Ingen jul uden pebernødder. Her får i min opskrift på krydrede og sprøde veganske pebernødder. De er fedtfattige, så dig og din familie med god samvittighed kan klemme lidt ekstra julemad ned.
- 50 g brun farin
- 25 g sukker
- 50 g plantesmør (fx Naturli' Smørbar)
- 2 spsk. plantemælk (eller vand)
- 125 g hvedemel
- 1 tsk. kanelpulver
- ½ tsk. ingefær (stødt)
- ½ tsk. kardemomme (stødt)
- ½ tsk. nelliker (stødt)
- ½ tsk. hjortetaksalt*
- ½ tsk. bagepulver
- 1/4 tsk. hvid peber**
- Knsp. sort peber
- Knsp. salt
-
Tænd ovnen på 200°C alm. ovn.
-
Bland alle de tørre ingredienser i en separat skål.
-
Pisk plantesmør, sukker og brun farin med en elpisker til det er blandet godt sammen. Tilsæt plantemælk eller vand og pisk på høj hastighed, indtil det har en luftig og cremet konsistens.
-
Tilsæt halvdelen af de tørre ingredienser imens du pisker på lav hastighed. Ælt den sidste halvdel i med hænderne til du har en fast og sammenhængende dej.
-
Del dejen i 3 og ælt dem godt igennem, så de sprækker mindst muligt. Rul dem til lange tynde pølser på ca. ½-1 cm's tykkelse på et meldrysset bord. Hvis dejen sprækker for meget, kan du prøve at sætte den på køl i et kvarters tid og ælte og trykke dejen godt sammen, før du ruller den.
Brug en skarp kniv til at skære pølserne ud i små stykker på ca. 1x1 cm. Rul dem evt. helt runde, inden du fordeler dem på lige rækker på en bageplade beklædt med bagepapir. Pebernødderne hæver og flyder lidt ud under bagningen, så formen er ikke synderlig vigtig.
-
Bag pebernødderne i 10 minutter og lad dem køle af inden servering.
* Kan fås i de fleste gængse supermarkeder. Læs mere om brugen af hjortetaksalt længere oppe i artiklen her.
** Brug kun en knivspids hvid peber, hvis pebernødderne skal være børnevenlige.
Fedtfattige veganske pebernødder
Ingen jul uden pebernødder – veganske pebernødder i dette tilfælde! Jeg udviklede for mange vintre siden en opskrift på fedtfattige pebernødder, da vi i min familie altid har syntes, at de færdigkøbte var alt for tørre, kedelige og fede i smagen. De blev et kæmpe hit, så i år måtte jeg selvfølgelig afprøve, om de fungerede lige så godt i en vegansk udgave – og det gjorde de. Faktisk så godt, at vi nu ikke spiser andet!
Perfekt sprøde og krydrede
Det lavere fedtindhold gør pebernødderne ekstra sprøde, hvilket jeg personligt er kæmpe fan af. Og at de så samtidig er kaloriefattige, er jo bare en bonus. Men pas på, for de er stærkt vanedannende!
Som det fremgår af opskriften nedenfor, synes krydderilisten måske for nogen uendelig lang. Men lad jer endelig ikke afskrække. De mange forskellige julede krydderier er med til at give den helt rigtige og autentiske krydrede pebernøddesmag. Hvis ikke du vil ud og købe et hav af krydderier, kan du godt undlade ingefær og kardemomme, men alt andet er altså på eget ansvar !
Hjortetaksalt? Ingen dyr i min mad, tak !
Selvom navnet kan forvirre, har hjortetaksalt intet med rådyr at gøre. Du kan altså roligt servere disse veganske pebernødder til det grønne julebord. Hjortetaksalt er et hævemiddel lige som natron og bagepulver – men det kan altså ikke erstattes i denne opskrift. Det lugter kraftigt kemisk af ammoniak og giver det færdige bagværk sin karakteristiske sprøde overflade og luftige indre. Som illustreret nedenfor, får hjortetaksaltet pebernødderne til at hæve op til dobbelt størrelse. Så hav lige det i baghovedet, når i triller dejkuglerne. De skal nemlig ikke være meget større end 1×1 cm, hvis altså de skal ligne traditionelle pebernødder.
Julen 2017
Server dem for din familie med god samvittighed, og gør jer klar til at klemme lidt ekstra kærlig julemad ned. De er stærkt vanedannende, så er i advaret!
Jeg ved endnu ikke, hvad jeg skal kaste mig ud i af julemad i år, men jeg har længe haft et sultent øje til Plantepushernes Morsbrød (update: det er SÅ lækkert!) og Thomas Erex’ SeitAND, så måske de skulle afprøves. Hvad skal der på jeres julemenu i år? Lad mig endelig høre fra jer !
Glædelig jul og velbekomme.
– Jeg elsker at se jeres kokkereringer. Find mig på Instagram og Facebook og tag mig i jeres kreationer eller skriv en kommentar i kommentarfeltet længere nede på siden. Her har du samtidig mulighed for at give opskriften stjerner fra 1-5, som er til stor hjælp for mig samt udbredelsen af det grønne budskab. Lad os sammen gøre verden til et grønnere og bedre sted at være. 💚
De er så gode og en klar julefavorit herhjemme!
Det glæder mig at høre, Katrine! Tak for tilbagemeldingen ^_^
[…] kanelsukker. Er ventetiden imens grøden koger for lang, kan du fint nå at lave et hold af mine fedtfattige veganske pebernødder. Så er julemåneden da for alvor skudt i […]
Verdens bedste pebernødder,fåes ikke bedre