Græsk Yemista – langtidsbagte fyldte peberfrugter med quinoa

Langtidsbagte fyldte peberfrugter med quinoa og grønt

Fyldte peberfrugter og grøntsager i ovn har længe været en tradition på menukortene i landene i og omkring Middelhavet. Og med god grund – for hold kæft, hvor smager det godt !

Særligt grækerne er kendt for deres farserede vinblade “Dolmades” og de langtidsbagte fyldte peberfrugter og tomater Yemista eller “Gemista”. Grækerne fylder traditionelt set deres grøntsager på vegetarisk vis med ris, da det både er praktisk og billigt. Ofte ses dog også versioner med oksekød og ost, som særligt er kommet til for turisternes skyld. Sidstnævnte har jeg selvfølgelig undladt i min veganske version af den græske klassiker. Det er desuden fuldstændig overflødigt, hvis i spørger mig.

Hold jer til de græske traditioner. For er der nogen, der har forstand på at tilberede grøntsager, der smager, så englene synger, er det eddermame grækerne.

Proteinrig quinoa

Når det så er sagt, har jeg alligevel valgt at gå lidt utraditionelt til værks med min version af den græske ret. Jeg har valgt ikke at fylde peberfrugterne med ris, men i stedet brugt den proteinrige quinoa. Jeg synes, quinoaen giver et mere “fuldendt” måltid, der mætter længere. Quinoa er desuden et komplet protein, som indeholder alle 9 essentielle aminosyrer. Man kan altså fint spise de fyldte peberfrugter uden nogen anden proteinkilde i form af fx bønner eller linser.

Er du ikke til quinoa eller er det uden for dit budget, kan du fint erstatte det med fx ris, bulgur, hirse eller boghvede i stedet.

Demonstrationsvideo

Det bedste resultat

Jeg har besøgt det græske ø-hav et utal af gange, og hver gang er jeg kommet hjem med en masse skønne madoplevelser i bagagen.

Det har ført til mange mislykkede forsøg på at rekreere de skønne græske retter i vores kølige danske omgivelser. Og jeg må erkende: det bliver aldrig det samme. For grækerne har bare noget, som vi sjældent har herhjemme: solmodne, friske og lokale frugter og grøntsager. Det er for mig at se fuldstændig umuligt at opnå samme autentiske smag uden de bedst mulige lokale råvarer. Bum basta.

Skulle vi så ikke i stedet prøve at få så meget smag frem i de råvarer, vi nu engang har til rådighed?
Jeg har her samlet en liste over de 5 vigtigste faktorer, som jeg har erfaret, har størst betydning for det endelige smagsindtryk.

  • De rigtige peberfrugter. Det bedste resultat opnås med så dybrøde og solmodne økologiske peberfrugter som muligt. De skal gerne være lidt triste, bløde og rynkede at se på også. Jo længere de har fået lov at ligge, desto bedre smager de typisk.
  • Ukogt quinoa. Det er vigtigt at bruge ukogt quinoa (eller ris, hirse m.m.) som fyld til peberfrugterne. Den ukogte quinoa fungerer som en svamp, der suger væske og smag fra den krydrede tomatsauce. Det vil i sidste ende give et langt mere velsmagende resultat end dens forkogte modpart.
  • Langtidsbagning. Jeg ser rigtig mange opskrifter på fyldte peberfrugter og grøntsager, der simpelthen ikke er bagt længe nok. Peberfrugterne står ranke og rette, og er stadig fuldstændig intakte efter endt bagetid. Og bevares – de ser da smukke ud ! Men flot mad er sjældent god mad. Vil man opnå den helt rigtige autentiske smag fra Grækenland, skal grøntsagerne altså bages til uigenkendelighed. Ej, det er måske lige i overkanten, men forstå mig ret: jo længere tid i ovnen, desto bedre. Peberfrugterne skal gerne være fuldstændigt møre, let brankede i overfladen og nærmest falde fra hinanden, når man flytter på dem.
  • Servering. Som så mange andre langtidsbagte græske retter, serveres de fyldte peberfrugter bedst ved stuetemperatur. Lad dem da stå og køle på køkkenbordet minimum 15 minutter inden servering, så de fyldte peberfrugter får samlet den sidste saft og kraft til sig. Eller endnu bedre: spis dem kolde i madpakken dagen derpå. 😍 Thank me later.
  • Olie. Grækerne går aldrig ned på olivenolie. Jeg har (til mange grækeres skræk) undladt olien, da jeg personligt ikke synes, den tilføjer retten andet end en masse ekstra kalorier. Er du ikke sundhedsbevidst, og vil du have et mere autentisk udtryk, skal du være velkommen til at dynge de fyldte peberfrugter til med en højkvalitets græsk jomfruolivenolie.

Spis dem som de er eller servér dem sammen med fx hjemmelavet tzatziki, græske fladbrød og krydrede brasekartofler for den fuldendte græske madoplevelse.

Velbekomme.

