Her får du en opskrift på den traditionelle græske dip. Den er uundværlig i gyros eller som tilbehør til middelhavsretter.
- 750 ml neutral sojayoghurt*
- 1 stor agurk
- 1-2 fed hvidløg (presset)
- 1 spsk. rødvinseddike
- 1 tsk. salt
- peber
-
Dræn sojayoghurten natten over i et eller flere kaffefiltre, hvis den er for tynd. Se evt. billede nedenfor, hvor jeg viser, hvordan jeg nemt dræner en karton af alpros neutrale sojayoghurt med skål, sigte og kaffefiltre.
-
Skyl agurken og skær den over på langs. Fjern kernerne med en ske og riv agurken på et rivejern. Pres så meget af væden ud af den revne agurk som muligt (smid evt. den revne agurk i en skål, drys med salt og lad stå i en halv times tid. Salten er med til at trække vandet ud)
-
Bland den drænede yoghurt med agurk, hvidløg, eddike, salt og peber.
-
Pynt evt. med agurkeskiver, oliven og et drys paprika, og servér den fx som dip til græske fladbrød eller langtidsbagte fyldte peberfrugter.
Hvis du har tid, så lav tzatzikien om morgenen eller dagen før, så den kan stå og trække endnu mere smag i køleskabet natten over.
*Jeg brugte Alpro's Mild & Creamy Naturel til formålet. Hvis du bruger en yoghurt der allerede er tyk, kan du selvfølgelig springe hele dræningsprocessen over.
Vegansk tzatziki – traditionelle græske dip
Her får du en opskrift på en vegansk tzatziki – den traditionelle græske dip der går godt til alle middelhavsretter.
Denne veganske udgave er baseret på sojayoghurt, agurk og hvidløg – men lad jer endelig ikke afskrække af den “veganske” betegnelse. Den smager nemlig fuldstændig som den traditionelle version vi kender fra Grækenland. Faktisk synes mange, at den veganske udgave er bedre, fordi de slipper for den “fede” smag som sætter sig i ganen hos nogle.
Med din yndlings plantebaserede yoghurt, kan den være klar på kun få minutter. Jeg foretrækker dog at dræne min yoghurt natten over, da dette giver et tykkere og mere cremet resultat. Brug den metode, der passer dig bedst.
Servér den som tilbehør til andre græske retter. Prøv fx mine græske fladbrød, ovnbagte fritter i en græsk gyros med karameliseret auberginefyld eller langtidsbagte fyldte peberfrugter.
Velbekomme.
– Jeg elsker at høre fra jer, når i giver jer i kast med mine opskrifter. Find mig på Instagram og Facebook @planteaederen, og #-tag mig i jeres kreationer eller skriv en kommentar i kommentarfeltet her på siden. Kommentarfeltet findes nedenfor, lige under opskriften. Her har du samtidig muligheden for at give opskriften stjerner fra 1-5. Din stemme er med til at udbrede det grønne budskab. Af hjertet tak ! 💚
Den er rigtig god og passer godt til farsbrød og taziki
[…] Spis den til hverdag som den er eller imponér gæster og familie og servér den sammen med min hjemmelavede veganske tzatziki og bløde og luftige græske fladbrød for den fuldendte græske […]
[…] dem som de er eller servér dem sammen med fx hjemmelavet tzatziki, græske fladbrød og krydrede brasekartofler for den fuldendte græske […]
[…] som tilbehør til gyros eller burgere, eller dyp dem fx i ketchup, tzatziki eller […]
[…] serveret i bløde grillede fladbrød, ledsaget af sprøde ovnbagte fritter og en lækker cremet tzatziki, så du opnår den helt rigtige autentiske græske […]
Fantastisk tzatiki og smagte meget autentisk
[…] deres bløde, luftige og seje indre, passer de perfekt til en græsk gyros eller som dyppelse til tzatziki, pesto eller […]