Røræg (uden tofu)

5 fra 1 stemme
Opskrift på vegansk røræg uden tofu - lavet på kikærtemel
Udskriv
Vegansk røræg (uden tofu)
Forb. tid
15 min
Tilb. tid
10 min
Tid i alt
25 min

Opskrift på en anderledes vegansk røræg der både ligner, smager og føles som rigtig røræg - helt uden tofu !

Antal: 2 personer
Ret: Morgenmad, Tilbehør
Køkken: Amerikansk
Keyword: Kikærtemel, Kikærter, Sort salt
Forfatter: Maria - Planteæderen.dk
Ingredienser
  • 75 g kikærtemel*
  • ½ tsk. salt
  • 200 ml vand
  • 1 tsk. olivenolie
  • Sort salt (Kala Namak)**
  • Evt. gurkemeje
  • Olie (til stegning)
Fremgangsmåde
  1. Start med at blande kikærtemel, alm. salt, vand og olivenolie i en skål. Lad dejen stå og trække i 10 minutters tid. 

    Ønskes et helt gult resultat, kan du tilføje lidt gurkemeje til dejen. Vær dog opmærksom på, at dette kan resultere i røræg, der bliver en anelse grønt i det.

  2. Varm en non-stick pande op på medium-høj varme og tilsæt lidt olie. Når panden er varm tilsætter du dejen. Det skal gerne syde en lille smule.

  3. Lad nu dejen sætte sig lidt i panden (tænk æggekage), inden du begynder at røre rundt i den. Fortsæt således, indtil dejen begynder at danne små klumper. Lad dejen sætte sig på panden et par minutter, hvorefter du "hakker" den i mindre stykker. Tilsæt lidt "Kala Namak" salt under tilberedningen (ca. ½ tsk)OBS: undgå at røre for meget i dejen i starten (ligesom du ville gøre med almindeligt røræg), da du kan risikere at ende ud med én stor omgang utilberedt bolledej.

  4. Når klumperne er adskilt (ca. 5-10 minutter) lægger du et låg på gryden. Lad stå og stege under låg i 5 minutter.

  5. Tag låget af og rør lidt rundt i "æggene". Steg yderligere 5 minutter under låg. Når "æggene" har sat sig helt (der skal IKKE være noget flydende dej tilbage), og de er blevet sprøde og gyldne i overfladen, er de færdige.

  6. Smag til med et drys kala namak* salt inden servering.

Noter

* Kikærtemel kan fås hos de fleste etniske købmænd og grønthandlere eller online fx her.

** Kala Namak salt (kan købes online fx her) er det, som giver "rørægget" sin æggede smag. Knus det mellem fingrene, så aromaerne rigtig kommer til sin ret.

Vegansk røræg – slut med tørt tofu-fnuller

Er du også træt af tørt og kedeligt tofufnuller, som bare ikke smager i nærheden af røræg? Så er denne alternative opskrift på vegansk røræg måske noget for dig. Den hemmelige og utraditionelle ingrediens er kikærtemel.

Jeg har før smagt vegansk røræg på en café på Vesterbro, og det var noget af en skuffelse. Her var det lavet af tofu og det lignede og smagte mere af en tør omgang brød-fnuller.
Jeg satte mig derfor for at finde et andet alternativ, som kunne give en mere autentisk oplevelse.

Det var her, at jeg ved et tilfælde stødte på denne opskrift af de fantastiske mennesker bag The Vegan Corner. Jeg var solgt. Den udfylder mine kriterier, hvad angår det meste af min madlavning: det skal være hurtigt, nemt og billigt !

Opskrift på vegansk røræg uden tofu - lavet på kikærtemel
Kikærtemel til vegansk røræg

Røræg uden… æg?

Jeg købte ingredienserne og satte plan “ikke-røræg” i gang og hold nu op. Det både ligner, dufter, smager, føles og opfører sig næsten som rigtigt røræg (som jeg husker det i hvert fald). Den giver helt sikkert tofu-scramblen kamp til stregen. Et glimrende og super billigt alternativ til dig der ikke kan lide tofu, ikke kan tåle soya eller dig som blot ønsker lidt afveksling fra tofu-scramblen. Jeg har hverken set det lavet før eller hørt om det i Danmark, så du kender det helt sikkert heller ikke. Let rumpetten og prøv det før din nabo !

Sådan får du den perfekte konsistens

Et lille tip inden i går i gang:
Hvis i ønsker at lave en stor portion, skal i enten bruge en stor pande eller lave det over flere omgange. “Rørægget” skal have lov til at blive ordentligt gennembagt og gyldent i overfladen. Hvis ikke det er ordentligt tilberedt, ender i ud med noget der ligner utilberedte melboller, både i konsistens og smag. Så sørg for gud skyld for at tilberede det helt igennem – ikke noget med blæver på toppen.

God fornøjelse og velbekomme.

– Jeg elsker at se jeres kokkereringer. Find mig på Instagram og Facebook og tag mig i jeres kreationer eller skriv en kommentar i kommentarfeltet længere nede på siden. Her har du samtidig mulighed for at give opskriften stjerner fra 1-5, som er til stor hjælp for mig samt udbredelsen af det grønne budskab. Lad os sammen gøre verden til et grønnere og bedre sted at være. 💚

Tagget , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsvurdering




Har du 2 minutter? Så bedøm opskriften med stjerner fra 1-5. Husk samtidig at skrive en kommentar, da stjernerne ellers ikke vil blive registreret. På forhånd mange tak for hjælpen.

