Kedelige bønner? Nej tak!
Træt af kedelige bønner, der smager som at række tungen ud af vinduet? Det kender jeg alt for godt. Når man vælger at koge sine egne bønner, er der stor risiko for at de kommer til at smage af – ja, ingenting. Og det er ærgerligt, for bønner og bælgfrugter er fuldstændig afgørende for succes på en plantebaseret kost.
Når det så er sagt, er det altså ikke rocket science at koge sine egne smagfulde bønner. Når først man er kommet ind i rutinen og har fået fyldt sit køkkenskab op med de rette ingredienser og smagsgivere, er der ikke lang vej til de bedste bønner i byen.
Her får du mine bedste tips og tricks til, hvordan du hurtigt og nemt tilbereder bønner, der rent faktisk smager af noget. Smagsløse og kedelige bønner go home !
Hvorfor overhovedet koge dem selv?
Før jeg giver jer mine tips til de bedste bønner i byen (prøv lige at gentage det 10 gange hurtigt🤣), synes jeg det er på sin plads lige at fastslå, hvorfor jeg mener, vi skal koge vores egne bønner fra bunden af, når nu vi så fint kan få dem færdigkøbt på dåse.
Jeg forstår godt, at der er mange som tyer til de praktiske men til dels kedelige bønner på dåse i supermarkedet. I get it. Det er hurtigt, nemt og billigt. At koge sine egne bønner fra bunden af kan for mange virke som en fuldstændig uoverskuelig opgave, der kræver både tid, planlægning og tålmodighed. Så hvorfor overhovedet gå gennem alt besværet med at iblødsætte og koge sine egne bønner fra bunden af? Hvor er jeg dog glad for, at du spørger!
- Umami: hjemmelavede bønner og bælgfrugter smager bare 10x bedre og har meget mere dyb umamismag end de færdigkøbte på dåse. Bum basta.
- Konsistens: du kan tilberede bønnerne præcis, som du gerne vil have dem, hvad end du foretrækker dem faste eller fuldstændig udkogte. The world is your oyster!
- Fordøjelse: du kan slippe af med den oppustede mave, der ofte følger med dåsebønnerne. Jeg har skrevet en hel separat artikel om, hvordan jeg slap af med mine værste fordøjelsesproblemer relateret til bønner.
- Smag: du er selv herre over, hvordan bønnerne skal smage, hvad end de skal være helt smagsneutrale eller trækkes i eksotiske klæder med krydderier og smagsgivere.
- Pris: det er langt billigere at koge sine egne bønner. Godt nok lyder 12,- kr for en dåse økologiske bønner, når man står i supermarkedet ikke af meget i sig selv. Men vælger du i stedet at købe posen med 400g tørrede økologiske kikærter til 15,- kr, er du pludselig helt nede på under 4,- kr for, hvad der svarer til en tilsvarende dåse (100g tørrede bønner svarer til en dåse færdigkøbte). Der er tit gode tilbud at finde på tørrede bønner og bælgfrugter, så der er hurtigt rigtig mange penge at spare i det lange løb.
- Tid: du kan spare tid ved at koge en hel pose tørrede bælgfrugter ad gangen og fryse dem ned i mindre portioner. Så er det hurtigt og nemt lige at hive en pose op af fryseren, når du står og skal bruge dem.
… jeg kunne blive ved. Grundene til at koge sine egne bælgfrugter er mange, men en af de vigtigste årsager er for mig klart smagsindtrykket. Så nu til det store spørgsmål: hvordan i al verden er det lige, man koger bønner, der rent faktisk smager af noget?
Sådan undgår du kedelige bønner
Her får I mine bedste råd til at opnå de lækreste og mest smagfulde hjemmekogte bønner og undgå de kedelige, tørre og uspiselige af slagsen.
Tilsæt smagsgivere
Intet ondt sagt om bønner, men de kan godt være lidt kedelige i sig selv. Særligt hvis man er vant til umamismagen og konsistensen fra kød. Bønner, linser og andre bælgfrugter kræver smagsgivere og lidt ekstra kærlighed for at udvikle den helt rigtige smag. Her får i en liste over de smagsgivere, jeg foretrækker at tilsætte, når jeg koger bønner (medmindre jeg specifikt går efter at koge en smagsneutral bønne):
– Grøntsager
Løg, hvidløg, gulerødder, porre, broccolistokke m.m. Løg er nok den vigtigste ingrediens på hele listen, men i virkeligheden dur alle grøntsager og grøntsagsrester. Du kan vælge at fiske grøntsagerne op efter endt kogetid eller som jeg at spise dem sammen med bønnerne.
