meget mere om i følgende artikel.

Veganerens bedste venner – derfor skal du spise bønner

Bønner og bælgfrugter er veganerens bedste venner. Faktisk burde vi alle have et godt forhold til bønner, hvad end vi betegner os selv som planteædere, kødelskere, eskimoer eller havenisser. Bønner er nemlig nogle af de allermest næringsrige fødevarer på Jorden, og de har gennem årtusinder været en uundværlig kilde til ikke kun sund men også billig og bæredygtig føde for store dele af verden. Bønner og bælgfrugter er rige på planteproteiner, B-vitaminer, antioxidanter, mineraler og opløselige fibre, som er guf for vores tarme, hjerte og overordnede helbred. Vi gør altså klogt i at få endnu flere bønner indenbords, hvis vi vil passe ekstra godt på vores ve og vel.

Korrekt tilberedning af bønner, linser og kikærter

Fejlagtigt dårligt ry

Alligevel er det langt fra alle, som har et godt forhold til disse lækre små næringsbomber. Måske du har stiftet bekendskab med den engelske børnesang, som klart og tydeligt sætter ord på problematikken:

“Beansbeansthe musical fruit.
The more you eat, the more you toot, The more you toot, the better you feel.
So let’s eat beans with every meal!”

Bælgfrugter har nemlig fået et rigtig dårligt ry, især i den vestlige del af verden, fordi de har en tildens til at sætte ild i en vis legemsdel og give fordøjelsesbesvær. Det resulterer i, at rigtig mange vælger at skære ned på deres indtag eller helt at undgå dem. Det er en super ærgerlig udvikling, fordi man netop går glip af bønnernes mange gode egenskaber.

Selv har jeg haft mine udfordringer med bønner og bælgfrugter generelt. Mavesmerter, ubehag, fordøjelsesproblemer, luft i maven og oppustethed. Så slemt at jeg til tider lignede en gravid i 8. måned og måtte smide mig på sofaen i fosterstilling af bar smerte. Det lyder måske voldsomt, men det var nu engang sådan, virkeligheden var. Det resulterede i, at jeg netop valgte helt at undgå dem.

Bælgfrugter indeholder lektiner og fytinsyre

Årsagen skulle vise sig at ligge i bønnernes indhold af lektiner. Lektiner er en gruppe af proteiner, som findes i planter, og som kan have en forgiftende virkning på os, som spiser dem. Udover lektiner indeholder bønner fytinsyre, som hæmmer kroppens evne til at optage bestemte næringsstoffer. De spiller således en vigtig rolle i planters forsvarsmekanisme, så de undgår at blive spist (nej, det er ikke et gyldigt argument imod veganisme). Af disse grunde kaldes lektin og fytinsyre også for antinæringsstoffer.

Tilberedes bønner, linser og ærter forkert, kan disse giftige stoffer gå ind og skabe et mindre kaos i vores mave og tarmsystem. Det er altså fuldstændig essentielt at være omhyggelig med sin tilberedning af bønner, hvis man vil undgå de negative følger, der er ved at spise dem.

Få svaret på dine bønner

Kan du nikke genkendende til ovenstående udsagn? Her får du mine bedste tips til den perfekte tilberedning af bønner, så du kan få en meget bedre bønne-fordøjelse. Jo bedre vi fordøjer bønnerne, jo større udbytte får vi af alle de gode næringsstoffer og sundhedsfremmende egenskaber, som de indeholder.

Særligt ét tip har været fuldstændig fundamentalt på min vej til en, hvad jeg vil kalde, tæt på perfekt fordøjelse, hvad angår bønner, linser og andre bælgfrugter. Tippet som har gjort, at jeg nu endelig har vinket farvel til mine allerværste bønnemareridt. Et tip som endnu ikke er særlig udbredt herhjemme – men det håber jeg at kunne lave om på i dag ! 💪

