“ Slip for stinkende madpakker og hånende kommentarer om din elskede tunsalat med opskriften på denne milde og cremede kikærtesalat a la vegansk tunsalat. ”
- 1 dåse økologiske kikærter
- ½ rødløg (finthakket
- 100 g majs
- 2 spsk. kapers / pickles (finthakket)
- 3 spsk. vegansk mayo (jeg bruger hjemmelavet)
- 2 spsk. lys tahin
- 2 spsk. eddike
- 1 tsk. dijonsennep
- 1 nori ark* (knust i en kaffekværn. Kan udelades - tilføjer en mild "fiskesmag")
- Salt og peber
- 2 æbler
- 1 tsk. olie
- 1 spsk. soya
- 1 tsk. gærflager
- 1 spsk. sirup
- ½ tsk. røget paprika
- Evt. vand
- Salt
-
Dræn og skyl kikærterne (gem kikærtevandet og lav din helt egen mayo) og hak dem kort i en foodprocessor (alternativt kan du mase dem med en gaffel). De skal ikke blive til mos men istedet have en grov, løs tekstur.
-
Bland mayo, eddike, tahin, dijon sennep, tangpulver, salt og peber i en skål. Tilsæt de finthakkede kikærter, løg, majs og kapers, og bland det hele godt sammen. Justér konsistensen med mere mayo, eddike og tahin, og smag til med salt og peber.
-
Tænd ovnen på 120°C varmluft.
-
Bland olie, soya, gærflager, ahornsirup og røget paprika i en skål. Tilsæt evt. lidt vand, hvis marinaden er for tyk. Den skal have konsistens som sirup.
-
Skyl æblerne og fjern kernehusene med en kernehusudstikker. Skær dem i tynde skiver fx på et mandolinjern.
Fordel æbleskiverne på en bageplade med bagepapir og pensl overfladen med marinade. Drys til sidst med salt og bag dem i ovnen indtil de er tørre og sprøde, ca. 1 time. Hold godt øje til sidst, så de ikke brænder på.
-
Servér æblebaconen som den er eller bræk dem i mindre stykker og brug den som drys.
Æblebaconen bør spises straks, da den har tendens til at blive blød, jo længere tid den opbevares. Den smager dog stadig lige så godt, men mister selvfølgelig sit karakteristiske knas.
* Sushi noriark kan fx fås her eller i de fleste dagligvarebutikker.
Fisk i madpakken? Du må være sindssyg.
En madpakke med tunsalat der ikke stinker langt væk af fisk? Tro det eller lad vær’ – men det er muligt med denne opskrift på vegansk tunsalat, som går under navnet kikærtesalat.
Vi kender det alle sammen. Det er frokostpause og dunsten af lunkne madpakker breder sig i lokalet. Leverpostej, æggemadder, makrel- og tunsalat. Hvis altså der stadig findes nogen, som tør at medbringe de to sidstnævnte. Jeg gad godt vide, hvor mange der har undladt tunsalat i madpakken, blot for at slippe for hadefulde og bebrejdende blikke.
Men hvad nu, hvis jeg fortalte dig, at du kan nyde den samme gode smag bare 100% fri for fiskelugt? Det er nemlig lige netop det, du kan, og jeg viser dig her, hvor nemt det er.
Okay jeg indrømmer det – jeg burde nok ikke dele endnu en opskrift på vegansk tunsalat, da der i forvejen findes SÅ mange versioner af den super efterspurgte salat (i har helt sikkert hørt om Thomas Erex’ version, am I right?) Jeg snakker selvfølgelig om den veganske kikærtesalat – den populære “fake” tunsalat, som alle elsker.
Når det så er sagt, er noget af det, jeg hører aller oftest fra nyudklækkede veganere stadigvæk – “Hvad i alverden skal jeg spise på rugbrød? Jeg er kørt tør i hummus!” Og det er her, at kikærtesalaten kommer ind i billedet.
Hvordan er smagen?
