Bananbrød (banankage) uden tilsat sukker

Vegansk bananbrød – den perfekte sunde snack til madpakken

Brug for et hurtigt og nemt mellemmåltid eller noget sødt til at stille den lille sult midt på dagen? Så er et sukkerfrit vegansk bananbrød måske noget for dig.

Glem alt om mælkesnitter, fignestænger, drikkeyoghurter og müslibarer, der er fyldt med sukker og som ikke mætter. Gode og solide mellemmåltider er essentielle, hvis man vil komme igennem en lang arbejds- eller skoledag på den bedst mulige måde.

Men det kan være svært at lave et mellemmåltid, der både er sødt, sundt og mættende uden brug af raffineret sukker og olie. Her får i mit bud på et mellemmåltid, som kan netop dét:

~ Sundt og mættende vegansk bananbrød uden tilsat sukker og olie ~

og tilmed helt glutenfrit til dem, der ønsker det. Smager næsten lige så sødt og syndigt, som var det en banankage.

Opskrift på vegansk og sukkerfrit bananbrød
Opskrift på vegansk bananbrød med karameliserede bananskiver

Vegansk bananbrød uden tilsat sukker og olie

Ja, den er god nok. Små, søde og tilmed sunde veganske bananbrød. Perfekte til at stille den lille sult midt på dagen. De indeholder hverken tilsat sukker eller raffineret olie, og kan derfor betegnes som en vaskeægte healthfood. Og som en lille bonus kan de tilmed gøres 100% glutenfri, hvis blot der bruges glutenfrie havregryn, såfremt man ønsker det. Allergivenlig banankage med god samvittighed? Hell yeah!

>Lav dem i en mini-kageform, så de er hurtige og nemme lige at smide i børnenes (eller din egen) madpakke eller lav istedet ét stort bananbrød (nok snarere en banankage) fx med karameliserede bananskiver på toppen. Vælg selv – begge versioner er helt sikkert en smagsprøve værd.

Jeg er ofte blevet spurgt, hvilken mini-bageform det er, jeg bruger. Formen står p.t. i min mors køkken, men jeg mener den er af mærket “Cook & Baker”. Jeg har ikke kunnet finde den præcise model nogen steder, men har fundet en mini-kageform næsten magen til her på KitchenOne.dk. Bageformen er i silikone, hvilket betyder, at man kan skippe olien til formene. 

Modne bananer – undgå madspild

Smid endelig ikke de brune bananer i skraldespanden.

“Hemmeligheden” til at få de bedste og sødeste bananbrød er nemlig netop modne bananer. Som i rigtig modne. Gerne lige på vippet til at være overmodne.  De skal være helt dækket af brune pletter og være meget bløde i konsistensen og søde (næsten alkoholiske) i duften. En gul banan med et par brune pletter hist og her gør simpelthen ikke tricket. Så fisk lige de overmodne bananer op af skraldespanden igen, så du kan få den helt perfekte smag frem i din banankage.

Har du alt for mange modne bananer, kan du sagtens fryse dem ned, så du har til en anden gang (eller brug dem istedet til en lækker omgang nicecream). Tø dem blot op i køleskabet natten over og brug dem i dine bananbrød dagen derpå. Bonus tip – resultatet bliver faktisk endnu sødere, hvis man bruger optøede bananer frem for friske.

Her får i opskriften på mit olie-, gluten- og sukkerfrie veganske bananbrød – eller sukkerfri vegansk banankage. Kært barn har mange navne, men lækkert, dét er det i hvert fald! 🍌

Velbekomme.

– Jeg elsker at høre fra jer, når i giver jer i kast med mine opskrifter. Find mig på Instagram og Facebook @planteaederen, og #-tag mig i jeres kreationer eller skriv en kommentar i kommentarfeltet her på siden. Kommentarfeltet findes nedenfor, lige under opskriften. Her har du samtidig muligheden for at give opskriften stjerner fra 1-5. Din stemme er med til at udbrede det grønne budskab. Af hjertet tak ! 💚

4.34 fra 3 stemmer
Opskrift på vegansk bananbrød med karameliserede bananskiver
Udskriv
Vegansk bananbrød (olie- og sukkerfri)
Forb. tid
20 min
Tilb. tid
1 t
Tid i alt
1 t 20 min

Mangler du lidt sødt til kaffen eller til den lille sult midt på dagen? Så prøv dette bananbrød - helt uden tilsat sukker og fri for olie. Smager lige så sødt og syndigt, som en banankage!