Korrekt tilberedning af bønner, linser og kikærter

En korrekt tilberedning af bønner og andre tørrede bælgfrugter består af 3 trin: iblødsætning, skylning og kogning. Alle 3 trin er nødvendige, hvis man vil reducere indholdet af lektiner i bønnerne så meget som overhovedet muligt. Du har måske hørt, at det ikke er nødvendigt at iblødsætte linser. Det er på sin vis også rigtigt nok, da de i forvejen ikke kræver en særlig lang tilberedning. Men vil du være på den sikre side, er det altså en god idé at gøre det alligevel. De tre trin lyder som følger:

 1. 1. Iblødsætning

  Iblødsatte kidneybønner

  Du kender sikkert allerede dette trin, da det ofte står skrevet på posen. Typisk anbefales det, at bønnerne iblødsættes natten over, men har du tid, kan du med fordel øge dette til 12-24 timer. Iblødsætningen er med til at trække en stor del af de giftige lektiner og fytiner ud af bønnerne, som hermed gør dem lettere for vores mave at fordøje. En anden bonus er, at kogetiden reduceres markant.

  Sådan gør du: sæt bønnerne i blød inden du går i seng om aftenen. Så er du klar til næste step, når du kommer hjem fra arbejde om eftermiddagen. Hæld bønnerne i en stor skål og dæk dem godt med vand, gerne i hvert fald 3-5 cm, og lad dem stå på køkkenbordet. Nogle foretrækker at tilsætte fx æblecidereddike eller natron til vandet, fordi det eftersigende skulle blødgøre skallen yderligere.

 2. 2. Grundig skylning samt kassering af iblødsætningsvandet

  Det er nu lykkes os at fjerne de værste giftige antinæringsstoffer. Men hvor er de blevet af? Korrekt – de svømmer rundt i udblødningsvandet. Iblødsætningsarbejdet nytter altså ikke rigtig noget, hvis ikke man samtidig kasserer vandet og skyller bønnerne grundigt under rindende vand. Udblødningsvandet skal altså ikke gemmes, og det kan ikke bruges som aquafaba til fx at lave sin egen mayo.

  Sådan gør du: hæld de udblødte bønner over i en passende størrelse sigte og skyl dem grundigt med rindende vand, indtil vandet er klart og det værste skum og bobler er væk.

  3. Kogning under tryk eller langtidskogning

  Her kommer så det gyldne tip, som har været fuldstændig afgørende for min fordøjelse af bønner (eller mangel på samme) – trykkogeren.

  Bønner i trykkogeren

  Den helt perfekte tilberedning af bønner kan, efter min mening, kun opnås med en trykkoger. Bum basta. Det er svært og tidskrævende at nå en fuldstændig tilberedning i en almindelig gryde. De anbefalede kogetider, som står beskrevet på posen, er ofte misvisende og alt for korte. Særligt kikærter og store bønner som hvide bønner, kidney- og limabønner, skal gerne koges over flere timer, hvis man ønsker at optimere fordøjelsen og undgå maveproblemer og luft i maven.
  Trykkogeren arbejder (sjovt nok) under tryk, hvilket vil sige, at temperaturen kommer over de 100 grader (typisk 120°). Dette resulterer i en markant reducering af tilberedningstiden men også en meget mørere bønne. Dét er vores mave (og tænder) rigtig glad for!

  Trykkogeren sørger altså ikke kun for en fuldstændig perfekt tilberedning. Den skærer samtidig også kogetiden helt ned til godt 1/3-del af den tid, der normalvis bruges i en almindelig gryde. Den er derfor fuldstændig uundværlig for dig, som gerne vil spise endnu flere bønner, men som ikke har tid til at våge over komfuret i 1-2 timer. Og hvem vil ikke gerne det?
  Man siger faktisk, at hele iblødsætningsprocessen kan springes over, hvis bønnerne koges i en trykkoger. Har man problemer med fordøjelsen, anbefaler jeg dog fortsat at man iblødsætter sine bønner før trykkogningen.
  For optimal fordøjelse, kan man ligeledes vælge at tilsætte et stykke Kombu tang til kogevandet, da det hjælper til at neutralisere de sværtfordøjelige oligosakkarider i bønnerne. Som bonus tilføjer det en masse dyb umami smag samt gode og sunde mineraler. Du kan læse meget mere om Kombu, samt hvordan man får mest muligt smag frem i bønnerne i min artikel “Undgå kedelige bønner – sådan koger du de lækreste bønner!