Kikærtepålægget har en mildere men mere delikat smag end traditionel tunsalat. Det er cremet, mættende og proteinholdigt men friskt på samme tid. Min version består af kikærter på dåse, hjemmelavet mayo (gem kikærtevandet fra dåsen og lav din egen på under 5 minutter med min opskrift på møglækker mayo – med aquafaba), lys tahin og dijon sennep, som alle bidrager til den perfekte cremede konsistens. For et friskt pift har jeg tilsat majs, rødløg og kapers, men brug det, du selv allerbedst kan lide. Der er ingen regler her ! Til sidst har jeg tilsat tangpulver, for en mild men delikat havsmag. Pulveret kan købes i enkelte helsekostbutikker (typisk på nettet) eller laves selv ved at pulverisere et nori ark (uundværlig til sushi) i en kaffekværn. Jeg kværner det altid selv, da det både er billigere og nemmere.
Hvordan bruger jeg det?
Vegansk tunsalat gør sig perfekt som pålæg i en sandwich med salat, agurk og tomat eller ovenpå rugbrød med en skive frisk peberfrugt. Ligeledes kan du nyde det som mættende og proteinholdigt tilbehør til en sprød salat eller kold pastasalat. Og så er det selvfølgelig en uundværlig bestanddel på det grønne påskebord eller til julefrokosten.
Hvad med bacon?!
Til dig som savner en røget baconsmag (hvem gør ikke det?) eller blot ønsker at gøre lidt ekstra ud af frokosten, har jeg lavet en sprød æble “bacon”. Og nej – selvfølgelig kommer æble ikke i nærheden af bacon. Se det istedet som et let og sundt alternativ. Det tilføjer et ret lækkert røget *CRUNCH* – lidt lige som bacon.
Velbekomme.
– Jeg elsker at høre fra jer, når i giver jer i kast med mine opskrifter. Find mig på Instagram og Facebook @planteaederen, og #-tag mig i jeres kreationer eller skriv en kommentar i kommentarfeltet her på siden. Kommentarfeltet findes nedenfor, lige under opskriften. Her har du samtidig muligheden for at give opskriften stjerner fra 1-5. Din stemme er med til at udbrede det grønne budskab. Af hjertet tak ! 💚
[…] TunFRIsalat […]
Jeg skulle hilse og sige, at æblemarinaden også fungerer fantastisk på græskarkerner! Tak for den, Mums!
Fedt! Tak for tip, Kristina 🙂
Så lækker en opskrift
Tak for at gøre madpakkelivet lidt lettere
Det er den første opskrift jeg har lavet fra dig, og hold nu op hvor sad den bare lige i skabet!!
Er ikke veganer så brugte normal mayo og lidt creme fraiche, og det smagte himmelsk. Brugte også citronsaft i stedet for eddike, fordi det syntes jeg passer så godt til tun normalt 🙂 Et totalt hit, og er nu et “staple” i vores vegetar-hjem 🙂
Hej Christine.
Hvor er det bare fedt at høre!
Tusind tak for den positive tilbagemelding! ^_^
De bedste hilsner
Maria
Jeg har aldrig kunne lide tunsalat med “ægte” tun, men denne her er godt nok lækker! Den fungerer også helt fint med mørk tahin rørt op med lidt vand. Så får den lidt samme smag og konsistens som den lyse tahin. Et helt klart hit til madpakken 😉
Hvor er det dejligt at høre, Lærke! Den kan helt sikkert et eller andet den kikærtesalat ! 🙂
[…] Kikærtesalat aka vegansk tunsalat med sprødt “æble-bacon” […]
[…] du som veganer det sidste sprøde, salte og røgede finish, som bacon giver, kan du fx prøve mit sprøde æble-“bacon” fra min efterhånden ret populære opskrift på vegansk tunsalat. Æblet kan også fint erstattes […]
Overraskende lækkert! Glæder mig til også at lave æblebacon næste gang.
Kan kikærtesalaten fryses? Jeg er ung og bor alene, og det er langt fra altid, at jeg har ingredienserne i hjemmet. Her ville det være nemt at fryse en portion ned. Men måske er det ikke helt godt?..
Hej Amalie.
Tak for din besked! Fedt at du er vild med kikærtesalaten
Jeg har endnu ikke prøvet at fryse den ned, så der må jeg desværre være dig svar skyldig. Hvis du giver det et forsøg, vil jeg meget gerne høre fra dig, hvordan din oplevelse med det var! Så kan jeg notere det i opskriften ^_^
Rigtig god dag.
