Græsk Yemista – langtidsbagte fyldte peberfrugter med quinoa

5 fra 6 stemmer
Græsk Yemista - fyldte peberfrugter med quinoa og grønt
Udskriv
Græsk Yemista - fyldte peberfrugter med quinoa
Forb. tid
15 min
Tilb. tid
1 t 45 min
Tid i alt
2 t

Tag et smut til Middelhavets sol med disse græsk inspirerede langtidsbagte fyldte peberfrugter med quinoa, aubergine, squash og persille. Her serveret med brasekartofler og tzatziki for den fuldendte græske madoplevelse.

Antal: 4 fyldte peberfrugter
Ret: Hovedret
Køkken: Græsk
Keyword: Glutenfri, Peberfrugt, Quinoa
Forfatter: Maria - Planteæderen.dk
Ingredienser
  • 4 store peberfrugter
  • Evt. 2 store stilktomater
Fyld
  • 2 dl quinoa* (~150g) (eller ris, bulgur, hirse eller boghvede)
  • 1 lille løg (finthakket)
  • 100 g aubergine (finthakket)
  • 100 g squash (finthakket)
  • 3 fed hvidløg (presset)
  • 1 dåse mosede / hakkede tomater (400 ml)
  • 2 spsk. oregano
  • 1 bundt frisk persille (finthakket)
  • 1 bundt frisk mynte (finthakket)
  • 1 tsk. salt
  • ½ tsk. sort peber
  • 2 spsk olivenolie
Fremgangsmåde
Klargøring
  1. Skyl peberfrugterne grundigt under rindende vand. Skær toppen af (lad den grønne stilk sidde - den skal fungere som låg) og fjern forsigtigt alle frø og hvide membraner (det gælder også det hvide kød, der sidder i toppen af "låget"). 

Fyld
  1. Skyl quinoaen under rindende vand. Bland alle ingredienserne til fyldet sammen i en stor skål.

  2. Fyld peberfrugterne med quinoa blandingen (ca. ½-1 cm fra kanten), dryp lidt olivenolie over fyldet og sæt låg på.


    Tip: Er der rester af fyldet tilovers, kan du fint bruge det til at fylde fx store stilktomater. Klargøringen foregår på nogenlunde samme måde: fjern stilken og skær bunden (dvs. ikke toppen med stilk) af. Fjern så meget af indmaden som muligt, uden at der går hul på tomaten. Smid indmaden i quinoablandingen og fyld tomaterne, lige som du gjorde peberfrugterne.


    Du kan også fint lægge resterne imellem peberfrugterne i bunden af fadet. Hold blot øje med at det ikke brænder på undervejs, hvis du bruger et stort fad.

Tilberedning
  1. Arrangér de fyldte peberfrugter i et ildfast fad eller bradepande, og dæk bunden med et tyndt lag vand (det skal kun lige akkurat dække).

    Pensl peberfrugterne med olivenolie og dæk dem tæt med stanniol. Sæt dem i en kold ovn på 180 varmluft i 1½ time. Fjern stanniolen og giv dem yderligere 15-30 minutter, indtil overfladen er gylden og let branket, og quinoaen er færdigtilberedt.

    Er quinoaen stadig en anelse hård, kan du fint lade peberfrugterne stå i den varme (slukkede) ovn 30 minutter ekstra. 

  2. Servér fx med hjemmelavet tzatziki, brasekartofler vendt i lidt olivenolie, salt, peber, rosmarin og timian og en bid græsk fladbrød.

Noter

For bedst autentisk græsk smag, skal peberfrugterne tilberedes til de er supermøre, skrællen er rynket og de let falder fra hinanden, når man tager dem op. Yemista er ikke den mest æstetiske og "insta worthy" ret, men smagen er altså lige i skabet.

Peberfrugterne serveres bedst stuetempereret. Lad dem stå og køle 15-30 minutter, så smagene får lov at sætte sig.

*Quinoa kan købes i de fleste gængse supermarkeder - jeg er særligt glad for Lidl's og denne (reklamelink).

Græsk Yemista - fyldte peberfrugter med quinoa og grønt
Græsk Yemista - fyldte peberfrugter med quinoa og grønt

Langtidsbagte fyldte peberfrugter med quinoa og grønt

Fyldte peberfrugter og grøntsager i ovn har længe været en tradition på menukortene i landene i og omkring Middelhavet. Og med god grund – for hold kæft, hvor smager det godt !

Særligt grækerne er kendt for deres farserede vinblade “Dolmades” og de langtidsbagte fyldte peberfrugter og tomater Yemista eller “Gemista”. Grækerne fylder traditionelt set deres grøntsager på vegetarisk vis med ris, da det både er praktisk og billigt. Ofte ses dog også versioner med oksekød og ost, som særligt er kommet til for turisternes skyld. Sidstnævnte har jeg selvfølgelig undladt i min veganske version af den græske klassiker. Det er desuden fuldstændig overflødigt, hvis i spørger mig.