  Sådan gør du: smid de udblødte og skyllede bønner i trykkogeren, dæk med vand og tilsæt eventuelle smagsgivere og Kombu. Følg instrukserne, der fulgte med din trykkoger, og kog bønnerne til de er møre. Tilberedning samt kogetid afhænger af mange forskellige faktorer: typen af bønne, friskheden på bønnerne, mærket af trykkoger samt valg af program. Der er altså ikke noget endegyldigt svar på, hvordan man tilbereder bønnerne i trykkogeren. Prøv dig frem. Typisk er 30 minutter rigeligt til de fleste typer bønner.
  Salt: mange er i tvivl om, hvorvidt de skal tilsætte salt til kogevandet. Salt giver mere smag til bønnerne, men vælger man at tilsætte salt, skal man være opmærksom på, at det kan forlænge kogetiden og bevirke, at bønnerne aldrig bliver ordentligt møre. Dette er dog typisk kun tilfældet, hvis man bruger en almindelig gryde til at koge sine bælgfrugter. Bruger man en trykkoger i stedet, er salt ikke noget problem.

Hvilken trykkoger anbefaler du?

Selv bruger jeg en trykkoger af mærket Tefal.  Den bryster sig af sine mange sikkerhedsmekanismer, og er tilmed en af de absolut billigste på markedet, hvilket jeg selvfølgelig ikke klager over. Den har en kapacitet på hele 6 liter og kommer med en tilhørende dampkurv, så man kan slå to fluer med et smæk (eller … i ved, hvad jeg mener 😅) Hvis du er interesseret i nævnte trykkoger, kan den fx fås her hos KitchenOne.dk *. (*Affiliate-link (reklame-link) – find ud af, hvad det betyder i min reklamepolitik).

Tefal Secure 5 Neo trykkoger

Bevares – en trykkoger er en stor gryde, som fylder en del. Men så får man altså også en hel masse forskellige funktioner forærende, da den kan både stege, koge, dampe og koge under tryk. Selv har jeg tænkt mig at smide min gamle suppegryde ud, da trykkogeren er blevet min nye bedste ven i køkkenet. Trykkogeren er uden tvivl investeringen værd.

Jeg har gennem mine 3 år som veganer aldrig følt, at jeg manglede en ekstra køkkengadget. Faktisk anede jeg ikke, hvad trykkogeren var. Men nu, efter at have prøvekørt nævnte trykkoger, kan jeg slet ikke forestille mig mit liv uden. Jeg bruger den hver dag – som i flere gange om dagen. Det er lige før, jeg vil sige, at den er mere vigtig for mig end en blender eller foodprocessor. Og jeg er altså lidt af en blender-nørd (det kan du læse mere om i min opskrift på den perfekte nicecream).

Disclaimer: Jeg er ikke sponsoreret eller betalt af Tefal for at sige dette. Jeg har selv købt og betalt min trykkoger, og er hverken blevet sendt den gratis eller bestukket for at sende en god anbefaling deres vej.

Hvorfor købe en trykkoger?

Hvis du ikke er sikker på, om en trykkoger er investeringen værd, har jeg efter opfordring dedikeret en hel artikel til netop det. Trykkogeren kan nemlig meget mere end bare at koge bønner. Trykkogeren er i særdeleshed genial til dig, som går op i miljøet, og som gerne vil spare kostbar tid og penge i køkkenet. Stod det til mig, burde trykkogeren være standardudstyr i ethvert køkken – det grønne og veganske køkken i særdeleshed. Hvis du vil vide hvorfor, kan du læse min artikel: “10 gode grunde til at købe en trykkoger“.

Jeg håber, du kan bruge disse tips til tilberedning af bønner, og at de vil hjælpe dig lige så meget, som de har hjulpet mig.
Lad os fremover lade gasudslip være en sag for brandfolk !