– Krydderier og urter
Ligesom du ville gøre til enhver anden gryderet så tilsæt krydderier eller urter til dine bønner, når du koger dem. Mine personlige favoritter er gurkemeje (Daily Dozen anyone?), laurbærblade og sort peber, men brug lige det, du har lyst til. Prøv fx oregano og rosmarin for middelhavsinspirerede bønner eller koriander, spidskommen, kakao og chili for bønner med et mexicansk twist (prøv fx min opskrift på fyldte søde kartofler med mexicansk inspirerede sorte bønner). Husk blot at laurbærbladene ikke er spiselige, så de skal fiskes op efter endt tilberedning.
– Kombu tang
Kombu-hva-for-noget? Kombu har modsat, hvad man skulle tro intet at gøre med kombucha te. Kombu er en type af tang, særligt brugt i det asiatiske køkken. Den udgør den “hemmelige ingrediens”, som tilføjer miso-suppen den efterspurgte umami-smag.
Umiddelbart er tang ikke noget, man forbinder med bønner men lad dig endelig ikke afskrække. Et lille stykke af den tørrede havgrøntsag tilføjer bønnerne en helt unik, dyb og sødmefuld umami-smag, som bare ikke kan fås andetstedsfra. Det skal prøves på egen krop, før man er overbevist! Og bare rolig – du ender ikke ud med bønner, der smager af hverken fisk eller havvand.
Lige som alle andre medlemmer af tangfamilien, indeholder kombu en masse gode og sunde mineraler – jod i særdeleshed. Så får man allerede store mængder jod fra fx fisk og jodberiget salt eller lider man af en stofskiftesygdom, bør man måske overveje at skippe kombuen eller bruge den med måde, så man ikke risikerer at komme i jod overskud – men for os veganere, der kan have problemer med at få nok jod gennem kosten, er kombu et glimrende tilskud til maden. Men brug det med måde – a little goes a looong way! Vi snakker et lille stykke tørret tang på ca. 1 gram. Find det i din lokale asiatiske købmand eller online. Jeg har god erfaring med denne fra Clearspring (affiliate-link*), som er et kvalitets brand, jeg har tiltro til.
Som en lille ekstra bonus skulle Kombu tangen efter sigende hjælpe med at gøre bønnerne lettere fordøjelige (læs også min artikel “(Korrekt) Tilberedning af bønner).”
– Kogevand
Gem for guds skyld kogevandet, der er tilovers, når du har kogt bønner, kartofler eller dampet grøntsager. Vi er rigtig mange, som har en dårlig vane med at smide dette gyldne vand direkte i afløbet, og det er altså en skam, for kogevandet indeholder både smag, vitaminer og mineraler. Gem det i genbrugte syltetøjsglas, juice- eller vandflasker i køleskabet eller fryseren og brug det, næste gang du koger bønner. Mere smag OG sundhed? Jov tak!
– Bouillon
Til dig, der ikke gider svinge grøntsagskniven og fylde køkkenskabe og køleskab op med krydderier, tang og kogevand, er bouillon en fin nødløsning. Vær dog opmærksom på, at saltindholdet kan forlænge kogetiden og bevirke, at bønnerne aldrig bliver ordentligt møre, såfremt du koger dem i en almindelig gryde. Bruger du en trykkoger, er salt dog ikke noget problem.
Tilberedningsmetode og kogetid
Hvis du tror, du kan komme sovende til lækre bønner, kan du godt tro om igen. Bønner og bælgfrugter kræver en god portion kærlighed og en lang tilberedningstid over lav varme for at udvikle mest mulig smag. Vi kender det især fra de Latinamerikanske lande samt Mellemøsten og landene i og omkring Middelhavet, hvor det er tradition at lade bælgfrugter og gryderetter småsimre mange timer i streg. “Flere timer?!” Ja, den er god nok. Det får de 30-45 minutter, der står på posen til at se ret sølle ud, ikke?
Så er det pludselig ikke så mærkeligt, at vi ender ud med en omgang kedelige bønner, når vi kun tilbereder dem en brøkdel af den tid, de i realiteten burde få.
Hvis ikke du er indehaver af en slow-cooker eller ikke har tid og overskud til at sætte en gryde bønner over om morgenen (for hvem har efterhånden det?), så vil mit næste punkt måske være en trøst.
– Trykkogeren
“Trykkoger?!” Ja, du hørte rigtigt. Det monstrum af et oldtidsfund, du måske har set stående hjemme i mormors køkkenskab.
