Brombærmuffins med birkes og citron

5 fra 4 stemmer
Veganske brombærmuffins med citron og birkes
Udskriv
Brombærmuffins med citron og birkes
Forb. tid
10 min
Tilb. tid
35 min
Tid i alt
45 min

Brug sensommerens mange friske bær til at lave disse veganske brombærmuffins med birkes og citron. De er saftige og knasende og går perfekt til en kop varm kakao, te eller kaffe.

Antal: 12 store muffins
Ret: Dessert
Keyword: Birkes, Brombær, Bær, Citron
Forfatter: Maria - Planteæderen.dk
Ingredienser
 • 2 spsk. hørfrø (jeg bruger hele hørfrø, som jeg kværner)
 • 8 spsk. vand
 • 80 g plantesmør (jeg brugte Naturli' smørbar)
 • 200 g sukker
 • 2 dl sojayoghurt (jeg brugte Alpro Mild Neutral)
 • 1 stor økologisk citron (saft + skal heraf)
 • 200 g brombær
Tørre ingredienser
 • 300 g hvedemel
 • 50 g blå birkes
 • 2 tsk. vaniljesukker
 • 1 tsk. bagepulver
 • 1 tsk. natron
 • Knsp. salt
Fremgangsmåde
 1. Forvarm ovnen til 175 °C.

 2. Lav "hørfrøægget": Kværn 2 spsk hele hørfrø i en kaffekværn og bland dem med vand i en skål.  Sæt til side mindst 10 minutter (det skal have konsistens som tyk æggehvide)

 3. Find en stor røreskål samt elpisker frem. Pisk plantesmør og sukker på høj hastighed indtil det er blødt. Tilsæt hørfrøblanding og sojayoghurt. Riv skallen af citronen og pres saften. Pisk det hele ved høj hastighed indtil det er godt blandet. 

 4. Bland de tørre ingredienser i en skål. Tilsæt dem lidt ad gangen, imens du pisker på lav hastighed for at undgå klumper. Når massen er homogen, vendes bærene forsigtigt i dejen med en dejskraber.

 5. Fyld 12 muffinsforme godt med dej og bag dem i ovnen ca. 35 minutter. Brug en strikkepind for at tjekke, om muffinsene er færdigbagte. 

Noter

Har du ikke brombær, kan du sagtens bruge et hvilket som helst andet bær i stedet - blåbær eller hindbær er mine favoritter.

Brug frosne bær for at undgå, at bærene farver dejen for meget.

Veganske brombærmuffins med citron og birkes
Opskrift på veganske brombærmuffins med citron og birkes

Luftige veganske brombærmuffins med birkes og citron

Bærsæsonen er i fuld gang og har du, ligesom jeg, fryseren fuld af friskplukkede brombær, blåbær eller hindbær, giver jeg dig her et bud på, hvad du kan bruge dem til:

– Saftige veganske brombærmuffins med knasende birkes og frisk citron.

Findes der noget bedre på sådan en kedelig og grå regnvejrsdag end at slå benene op og brygge sig en varm kop kaffe, te eller kakao og sætte tænderne i en saftig og svampet muffin? Nej, vel? Så skulle det måske lige være en skål rygende varm risengrød med kanelsukker og smørklat (man må godt, selvom der er et par måneder til jul!)

Bærsæsonen er over os

Sommeren er så småt ved at nå sin ende, og efteråret står for døren. Det er slut med de varme sensommernætter og lange gåture på stranden. Men vent nu lidt med at tage sorgerne på forskud. Efteråret er nemlig et mekka for os madnørder. Brombær, blåbær, hindbær, blommer, æbler, […] hvorend man kigger hen. Selv os storbymus kan nyde godt af naturens mange goder.

Friskplukkede brombær

Brombærsæson

Det betyder selvfølgelig at jeg, som den madglade øko-tosse jeg nu engang er, trækker i min mors gamle regnbuefarvede gummirøjser, regntøj og det obligatoriske røde dørslag på hovedet for at lede byen tør for de smukke og kødfulde bær. Og hold nu fast. Jeg har på små 3-4 ture formået at fylde adskillelige dørslag med de flotteste brombær. Bosat i storbyen må det da siges at være en succes !

Og nu tænker du sikkert – men Maria, hvad fanden stiller du op med alle de brombær? Udover at lave spandevis af marmelade selvfølgelig. Jo, jeg tryller dem da om til nogle lækre, saftige og knasende veganske brombærmuffins ! Jeg har nemlig altid været helt pjattet med bær i kager og muffins. De tilføjer bare det helt perfekte syrlige og saftige finish, til en hvilken som helst kage.

Veganske brombærmuffins med citron og birkes

Holder formen og hæver flot op !

Når det så er sagt, har kager med bær et lille fælles problem – de har det med at falde sammen. Jeg har ledt længe efter opskrifter på rigtige muffins. Ikke de små, tørre og kedelige cupcakes. Nej – I ved, sådan nogle store og flotte amerikanske muffins, der hæver godt op, uden at falde sammen og som er perfekt saftige – tilmed helt uden æg og mælk! Efter lang tids arbejde har jeg endelig knækket koden. Disse veganske muffins hæver flot op (og endnu bedre – ud over kanten!), hvis de bliver fyldt godt med dej. Der er bare et eller andet smukt over sådan en hel bakke af store, sprukne og bærfyldte muffins, hvor ikke to er ens. De ser så hjemmelavede og indbydende ud, på den HELT rigtige måde.