Her får i en printervenlig version, skulle i have lyst til at hænge den op på køleskabet.

4.75 fra 4 stemmer
Korrekt tilberedning af bønner, linser og kikærter
Udskriv
(Korrekt) Tilberedning af bønner
Forb. tid
12 t
Tilb. tid
30 min
Tid i alt
12 t 30 min

Rigtig mange døjer med oppustet mave, tarmbesvær, prutter, bøvser og ubehag, når de spiser bønner og andre bælgfrugter. Problemet skyldes meget ofte en forkert tilberedning af bønnerne. Prøv disse simple tips til perfekt tilberedning af bønner, linser og kikærter, så du kan få en mave i absolut topform.

Antal: 4 personer
Forfatter: Maria - Planteæderen
Ingredienser
 • 200 g tørrede bønner, linser eller ærter (fx kidneybønner, grønne linser eller kikærter)
 • Vand
 • Evt. natron eller æblecidereddike
 • Diverse smagsgivere
Fremgangsmåde
Iblødsætning
 1. Sæt bønnerne i blød inden du går i seng om aftenen. Så er du klar til næste step, når du kommer hjem fra arbejde om eftermiddagen.

  Hæld bønnerne i en stor skål og dæk dem godt med vand, gerne i hvert fald 3-5 cm, og lad dem stå på køkkenbordet. Nogle foretrækker tilmed at tilsætte fx æblecidereddike eller natron til vandet, fordi det eftersigende skulle blødgøre skallen yderligere.

Skylning samt kassering af iblødsætningsvandet
 1. Hæld de udblødte bønner over i en passende størrelse sigte og skyl dem grundigt med rindende vand, indtil vandet er klart og det værste skum og bobler er væk.

Kogning under tryk (trykkoger)
 1. Smid de udblødte og skyllede bønner i trykkogeren, dæk med vand og tilsæt eventuelle smagsgivere. Følg instrukserne, der fulgte med din trykkoger, og kog bønnerne til de er møre. Tilsæt ikke salt, da det kan forhindre bønnerne i at blive ordentligt møre.

  Tilberedning samt kogetid afhænger af mange forskellige faktorer: typen af bønne, friskheden på bønnerne, mærket af trykkoger samt valg af program. Der er altså ikke noget endegyldigt svar på, hvordan og hvor længe bønnerne skal koges i trykkogeren. Prøv dig frem. Typisk er 30 minutter rigeligt til de fleste typer bønner.

Tips

Bønnerne er nu færdigkogte og klar til at blive spist direkte eller smidt i en chili-sin-carne, bolognese eller anden gryderet.

* Affiliate Disclaimer: links markeret med * i artiklen er affiliate-links (reklame-links), hvilket betyder, at jeg modtager en mindre procentdel af salgene via det link. Dette har dog ingen indflydelse på mine meninger og holdninger til nævnte produkt, som altid vil være 100% mine egne. Tak for jeres forståelse og for al jeres støtte og opbakning gennem tiden. Det er jer, dyrene og planeten, jeg er her for.
Læs mere om min brug af affiliate-links i min reklamepolitik.

Tags , , , , ,

10 kommentarer til “(Korrekt) Tilberedning af bønner

 1. Jeg smiler lidt af denne artikel. Jeg har spurgt TALRIGE steder, om der er nogen, der har DET gyldne råd imod oppustethed og luft i maven.

  Der har altid været bragende stille bagefter, måske et par stykker har anført, at de ALDRIG har oplevet problemer med bønner og linser. Så jeg begyndte at tænke, at jeg måske er den eneste…..

  Det er jeg så ikke. Glædeligt. Prøver nu din metode – det må være det sidste forsøg inden jeg for altid opgiver bønner og linser.

  Jeg venter spændt, lige nu er min trykkoger i sving med kikærterne :-).

  Bliver dog skeptisk, når jeg læser, at dåsebønner ikke burde give problemer – de giver mig akkurat samme problemer som bønner, jeg selv har kogt. Men nu må vi se….