Opskrift på vegansk tzatziki

5 fra 2 stemmer
Græsk Yemista - fyldte peberfrugter med quinoa og grønt
Udskriv
Græsk Yemista - fyldte peberfrugter med quinoa
Forb. tid
15 min
Tilb. tid
1 t 45 min
Tid i alt
2 t

Tag et smut til Middelhavets sol med disse græsk inspirerede langtidsbagte fyldte peberfrugter med quinoa, aubergine, squash og persille. Her serveret med brasekartofler og tzatziki for den fuldendte græske madoplevelse.

Antal: 4 fyldte peberfrugter
Ret: Hovedret
Køkken: Græsk
Forfatter: Maria - Planteæderen
Ingredienser
  • 4 store peberfrugter
  • Evt. 2 store stilktomater
Fyld
  • 2 dl quinoa (~150g)
  • 1 lille løg, finthakket
  • 100 g aubergine, finthakket
  • 100 g squash, finthakket
  • 3 fed hvidløg, presset
  • 1 dåse mosede eller hakkede tomater (400ml)
  • 2 spsk oregano
  • 1 bundt frisk persille, finthakket
  • 1 bundt frisk mynte, finthakket
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk sort peber, kværnet
Fremgangsmåde
Klargøring
  1. Skyl peberfrugterne grundigt under rindende vand. Skær toppen af (lad den grønne stilk sidde - den skal fungere som låg) og fjern forsigtigt alle frø og hvide membraner (det gælder også det hvide kød, der sidder i toppen af "låget"). 

Fyld
  1. Skyl quinoaen under rindende vand (udblød den evt. 8 timer for optimal fordøjelse). Bland alle ingredienserne til fyldet sammen i en stor skål.

  2. Fyld peberfrugterne med quinoa blandingen ca. ½-1 cm fra kanten og sæt låg på.


    Tip: Er der rester af fyldet tilovers, kan du fint bruge det til at fylde fx store stilktomater. Klargøringen foregår på nogenlunde samme måde: fjern stilken og skær bunden (dvs. ikke toppen med stilk) af. Fjern så meget af indmaden som muligt, uden at der går hul på tomaten. Smid indmaden i quinoa blandingen og fyld tomaterne, lige som du gjorde peberfrugterne.


    Du kan også fint lægge resterne imellem peberfrugterne i bunden af fadet. Hold blot øje med at det ikke brænder på undervejs, hvis du bruger et stort fad.

Tilberedning
  1. Arrangér de fyldte peberfrugter i et ildfast fad eller bradepande, og dæk bunden med et tyndt lag vand (det skal kun lige akkurat dække).

    Pensl peberfrugterne med et tyndt lag olie, og dæk dem tæt med stanniol. Sæt dem i en kold ovn på 180 varmluft i 1½ time. Fjern stanniolen og giv dem yderligere 15-30 minutter, indtil overfladen er gylden og let branket, og quinoaen er færdigtilberedt.

    Er quinoaen stadig en anelse hård, kan du fint lade peberfrugterne stå i den varme (slukkede) ovn 30 minutter ekstra. 

  2. Servér fx med hjemmelavet tzatziki, brasekartofler vendt i lidt olivenolie, salt, peber, rosmarin og timian og en bid græsk fladbrød.

Tips

For bedst autentisk græsk smag, skal peberfrugterne tilberedes til de er super møre, skrællen er rynket og de let falder fra hinanden, når man tager dem op. Yemista er ikke den mest insta-worthy ret, men smagen er to die for.

Peberfrugterne serveres bedst stuetempereret. Lad dem stå og køle 15-30 minutter, så smagene får lov at sætte sig.

Græsk Yemista - fyldte peberfrugter med quinoa og grønt

Tags , , , , , , ,

6 kommentarer til “Græsk Yemista – langtidsbagte fyldte peberfrugter med quinoa

  1. Tak for en dejligt opskrift

  2. Jeg har retten i ovnen lige nu, og venter spændt på resultatet.
    Har altid fulgt opskrifter med kød i, og det er på ingen måde som dem man får nede i det græske.
    Glæder mig til at smage dem

    1. Eiiiij, hvor fedt Nikoline! Jeg venter spændt på din tilbagemelding.
      Jeg er selv kæmpe tilhænger af græsk mad, og jeg synes, disse kommer ret tæt på. De kommer selvfølgelig aldrig til at minde helt om dem med kød og ost – dette er en simpel og sundere grøntsags-løsning ^_^

      De bedste hilsner
      Maria // Planteæderen

  3. Det er den bedste veganske ret, jeg har smagt. Tak!

    1. Hej Marianne.

      Tak for den søde tilbagemelding.
      Det glæder mig at høre, at du er lige så vild med disse fyldte peberfrugter, som jeg er.

      God sommer til dig!

  4. […] Servér den som tilbehør til andre græske retter. Prøv fx mine græske fladbrød, ovnbagte fritter i en græsk gyros med karameliseret auberginefyld eller langtidsbagte fyldte peberfrugter. […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du 2 minutter? Så bedøm opskriften med stjerner fra 1-5. Husk samtidig at skrive en kommentar, da stjernerne ellers ikke vil blive registreret. På forhånd mange tak for hjælpen.