De bedste hilsner
Maria // Planteæderen
Jeg har prøvet en del forskellige veganske pålægssalater Som fx makrelsalat, æggesalat, tunsalat osv. Dette er den absolut bedste af dem alle. Vi spiste det hele på én dag. Så nu må jeg igang igen. Alle I huset elsker det.
[…] fiske-frie og dyrevenlige versioner, selvfølgelig (måske du har hørt om min smækrelækre “tunsalat“?) Som veganer spiser jeg nemlig ikke noget animalsk – nej, heller ikke fisk. Og […]
[…] mange rundtenommere med hummus, og er du kørt godt træt i den samme frokost, kan du prøve min kikærtesalat aka vegansk tunsalat. Så får du stadig alle de gode og sunde egenskaber fra kikærterne – blot i en HELT ny […]
Superlækker “tunsalat”, det smager af tun ikke mindst pga kapers og kikærter, som snyder smagsløgene på den lækreste måde. Fik desværre ikke lige prøvet æble-bacon, da jeg manglede æbler og bare spontant skulle have noget til min nylavede mayonnaise, som også er at finde her på siden
Dejligt den kan bruges, Ulla !
Og du har helt ret – det er lidt vildt som tankerne ledes hen på en rigtig tunsalat. Det må være al den smørelse, der gør det og ikke mindst tangen, som jeg personligt synes giver det sidste finish
super lækker tunsalat – skulle der selvfølgelig stå
Superkækker tunsalat! Jeg er 100% sikker på, at der ikke er nogen, der kan smage at den ikke er lavet på tun. Jer er helt solgt og glæder kig hver gang til at spise en lækker tunsalatmad med knasende “bacon” ovenpå. Jeg laver “baCon” af røget Tofu (fra Aldi)
Fedt, fedt, fedt Birthe. Hvor er det dejligt, at den er gået rent ind hos dig.
Det lyder godt nok lækkert med det tofu-bacon. Bruger du en lignende marinade som til min “Æble-bacon” eller har du nogle gode tips? ^_^
Hej Maria
Kan man bruge mørk tahin i stedet for? (Fordi det lige er det, der er i køleskabet )Glæder mig til at prøve den
Hej Line.
Den lyse tahin er helt anderledes fra den mørke, da den er helt flydende, cremet og lækker i smagen modsat den mørke som oftest er bitter, klumpet og tør.
Jeg har ikke prøvet den med mørk tahin, men kunne forestille mig at den bitre smag fungerer mindre godt til kikærtesalaten. Jeg vil klart anbefale, at du laver den med lys tahin, men du skal selvfølgelig være velkommen til at prøve med den mørke i stedet 🙂
Husk på, at den lyse også kan bruges til hummus og dressinger, så du skal nok få den brugt til et eller andet.
Held og lykke !
Rigtig lækker kikærtesalat, som rent faktisk leder tankerne hen på en tunsalat! Dejlig smag fra tangen, selv brugte jeg også tangsalt i stedet for almindeligt salt, fordi jeg lige havde det liggende. Æblebaconen er endnu ikke afprøvet, men det skal den helt sikkert snarest.
I anden portion jeg lavede, tilsatte jeg finthakket rød peberfrugt og dild, og det blev den ikke dårligere af 🙂
Dejligt at høre Nanna ! Ja, dild er fantastisk i kikærtesalat og går super godt sammen med tangen.
Æble baconen må du have til gode ^_^
[…] Serveret med en klat NATURLI’ smørbar, hjemmelavet vegansk røræg og et par af mine syndige kanelsnegle af wienerbrødsdej, har du et super godt udgangspunkt til en overdådig vegansk brunch. Brødet gør sig også fantastisk som bærer for min veganske “tunsalat”. […]
Meget velsmagende kikærter salat.Også lækker i madpandekager og især på nybagt brød hvor æblerne komplimenterer salaten perfekt med syrlighed og knas
[…] Vegansk mayo kan bruges til præcis de samme ting, som en traditionel mayo lavet på æg. Jeg bruger den fx som topping til min egen version af (en af mine yndlings) makrel(fr)i tomat, som dip til pommes og sunde nuggets eller min favorit: en snasket omgang kikærtesalat. […]