  1. Hej Tina.

   Dejligt at du kunne bruge min artikel til noget. Jeg var ikke et sekund i tvivl om, at jeg ikke var den eneste, der oplevede maveproblemer, når det kom til bønner og bælgfrugter!

   Problemer med fordøjelsen af bønner på dåse, er en meget individuel og kompleks sag. Nogle oplever ingen problemer, andre skal være lidt mere opmærksomme. I en lang periode havde jeg problemer, selv efter jeg skyllede dem grundigt under rindende vand og tilberedte dem efterfølgende. I dag er jeg godt og vel problemfri, efter at jeg har implementeret de tre trin, jeg omtaler i min artikel. Det er ikke noget, der skete fra den ene dag til den anden, så giv endelig ikke op!

   Jeg håber, at du får lige så meget gavn af dem, som jeg. Især kombu-tangen gjorde en stor indvirkning på mig!
   Hold mig endelig opdateret! ^_^

   De bedste hilsner
   Maria // Planteæderen

 2. Hejsa
  Tak for fine oplysninger.
  Kan jeg smide grøntsager og tomatsovs sammen med bønnerne, når de er ved at være kogte eller skal vandet smides ud.

  Dbh
  Joanna

  1. Hej Joanna.

   Dejligt du kunne bruge min artikel til noget.
   Når jeg koger bønner, koger jeg dem altid separat først, før jeg tilføjer dem til fx en gryderet. Dette gør jeg for at være helt sikker på, at bønnerne bliver ordentligt kogt igennem. Kogevandet fra bønnerne kan du fint gemme og bruge som du ville buillon, da det indeholder massere af smag!

   Grøntsager kan du sagtens koge sammen med bønnerne for at give ekstra smag – jeg er pt ved at skrive en artikel om, hvordan man får mest mulig smag frem, når man koger sine egne bønner. Tomatsovs ville jeg vente med til bønnerne er helt færdigkogte, da syren fra tomaterne gør det svært for bønnerne at blive helt møre.

   Jeg håber, det var svar nok på dit spørgsmål.

   De bedste hilsner
   Maria // Planteæderen

 3. Hej, jeg har længe fulgt det råd (@happypear ) at altid skylle dåsebønner da det er vandet man prutter af 😉 er i øvrigt stor fan af kikærtevand og har bage mange marengs af det 😉 og tricket med bagepulver eller natron virker faktisk på kikærter , man får blødere kikærter til creamy hummus og endnu bedre hvis man gider stå og skumme skallerne fra.
  Vh Pernille

  1. Hej Pernille.

   Ja, det har du helt ret i ! Jeg anbefaler altid at man skyller dåsebønner grundigt inden brug, hvis man oplever problemer med fordøjelsen.
   Super godt tip.

   De bedste hilsner
   Maria // Planteæderen

 4. Ville dette også virke med de bønner man køber fra dåse? Altså de dage man tænker “sh*t, glemte sku at sætte bønnerne i blød” men man skal lave en ret om aftenen og køber dem i dåse. Ville du så bare springe Step 1 over? ☺️

  1. Hej Lærke.

   Denne artikel går ud til dem, som har problemer med at få tilberedt tørrede bønner til perfektion, da det ofte er den ufuldendte tilberedning, der giver de værste problemer

   Bønner på dåse er en lidt anden sag, da man ikke har nogen chance for at vide, hvordan de er blevet tilberedt i industrien. Bønnerne på dåse er allerede kogt og en videre trykkogning, burde derfor ikke gøre den helt store forskel.

   Har man en sart mave, vil jeg dog klart anbefale, at man stadig skyller dåsebønnerne grundigt og videre tilbereder dem fx i en gryderet.

   Jeg håber det var svar nok på dit spørgsmål – ellers er du velkommen til at vende tilbage.

   De bedste hilsner
   Maria // Planteæderen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du 2 minutter? Så bedøm opskriften med stjerner fra 1-5. Husk samtidig at skrive en kommentar, da stjernerne ellers ikke vil blive registreret. På forhånd mange tak for hjælpen.