Jod

Jod som veganer

Jod er langt fra et af de første næringsstoffer, man bekymrer sig om, når man bliver veganer. Der bliver lagt så stor vægt på især B12, calcium og protein, at de fleste glemmer de livsnødvendige spormineraler. Af den grund er jod for mig at se måske et af de mest oversete mineraler på en vegansk og i særdeleshed plantebaseret kost.

Spiser du en ren plantebaseret kost med et minimalt indtag af jodberiget salt og forarbejdede fødevarer (hvilket jo er fordelagtigt), har du stor chance for over tid at komme i underskud af jod. Det kan især også gøre sig gældende for personer, der spiser mange rå korsblomstrede grøntsager (fx kål, broccoli og blomkål) og de såkaldte “goitrogene-fødevarer” (fx soya, hørfrø og peanuts), da dette kombineret med et utilstrækkeligt jodindtag kan blokere for jodoptaget i skjoldbruskkirtlen [1]. Jodmangel kan få alvorlige konsekvenser for især stofskiftet og hormonbalancen – det gælder i særdeleshed os kvinder.

– Hvordan og hvor meget?

Det anbefales, at en voksen som minimum indtager 150 mcg jod pr. dag.

Jod findes naturligt primært i havvand og netop derfor, er marine fødevarer som havdyr og især tang blandt de bedste og rigeste kilder til jod. Jodberiget salt er også en mulighed, men dette ville for os danskere kræve et saltindtag på hele 12 g svarende til 2 teskefulde. Da anbefalingerne lyder på, at vi bør mindske vores saltindtag, vil det som veganer derfor være fordelagtigt istedet at opbygge en smag for tang. Det kunne fx være i form af tangdrys til at drysse ud over maden, nori-tang til sushi (jodindholdet i denne type er dog meget lille) eller kombu tang tilsat suppen eller kogevandet til bønnerne (kombuen kan samtidig gøre bælgfrugterne lettere at fordøje – se min artikel “Korrekt tilberedning af bønner” for mere info).

Problemet med tang er dog, at man hurtigt kan komme i jod overskud, samt at nogle typer kan være forurenet, så vil man være på den sikre side, kan et tilskud være nødvendigt.

Dr. Michael Gregers anbefaling:

JOD

  • Brug tang og jodberiget salt i maden
    • Til dem, der ikke spiser tang, et dagligt tilskud på 150 mcg.
    • Undgå hijiki (hiziki) tang og vær opmærksom på, at kelp- og kombutang kan indeholde store mængder jod.

De fleste multivitaminer indeholder den daglige anbefaling på 150 mcg, også det veganske OmniVegan. Mht. tang og tangtyper, har jeg god erfaring med disse økologiske “Atlantic Sea Salad“, “Kombu tang” og “Dulse” (affiliatelinks*), som alle er af mærket Clearspring. På nuværende tidspunkt ser de ud til at være de bedste på markedet, både hvad angår kvalitet, pris og smag. Jeg håber og tror dog meget på, at danske producenter snart vil få øjnene op for tangens mange gode egenskaber, så vi i fremtiden kan se endnu flere danske tangprodukter i butikkerne.

Det er værd lige at være opmærksom på, at er man særligt jod-sensitiv eller har problemer med stofskiftet, er det tilrådeligt at snakke med egen læge eller ekspert på området inden, man eventuelt begynder at tage tilskud.

Søger du svar på andre ernærings relaterede spørgsmål, er her en liste over alle artikler i kategorien “Sundhed og ernæring”:

Referencer:

[1] kilde

Tags , , , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du 2 minutter? Så bedøm opskriften med stjerner fra 1-5. Husk samtidig at skrive en kommentar, da stjernerne ellers ikke vil blive registreret. På forhånd mange tak for hjælpen.

5 kommentarer til “Jod