18 tanker om “Røræg (uden tofu)

  1. Jeg har haft held med at lave kikærtemel selv, efter en opskrift hos Vanløse Blues (?).

    Det et virkelig let, og langt billigere.

    1. Smart! Tak for tippet, Amalie!
      Jeg synes nu som oftest, at kikærtemel kan fås til en overkommelig pris hos især etniske grønthandlere 🙂

  2. Hej Maria 😀

    Kan man bruge smør til stegning, i stedet for olie?

    Mvh Trine

    1. Hej Trine.

      Jeg har ikke selv prøvet med smør/margarine, men jeg kan ikke se, hvorfor man ikke skulle kunne, så gør du bare det! 🙂

      Mvh
      Maria

  3. Jeg har ikke prøvet at lave “rørreæg”
    Men jeg vil bruge det til tærte, eller vil i forslå noget andet.

    1. Hej Lone.

      Jeg har ikke prøvet at lave tærte med kikærtemel som “æg”. Jeg tror tofu er at foretrække til dette formål 🙂
      Held og lykke med det.

    2. Faktisk har jeg lavet tærtefyld med kikærtemel – det fungered mega godt! Så fyr den bare af 🙂

      1. Fedt – tak for info, Mette! 🙂

  4. Fantastisk opskrift! Helt sikkert min go-to når der skal laves vegansk brunch!
    Jeg kan ikke fordrage scrambled tofu, men de her er lige som de skal være! Og møder altid positiv respons.
    Og så går opskriften bare aldrig galt!
    Smager fantastisk på brød med ketchup og lækon og purløg

    1. Hej Maria – det opførte sig på samme måde, da jeg prøvede- som at stege bolledej. Scrambked tofu er meget lettere……

      1. Hej Nan.

        Røræg lavet på kikærtemel opfører sig markant anderledes end fx tofu, da det netop er lavet på mel, og derfor godt kan ende ud som en slags “bolledej”, som du selv skriver.
        Det skyldes i de fleste tilfælde, at man har rørt for meget rundt i “ægget” under tilberedningen (som man ville gøre med almindeligt røræg). Det er vigtigt, at man lader dejen sætte sig ordentligt i panden (mere som en æggekage eller omelet), før man begynder at røre rundt og vende det. Så ender man ikke ud i en omgang utilberedt bolledej 🙂
        Bedre held næste gang.

        De bedste hilsner
        Maria // Planteæderen

  5. Hvorfor kan jeg ikke dele min masse i disse klubber? Det ender bare som én stor blød, klistret KLAT… Hvad gør jeg forkert?

    1. Hej Maria.

      Det lyder som om, at du måske rører i “ægget” for ofte. Dette veganske røræg opfører sig ikke på samme måde som almindeligt æg, og hvis man rører i det konstant (som man typisk gør med almindeligt røræg), så vil man som du selv nævner ende ud med én stor klat.
      Prøv næste gang at lade dejen stege 4-5 minutter i panden, hvor du ikke rører i det. Næsten lige som en æggekage eller omelet. Når “ægget” har fået lidt stegeoverflade og har sat sig lidt, kan du begynde at hakke det ud i mindre stykker.

      Jeg håber, det var svar nok på dit spørgsmål. Lad mig endelig høre fra dig, hvis du fortsat har problemer 🙂

      De bedste hilsner
      Maria // Planteæderen

  6. Hej, hvor meget er “rigelige mængder af sort salt”? Jeg ved godt, at det er svært men bare sådan cirka. Jeg synes nemlig at mit blev meget salt. Hilsen, Vibeke

    1. Hej Vibeke!

      Jeg kan godt se nu, at jeg måske har været lidt dårlig til at formulere mig. Det beklager jeg.
      Salt er jo altid en smagssag. Nogle foretrækker mere end andre. Derfor vil jeg i stedet opfordre dig til at smage dig frem. Drys sort salt over æggene inden servering, indtil DU synes, det smager SKØNT! Hvis du synes, det bliver alt for salt, kan du jo altid droppe den ½ tsk alm. salt i opskriften.
      Jeg oplever, at Kala Namak saltet smager mest igennem, hvis man lige drysser det ud over ægget inden servering. Tilsættes det dejen, forsvinder “æggesmagen” lige som lidt.

      Jeg håber det var svar på dit spørgsmål.

      De bedste hilsner
      Maria // Planteæderen

  7. […] lækkert indslag i en vegansk weekend brunch buffet (inspiration til vegansk brunch kan findes her). Kan også bruges som et skønt og nytænkende alternativ til den traditionelle risalamande […]

  8. […] med en klat NATURLI’ smørbar, hjemmelavet vegansk røræg og et par af mine syndige kanelsnegle af wienerbrødsdej, har du et super godt udgangspunkt til en […]

  9. […] jeg mit surdejsgrydebrød, amerikanske pandekager, vegansk bacon (“lækon“), tofu-frit røræg, som smagte forbavsende meget af den “ægte” vare (ha… fik i den? […]