Følger i mig på Instagram @planteaederen, er det efterhånden ingen hemmelighed, at jeg knuselsker min trykkoger. Jeg vil til enhver tid anbefale, at man koger sine bønner og bælgfrugter i en trykkoger kontra en almindelig gryde. Hvorfor kan i læse meget mere om i min artikel “10 gode grunde til at bruge en trykkoger“.
Kort sagt gør trykkogeren det samme arbejde som slow-cookeren – bare meget hurtigere. Dvs. du kan lave en langtidskogt ret eller koge bønner og bælgfrugter og opnå den samme gode smag på blot en brøkdel af tiden. Ydermere kræver trykkogeren langt mindre vand for at arbejde, hvilket koncentrerer smagen yderligere. Smagsløse og kedelige bønner er ikke længere en bekymring i mit køkken, efter at jeg anskaffede mig en trykkoger.
For mig at se er trykkogeren den eneste rigtige metode til at koge rigtig lækre bønner på kort tid (man skulle fristes til at tro, jeg var sponsoreret 😅).
Kvalitet og friskhed
Vælg så vidt muligt friske bønner og bælgfrugter af god kvalitet. God kvalitet er mange ting, men når det kommer til tørrede bælgfrugter er der især 2 faktorer, som spiller ind:
- Økologi. Vælg økologiske bælgfrugter, hvis muligt. Tørrede økologiske bælgfrugter er efterhånden alligevel lige så billige som de konventionelle, og køber du stort ind, når der er tilbud, kan du oftest spare rigtig mange penge.
- Friskhed. Vælg de friskeste tørrede bælgfrugter, du kan finde. Kig især på pakkedato (ikke alle producenter noterer dette) og udløbsdato. Pakkedatoen skal være så tæt på dags dato som muligt og udløbsdatoen modsat så langt fra som muligt. “Hvad er langt fra?” – godt spørgsmål. Hvis pakkedatoen ikke er noteret, skal man helst gerne finde en udløbsdato, der gerne er i hvert fald 1 år fra dags dato. Gerne 1½-2 år. Jo friskere bønnen er, jo bedre vil den smage.
Har du alle ovennævnte faktorer i mente, når du skal koge dine bønner, tør jeg godt love dig, at kedelige bønner hører fortiden til. Herunder får i en opskrift på de bønner, jeg som oftest koger i min trykkoger. Det er blot ét bud på, hvordan man kan koge nogle smagfulde og sunde bønner. Kan du fx ikke lide gurkemeje, så undlader du bare dette. Elsker du porre, så tilsætter du selvfølgelig så meget porre, som dine smagsløg overhovedet tillader. Har du en svaghed for spidskommen (I know I do!), skal du være så velkommen til at tilføje en teskefuld af det.
Held og lykke og velbekomme.
– Lad mig endelig høre fra jer, hvis i kunne bruge mine tips og tricks til noget. Find mig på Instagram og Facebook og send mig en besked, eller tag mig i jeres kreationer. I er også velkomne til at skrive en kommentar i kommentarfeltet længere nede på siden. Her har du samtidig mulighed for, at give opskriften stjerner fra 1-5, som er til stor hjælp for mig samt udbredelsen af det grønne budskab. På forhånd tak ! 💚
Slut med kedelige bønner. Mit bud på en hurtig omgang smagfulde bønner i en trykkoger. Her har jeg brugt sorte bønner, men en hvilken som helst bønne, linse eller ært er lige så fint.
- 400 g udblødte bønner / bælgfrugter (fx kikærter, kidneybønner eller grønne linser)
- 3 fed hvidløg
- 1 løg
- 1 gulerod
- 3 laurbærblade
- Friskkværnet sort peber
- 1 lille stykke kombu tang (ca. 5x5 cm)
- 1/2-1 tsk salt
- Evt. ½-1 tsk gurkemeje*
-
Skyl de udblødte bønner grundigt under rindende vand (læs evt. min artikel "(Korrekt) Tilberedning af bønner" for mere info omkring iblødsætning) og hæld dem i trykkogeren.
Flæk hvidløg, skær løg og gulerod (og evt. andre grøntsagsrester) i grove stykker og kom dem i gryden sammen med laurbærblade, sort peber, salt og eventuelt gurkemeje. Skyl urenheder af kombu'en og tilsæt tangen til gryden. Hæld frisk koldt vand i gryden, indtil vandet når ca. 1-2 cm over bønnerne.
-
Kog bønnerne under tryk 30 minutter (jeg bruger "kød-indstillingen" på min trykkoger), og lad gryden stå på komfuret indtil trykket er faldet igen.
-
Fisk laurbærblade og tang op af gryden (og evt. grøntsagerne, hvis du ikke vil spise dem). Bønnerne er nu færdigtilberedte og klar til at blive spist. Haps!