Hold jer til de græske traditioner. For er der nogen, der har forstand på at tilberede grøntsager, der smager, så englene synger, er det eddermame grækerne.

Proteinrig quinoa

Når det så er sagt, har jeg alligevel valgt at gå lidt utraditionelt til værks med min version af den græske ret. Jeg har valgt ikke at fylde peberfrugterne med ris, men i stedet brugt den proteinrige quinoa. Jeg synes, quinoaen giver et mere “fuldendt” måltid, der mætter længere. Quinoa er desuden et komplet protein, som indeholder alle 9 essentielle aminosyrer. Man kan altså fint spise de fyldte peberfrugter uden nogen anden proteinkilde i form af fx bønner eller linser.

Er du ikke til quinoa eller er det uden for dit budget, kan du fint erstatte det med fx ris, bulgur, hirse eller boghvede i stedet.

Friske råvarer til opskrift på græsk Yemista

Demonstrationsvideo

Det bedste resultat

Jeg har besøgt det græske ø-hav et utal af gange, og hver gang er jeg kommet hjem med en masse skønne madoplevelser i bagagen.

Det har ført til mange mislykkede forsøg på at rekreere de skønne græske retter i vores kølige danske omgivelser. Og jeg må erkende: det bliver aldrig det samme. For grækerne har bare noget, som vi sjældent har herhjemme: solmodne, friske og lokale frugter og grøntsager. Det er for mig at se fuldstændig umuligt at opnå samme autentiske smag uden de bedst mulige lokale råvarer. Bum basta.

Skulle vi så ikke i stedet prøve at få så meget smag frem i de råvarer, vi nu engang har til rådighed?
Jeg har her samlet en liste over de 5 vigtigste faktorer, som jeg har erfaret, har størst betydning for det endelige smagsindtryk.

  • De rigtige peberfrugter. Det bedste resultat opnås med så dybrøde og solmodne økologiske peberfrugter som muligt. De må gerne være lidt triste, bløde og rynkede at se på også. Jo længere de har fået lov at ligge, desto bedre smager de typisk.
  • Ukogt quinoa. Det er vigtigt at bruge ukogt quinoa (eller ris, hirse m.m.) som fyld til peberfrugterne. Den ukogte quinoa fungerer som en svamp, der suger væske og smag fra den krydrede tomatsauce. Det vil i sidste ende give et langt mere velsmagende resultat end dens forkogte modpart.
  • Langtidsbagning. Jeg ser rigtig mange opskrifter på fyldte peberfrugter og grøntsager, der simpelthen ikke er bagt længe nok. Peberfrugterne står ranke og rette, og er stadig fuldstændig intakte efter endt bagetid. Og bevares – de ser da smukke ud og er vanvittigt fotogene ! Men flot mad er sjældent god mad. Vil man opnå den helt rigtige autentiske smag fra Grækenland, skal grøntsagerne altså bages til uigenkendelighed. Ej, det er måske lige i overkanten, men forstå mig ret: jo længere tid i ovnen, desto bedre. Peberfrugterne skal gerne være fuldstændigt møre, let brankede i overfladen og nærmest falde fra hinanden, når man flytter på dem.
  • Servering. Som så mange andre langtidsbagte græske retter, serveres de fyldte peberfrugter bedst ved stuetemperatur. Lad dem da stå og køle på køkkenbordet minimum 15 minutter inden servering, så de fyldte peberfrugter får samlet den sidste saft og kraft til sig. Eller endnu bedre: spis dem kolde i madpakken dagen derpå. 😍 Thank me later.
  • Olie. Grækerne går aldrig ned på olivenolie. Jeg har (til mange grækeres skræk) dog valgt at skære lidt ned på olien af sundhedsmæssige årsager. Er du ikke sundhedsbevidst, og vil du have et mere autentisk udtryk, skal du være velkommen til at dynge de fyldte peberfrugter til med en højkvalitets græsk jomfruolivenolie.

Spis dem som de er eller servér dem sammen med fx hjemmelavet tzatziki, græske fladbrød og krydrede brasekartofler for den fuldendte græske madoplevelse.

Velbekomme.