Et syrligt og knasende touch

Veganske brombærmuffins

For at få det bedste frem i brombærene, har jeg blandet dem med vanilje og citron. Citronskallen giver et syrligt modspil til den sødmefulde vanilje, og birkes tilføjer en mild nøddesmag samt det sidste knasende finish. Hvis ikke du har adgang til friske brombær, kan alle andre bær bruges – brombær, hindbær og blåbær giver dog det klart bedste resultat. Eller hvad med at prøve med frisk rabarber? Mmmm …

Veganske brombærmuffins inden bagning
Veganske brombærmuffins efter endt bagetid

Så tag familien i hånden og smut en tur i skoven for at samle vilde bær, inden skovens dyr har snuppet dem for næsen af jer. Imens kan i forestille jer, hvordan duften af disse saftige veganske brombærmuffins breder sig i huset, når i kommer hjem. De er testet på rigshospitalets hårdtarbejdende sundhedspersonale med lutter rosende ord med på vejen, så i kan roligt begynde at glæde jer.

Velbekomme.

– Jeg elsker at høre fra jer, når i giver jer i kast med mine opskrifter. Find mig på instagram og facebook @planteaederen, og tag mig i jeres kreationer eller skriv en kommentar i kommentarfeltet her på siden. Kommentarfeltet findes nedenfor, lige under opskriften. Her har du samtidig muligheden for at give opskriften stjerner fra 1-5. Din stemme er med til at støtte udbredelsen af det grønne budskab. Af hjertet tak !

Tagget , , , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsvurdering
Har du 2 minutter? Så bedøm opskriften med stjerner fra 1-5. Husk samtidig at skrive en kommentar, da stjernerne ellers ikke vil blive registreret. På forhånd mange tak for hjælpen.

12 tanker om “Brombærmuffins med birkes og citron

 1. Jeg elsker elsker elsker de her brombærmuffins, og har lavet dem tonsvis af gange efterhånden. Jeg har ændret lidt på opskriften fra gang til gang. Har brugt forskellige slags bær, rabarber, uden frugt med ekstra citron og en enkelt gang med chokoladestykker i. Jeg er i den 7 himmel hver gang. Og så er selv ikke veganerne vilde med dem jeg smider lige et par ekstra stjerner med på vejen, både fordi jeg aktivt bruger mange af dine helt igennem fantastiske opskrifter, fordi du er dygtig og skøn og så selvfølgelig fordi at de her muffins giver mig en fest uden lige i min mund ✌

  ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

  1. Du er sød. Tusind tak Charlotte!
   Det glæder mig, at du kan bruge mine opskrifter. ❤️

 2. Mmmm… jeg har muffins i ovnen, de hæver så flot op. Jeg glæder mig ☺️ jeg har brugt hindbær, kokosmælk i stedet for yoghurt og en anelse speltmel, da jeg bare er vild med blødheden som speltmel giver. Tak for opskrift.

  1. Hej Maya.

   Mmmm, hvor lyder det lækkert med hindbær! Og super idé med kokosmælk. Jeg kunne forestille mig at den kombination er RIGTIG god!
   Kan jeg få dig til at give en tilbagemelding? Jeg er simpelthen så spændt på at høre, hvordan resultatet blev!

   God søndag.

   De bedste hilsner
   Maria // Planteæderen

 3. Hej kan jeg bruge havregryn der er blændet i stedet for hvedemel og undlade sukker

  1. Hej Karina.

   Jeg har kun prøvet at lave disse muffins med hvedemel. Jeg tror dog sagtens, du kan bruge havremel i stedet. Det færdige resultat vil blot blive væsentligt mindre luftigt, og i stedet lidt mere klæg og tung i det. Men hvis ikke det gør dig noget, så synes jeg du skal give det et forsøg ! Skriv endelig til mig, hvordan resultatet blev, så jeg kan notere det i opskriften.
   Angående en sukkerfri udgave, tror jeg ikke, det kan lade sig gøre. Du kan prøve at bruge en moden banan og nogle blendede dadler i stedet, men en 100% sukkerfri udgave, tror jeg ikke bliver noget særlig godt resultat. Jeg tænker, at det vil blive et mere brød-agtigt resultat fremfor en egentlig sød kage-muffin.

   God weekend og held og lykke.

   De bedste hilsner
   Maria // Planteæderen

 4. Hejsa. Tror du at jeg kan bruge rabarber til disse muffins? Hilsen My

  1. Hej My.

   Det havde jeg slet ikke tænkt på – men det tror jeg sagtens du kan ! Det lyder super lækkert ❤️ Prøv også at tilsætte lidt revet marcipan, hvis du har.

 5. Mega lækre! Jeg brugte blåbær, men nøj de var lækre! Helt sprøde på toppen og svampede indeni. Tak!

  1. Hvor er jeg glad for, at du kunne lide dem Mai. Blåbær er nemlig mindst lige så gode at bruge som brombær ! ❤️

 6. Fantastisk gode! Dejen er bare ubeskriveligt! Guf guf guf

  1. Det er jeg SÅ glad for at høre ! ❤️