Karameldrøm – karamelsauce klar på 5 sekunder

Karamelsauce på under 5 sekunder?

Ja, du hørte rigtigt. Lækker og fløjlsblød karamelsauce uden mælkeprodukter, gluten og andet snask på under 5 sekunder? Det kán lade sig gøre og med blot én sølle ingrediens (udover vand), som du måske allerede har i dit moderne køkkenskab.

Kræver det virkelig en opskrift?

Jeg har længe spekuleret over, om det var på sin plads at lave en hel separat opskrift til denne herlighed – og om det for den sags skyld overhovedet kan kaldes en opskrift, når ingredienslisten kun er 2 fødevarer lang (er vand en fødevare?) Men jeg synes simpelthen, det er for genial en opfindelse til at holde den for mig selv.

Det er et såre simpelt trick, som jeg har brugt gennem lang tid, og jeg mindes endnu ikke at være stødt på andre med samme gode idé. Jeg har tidligere forsøgt mig med dadler og lavet en slags “dadel-karamel” eller “dadelpuré”, men resultatet blev aldrig helt godt. Lækkert, bevares, men ikke smooth og fløjlsblød, som en rigtig autentisk karamel eller sirup. “Jamen, hvad er den hemmelige ingrediens da? Sig det så!”

Hemmeligheden, som nu ikke er spor hemmelig længere, er kokossukker. 

Kokossukker – det sundere sukkeralternativ

Du har muligvis allerede stiftet bekendtskab med de brune sukkerkrystaller, som mange gange er blevet kaldt “det sunde sukkeralternativ”. Om kokossukker rent faktisk er sundere end almindeligt hvidt sukker, vil jeg ikke gøre mig til dommer over. Jeg bilder mig selv ind, at det er sundere, for så kan jeg hælde det over min nicecream med god samvittighed 😅 Dog er det blevet bevist, at kokossukkeret ikke påvirker blodsukkeret nær så meget som almindeligt hvidt sukker. Det skyldes, at kokossukkeret er uraffineret, og dermed stadig indeholder lidt vitaminer, mineraler og såmænd også kostfibre, protein og fedt. Små mængder, bevares, men det hele tæller med!

Udover at være et sundere alternativ til det hvide, raffinerede sukker, smager kokossukkeret bare tusind gange bedre. Ja – tusind! Jeg hár talt. Kokossukkeret er mere delikat i smagen og smager faktisk af karamel – og det var heraf jeg fik idéen til at lave det om til en “hælde-dygtig” (hældbar? Pourable translation anyone?) karamelsauce. Du kan selvfølgelig også sagtens bruge kokossukkeret direkte som drys, men jeg er personligt ikke så vild med det knas, det giver – og så sætter det sig ligesom fast i tænderne på sådan en ubehagelig måde …

Her hældt ud over en omgang nice-cream

Tyktflydende og cremet konsistens

Amen det er jo pære-let!

Hemmeligheden til at omdanne kokoskrystallerne til karamel er vand – surprise. Varmt vand, helst kogende! Men det er faktisk her, kokossukkeret er ret genialt i modsætning til andet sukker. Det smelter nemlig meget nemmere og behøves ikke at blive opvarmet over længere tid i en gryde. Bare rør det sammen i en lille skål med kogende vand og vupti – den lækreste, nemmeste og hurtigste karamelsauce, du kunne forestille dig!

Uendelige muligheder og smagskombinationer

Smagskombinationerne er uendelige. Tilsæt havsalt for en lækker saltkaramel, en spsk kokosmælk eller anden plantebaseret fløde for flødekaramel eller giv den et personligt touch med lakrids-, vanilje- eller måske kakaopulver. Kun fantasien sætter grænser !

Jer som følger mig på Instagram @planteaederen har måske set mine stories, hvor jeg hælder denne lækre sag ud over min nicecream. Det er nemlig oftest dét, karamelsaucen slår følgeskab med hjemme hos mig. Brug hashtagget #karameldrøm og vis mig, hvordan DU bruger din hjemmerørte karamelsauce. Er det ligesom jeg, hældt elegant ud over en skål nicecream eller rørt sammen med sennep og tahin i en lækker salatdressing? Husk også at tagge mig @planteaederen – jeg vil så nødig gå glip af jeres skønne opslag !

Drøm sødt og velbekomme.

Opskrift på karameldrøm - karamelsauce der er klar på 5 sekunder, og som kun kræver 1 simpel ingrediens
Udskriv
Karameldrøm - karamelsauce klar på 5 sekunder
Forb. tid
1 min
Tid i alt
1 min

En hurtig og simpel karamelsauce, der kun kræver én ingrediens, kogende vand og 5 sekunder at røre sammen. Så bliver det ikke nemmere at smovse sig i lækker karamel!

Antal: 1 person
Ret: Dessert, Tilbehør
Forfatter: Maria - Planteæderen
Ingredienser
  • 1 spsk kokossukker (med top)
  • 1 spsk kogende vand
Fremgangsmåde
  1. Bland kokossukker og vand i en lille skål, indtil det har en ensartet konsistens. Tilsæt mere vand, hvis karamelsaucen er for tyk og mere kokossukker, hvis den omvendt er for tynd. 

  2. Har du tænkt dig at lave en stor portion, kan denne sagtens opbevares på køl i mange dage frem. Du skal muligvis bruge lidt mindre vand end 1:1 - måske snarere 2:1. Prøv dig frem, indtil du rammer den perfekte konsistens.*

Tips

Brug for det sidste pift? Tilsæt en knivspids knust havsalt (saltkaramel anyone?!), lakrids-, kakao, kanel eller vaniljepulver - eller netop den smag, du har lyst til. Kun fantasien sætter grænser! Lidt kokosmælk eller soyafløde giver et endnu mere cremet resultat.

*Karamelsaucen vil tykne yderligere i takt med, at den bliver kold.

Tags , , , , , ,

1 kommentar til “Karameldrøm – karamelsauce klar på 5 sekunder

  1. […] og kokos granola. Og hvis du rigtig vil “synde”, kan du jo prøve min fløjlsbløde karameldrøm. Okay, nu stopper […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du 2 minutter? Så bedøm opskriften med stjerner fra 1-5. Husk samtidig at skrive en kommentar, da stjernerne ellers ikke vil blive registreret. På forhånd mange tak for hjælpen.