– Jeg elsker at høre fra jer, når i giver jer i kast med mine opskrifter. Find mig på Instagram og Facebook @planteaederen, og #-tag mig i jeres kreationer eller skriv en kommentar i kommentarfeltet her på siden. Kommentarfeltet findes nedenfor, lige under opskriften. Her har du samtidig muligheden for at give opskriften stjerner fra 1-5. Din stemme er med til at udbrede det grønne budskab. Af hjertet tak ! 💚

Opskrift på vegansk tzatziki
Græsk Yemista - fyldte peberfrugter med quinoa og grønt, serveret med krydrede brasekartofler og tzatziki

Græsk Yemista - fyldte peberfrugter med quinoa og grønt

Tagget , , , , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsvurdering




Har du 2 minutter? Så bedøm opskriften med stjerner fra 1-5. Husk samtidig at skrive en kommentar, da stjernerne ellers ikke vil blive registreret. På forhånd mange tak for hjælpen.

13 tanker om “Græsk Yemista – langtidsbagte fyldte peberfrugter med quinoa

  1. Tusind tak for en super fin side!!!!
    Jeg er kødæder, min søster er vegetar der endda går med overvejelser om at gå skridtet videre og gå veganskt.
    Søsteren var på besøg i går. Jeg lavede gazpacho, og dine opskrifter på Tzatziki og Chiagrød m. hindbærkompot og ristede mandler.
    Manner hvor var det bare godt!!!!
    Søster går meget op i mad! Hun gav fem stjerner og ordet “Amazing!” fulgte osse med!
    Chiaen som jeg havde valgt som dessert var hun vant til som morgenmad og blev overrasket over hvor godt den gik som dessert.
    Jeg sendte billeder til familien, de var begejstrede fordi det osse ser helt godt ud. Jeg er ikke god til det der med at lægge pynt på, det mangler. Hvis du kan bruge et af billederne sender jeg dem gerne til dig. Naturligvis med alle rettigheder hvis du kan bruge det. Det er især billedet af peberfrugterne jeg er begejstret for.
    Virkelig: Jeg takker dig af hele mit hjerte! Og jeg overdriver ikke engang!

    1. Kære Anders.

      Tusind tak for din besked. Jeg bliver jo næsten helt rørt!
      Hvor er det dejligt at høre, at mine opskrifter kunne hjælpe dig til at lave et lækkert grønt måltid til din søster.
      Jeg håber, min side inspirerer dig til videre at kaste dig ud i endnu flere grønne opskrifter – det ender jo med, at du bliver en haj i det grønne køkken! 😀

      Du er mere end velkommen til at sende mig billederne – dem vil jeg meget gerne se! Dette gør du nemmest over Instagram, hvor det ville være oplagt at poste billedet enten i din “Story” eller som et opslag på din side og tagge mig i det @planteaederen, så jeg ser dem og har mulighed for at dele dem på min profil! Alternativt kan du sende billederne i en mail til mig på info@planteaederen.dk.

      Endnu engang tak, Anders, og må du ha’ en dejlig aften.

      De bedste hilsner
      Maria

    2. De græske fyldte peberfrugter er virkelig yummy.
      Én peberfrugt med tzatziki er et helt måltid.
      Tak for opskriften.

  2. Den her ret bliver min nye klassiker! Jeg havde dog ikke aubergine og squash, så der bliver tilsat portobellosvampe istedet.
    Det ekstra fyld endte i bunden af fadet og smagte mindst ligeså godt som resten.

    1. Hej Nina.

      Tusind tak for din tilbagemelding! Hvor er det fedt at høre! 🙂
      God idé med svampe i stedet for aubergine og squash. Det kunne jeg forestille mig tilføjer lidt mere “kødfuldt” fylde! 🙂

      De bedste hilsner
      Maria

  3. Uhmmmm
    Lavede yemista igår, hvor herligt
    Med langtidsstegning TAAAK

  4. Rigtig fine opskrifter. Tak

  5. Tak for en dejligt opskrift

  6. Jeg har retten i ovnen lige nu, og venter spændt på resultatet.
    Har altid fulgt opskrifter med kød i, og det er på ingen måde som dem man får nede i det græske.
    Glæder mig til at smage dem

    1. Eiiiij, hvor fedt Nikoline! Jeg venter spændt på din tilbagemelding.
      Jeg er selv kæmpe tilhænger af græsk mad, og jeg synes, disse kommer ret tæt på. De kommer selvfølgelig aldrig til at minde helt om dem med kød og ost – dette er en simpel og sundere grøntsags-løsning ^_^

      De bedste hilsner
      Maria // Planteæderen

  7. Det er den bedste veganske ret, jeg har smagt. Tak!

    1. Hej Marianne.

      Tak for den søde tilbagemelding.
      Det glæder mig at høre, at du er lige så vild med disse fyldte peberfrugter, som jeg er.

      God sommer til dig!

  8. […] Servér den som tilbehør til andre græske retter. Prøv fx mine græske fladbrød, ovnbagte fritter i en græsk gyros med karameliseret auberginefyld eller langtidsbagte fyldte peberfrugter. […]