Antal: 8 små brød eller 1 stort
Ret: Snack
Keyword: Banan, Glutenfri, Havregryn, Oliefri, Sukkerfri
Forfatter: Maria - Planteæderen.dk
Ingredienser
Våde ingredienser
  • 2 spsk. hørfrø (knust)
  • 5 spsk. vand
  • 2 dl æblemos (eller lav din egen af 1 æble - se instruks)
  • 2 store modne bananer
  • Evt. ½ vaniljestang
Tørre ingredienser
  • 200 g havremel (glutenfri)
  • 2 tsk. kanelpulver
  • 1 tsk. bagepulver
  • ½ tsk. natron
  • ½ tsk. kardemomme (stødt)
  • 1 håndfuld rosiner
  • 1 knsp. salt
Topping
  • Bananskiver
  • 1 drys kanel
  • Evt. kokossukker** (for en sprød og karameliseret skorpe)
Fremgangsmåde
  1. Tænd ovnen på 175°C.

  2. Start med at blande hørfrø og vand i en lille skål.

Hjemmelavet æblemos
  1. Rens æblet (tag evt. skrællen af) og skær det i tern. Kom ternene i en lille gryde og dæk bunden med vand. Tilsæt evt. en flækket vaniljestang eller vaniljepulver. Kog op og lad simre indtil æbleternene er møre (ca. 15-20 minutter), og de let kan moses med en gaffel.

  2. Mos bananerne i en stor skål og tilsæt æblemos og "hørfrø-æg".

    TIP: Brug frosne bananer, som du tør op i køleskabet natten over. På denne måde bliver bananerne meget sødere samt afgiver mere væde, som gør det færdige resultat endnu bedre.

  3. Bland de tørre ingredienser i en separat skål og tilsæt de våde ingredienser. Vend de tørre og våde ingredienser sammen til en homogen masse. Tilsæt eventuelt lidt vand, hvis den virker meget tør. Den skal hverken være for våd eller for tør. Dejen skal helst kunne "stå" selv og ikke løbe for meget.

  4. Fordel dejen i en non-slip mini-brødform* med 8 huller smurt med lidt olie - alternativt kan en muffinform bruges (undgå papirforme så vidt muligt, da dejen vil hænge fast heri). Dekorér med frisk banan og drys med kanel.

  5. Bages v. 175°C i 45-50 minutter til de er gyldne og en strikkepind kan stikkes i, uden der hænger dej ved (det kan godt snyde lidt, grundet det høje frugtindhold).

  6. Køl af i formen og derefter på en bagerist.

Noter

* Mini-brødformen jeg bruger, kan du læse mere om ovenover opskriften her.

** Jeg er selv glad for Urtekrams, som bl.a. kan købes her (reklamelink).

1. Man kan sagtens lave ét stort bananbrød istedet for mange små, som billedet du kan se ovenfor. Jeg har før bagt et helt bananbrød ved 200 grader i ca. 40 minutter.

2. Sødmen på brødet afhænger af modenheden på dine bananer. Brug så modne, leopardplettede bananer som overhovedet muligt.

 Bananbrød

Tagget , , , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsvurdering




Har du 2 minutter? Så bedøm opskriften med stjerner fra 1-5. Husk samtidig at skrive en kommentar, da stjernerne ellers ikke vil blive registreret. På forhånd mange tak for hjælpen.

9 tanker om “Bananbrød (banankage) uden tilsat sukker

  1. Hej Maria
    Jeg synes 55-60 minutter lyder af meget bagetid til de små brød eller er der noget jeg har misforstået?
    Hilsen Rikke

    1. Kære Rikke.

      Dejen til mine bananbrød er ret våd og indeholder mange tunge og “våde” ingredienser. Af den grund har jeg valgt den lange bagetid ved lidt lavere temperatur for at opnå et gennembagt og sammenhængende brød, som samtidig er sprødt på toppen.
      Jeg må indrømme, at det er et stykke tid siden, jeg sidst har lavet opskriften selv – jeg har dog ikke modtaget nogle indvendinger fra mine følgere, så jeg tænker at bagetiden må være godkendt hos de fleste. Da jeg udviklede den i sin tid, brugte jeg en ovn af lidt ældre dato, så det kan selvfølgelig have haft indflydelse på den lange bagetid.

      Har du selv en ovn af nyere dato, vil jeg råde dig til at holde øje de sidste 10-15 minutters tid. Bananbrødene er som hovedregel færdige, når de er gyldne og sprøde på toppen og der ikke hænger noget dej ved, når de stikkes med en gaffel.

      Jeg håber, det var svar nok på dit spørgsmål. Lad mig endelig høre, hvordan det gik, hvis du kaster dig ud i det! 🙂

      De bedste hilsner
      Maria

  2. Hej Planteæderen.
    Lad os sige du eller nogle af dine besøgende her på sitet skulle til et event fx messe der startede fra morgenstunden af. Der ville være morgenmad i form en lille pose med brød og ost, juice, frugt til ikke-veganere. Hvad kunne I forestille jer, der kunne være til veganere? Selvfølgelig juice og frugt. Men hvad med selve brødet og pålægget? Og har I et alternativ til croissanter?
    På forhånd tak

    1. Hej Marie.

      Jeg tænker en tilsvarende pose med brød, vegansk ost (fx Violife), juice og frugt ville være passende 🙂 Alternativer til pålæg kunne være peanutbutter, marmelade og hummus.
      Mht. til croissanter, mener jeg faktisk, at færdiglavet croissantdej på dåse fra “Danerolles” er vegansk – det skal selvfølgelig lige tjekkes for at være på den sikre side. De kan bl.a. fås i coop’s butikker. Et alternativ kunne være nogle veganske muffins, kanelsnegle, scones eller kage tænker jeg. Foregår eventet i København, kan færdiglavet vegansk wienerbrød og kage købes hos Café Kaf på Nørrebro.

      Held og lykke med eventet 🙂

      De bedste hilsner
      Maria // Planteæderen

  3. Rigtig lækkert brød som vi bager mange gange om måneden. Min søn på tre år, kalder det for banankage, da han synes det smager som kage.
    Vi blander gerne en masse kerner i – alt efter hvad vi lige har. Smager bare skønt med lidt plantesmør eller frugtkompot på…

  4. Hej,
    Sikke en nem og dejlig snack ide! Jeg har lige nogle hurtige spørgsmål.
    Kan man erstatte hørfrø ægget med et chia æg?
    Hvilken indstilling har du brugt på ovnen (varmluft eller almindelig)? 🙂

    – glæder mig til at prøve opskriften 🙂

    1. Hej Mille.

      Jeg har ikke prøvet at erstatte hørfrø med chia, men det tror jeg sagtens, du kan gøre uden problemer. Hvis du prøver, så lad mig endelig høre, hvordan det gik, så jeg kan tilføje det til opskriften.
      175°C almindelig ovn – jeg checker altid lige om de er færdige med en strikkepind.

      God fornøjelse.

  5. Super lækker og nem opskrift – med ingredienser man typisk altid har. Jeg ejer dog desværre ikke en kaffekværn til at knuse hørfrøene, så brugte FiberHusk og vand som mit “æg”. Jeg bagte ét brød i stedet for mange små, og synes at det minder lidt om ølkage bare mindre sød 🙂 Jeg blendede rosinerne i en foodprocessor da jeg ikke bryder mig om hele rosiner i bagværk. Bananer, æblemos og Husk-blanding kom også i blenderen så alle de våde ingredienser var blandet godt.

    1. Hvor er det dejligt du kunne lide opskriften og at du kunne ændre ingredienserne/metoden så den passede dig ^_^ Jeg har ikke selv prøvet at bage den som én kage men fedt at det virkede !
      Det er heller ikke rigtig ment som “kage” det er mere en slags sødt brød – hvis man er vant til at spise kage med masser af sukker i, så er det her ihvertfald ikke en kage. Men søder man kun sine ting med frugt i dagligdagen, burde de smage næsten som kage. Det gør de ihvertfald for mig ! 🙂