Jeg plejer at gøre en af følgende 2 muligheder:
1. Dræn kogevandet fra bønnerne (sæt det på køl i en lufttæt beholder og brug det som kogevand næste gang, du koger bønner) og brug dem, som du ville dåsebønner. Husk at smage til med salt, hvis du kogte bønnerne uden.
2. Blend bønner og grøntsager til en tyk bønnemos med lidt af kogevandet. Brug det fx som fyld i min opskrift på mexicanske fyldte søde kartofler eller smid det på køl i en lufttæt beholder og brug det som pålæg på rugbrød (kidneybønne-mos giver den lækreste "lever"-postej med et par skiver agurk og et nip salt på toppen!)
*Vær opmærksom på, at dette vil ændre farven på især lyse bælgfrugter og tilføje en lidt skarp smag.
* Affiliate Disclaimer: links markeret med * i artiklen er affiliate-links (reklame-links), hvilket betyder, at jeg modtager en mindre procentdel af salgene via det link. Dette har dog ingen indflydelse på mine meninger og holdninger til nævnte produkt, som altid vil være 100% mine egne. Tak for jeres forståelse og for al jeres støtte og opbakning gennem tiden.
Læs mere om min brug af affiliate-links i min reklamepolitik.
Hejsa tak for info.
Angående længde af kogningen når man bruger trykkoger. Er det 30 min efter den er oppe i tryk eller er det samlet. Lidt svært at se hvornår den er i fuldt gang ?
Glem mit spørgsmål har fundet svaret længere nede. Var lidt for hurtig.
Hej! Jeg har netop købt en trykkoger og glæder mig til den kommer.
Vedr. kogevandet har jeg et spørgsmål – du skriver, at det er fyldt med vitaminer og mineraler, men hvad med lektiner? Der er godt nok mange forskellige modstridende svar at finde på internettet. 🙂
Kære Cecilie.
Ja, du har helt ret. Der er så mange forskellige modstridende svar på internettet, at man kan blive helt skør i hovedet af det…
Jeg er ikke ekspert på området (og selv “eksperterne” er jo sådan set dybt uenige), men ud fra min egen erfaring og den viden, jeg selv har læst mig frem til, er kogevandet ikke giftigt at spise. Det bruges flittigt i mange retter i fx Sydamerika, hvor man gennem mange generationer har stor tradition for at spise mange bælgfrugter. Lektiner nedbrydes under kogning – og trykkogning skulle være den mest effektive tilberedningsmetode til dette – så de små mængder lektiner og diverse andre skadelige stoffer, der måtte være tilbage i kogevandet, er typisk i så små mængder, at det ikke gør nogen skade. Så længe bælgfrugterne er tilberedt korrekt og længe nok, burde der altså ikke være nogle problemer.
Hvis du ikke vil tage nogle chancer, kan du selvfølgelig altid kassere kogevandet, men så vidt jeg har forstået, indeholder kogevandet i princippet lige så mange (eller få) lektiner, som de kogte bønner. Læs fx. dette spørgsmål og svar fra Samvirke: https://samvirke.dk/artikler/kan-boennernes-kogevand-bruges-til-suppe
Jeg håber, det var svar nok på dit spørgsmål, og at du bliver glad for din nye trykkoger! ^_^
De bedste hilsner
Maria
Hvor er det et dejligt opslag, har kogt mine egne bønner fra det sek jeg læste dette.
– jeg er den heldige ejer af en tryk koger , desværre uden brugs anvisninger – så jeg sætter den altid over med rystende hænder – hvis du en dag fik tid til at forklare hvordan du bruger din tryk koger – sådan for dummies ville denne dummie blive helt vildt glad
Kære Tanja.
Tusind tak for de rosende ord. Hvor er det fedt at høre, at du har fundet inspiration i min artikel!
Ha ha – en artikel for dummies. Jo, det kunne jeg såmænd godt – problemet er bare, at trykkogere er forskellige, og jeg kan kun snakke ud fra mine egne erfaringer med min egen trykkoger. Derudover er jeg ikke “professionel”, så jeg synes langt hellere, man skal læse brugsanvisningerne, der følger med trykkogeren.
Sådan gør jeg med min Tefal trykkoger:
1. Gryden fyldes med en passende mængde bønner og vand – typisk dobbelt vand, nogle gange lidt mere – og eventuelle smagsgivere tilsættes.
2. Låget sættes forsvarligt på gryden og gryden bringes i kog.
3. Jeg sætter typisk min Tefal gryde på “kød-funktionen”, da denne giver de møreste bønner.
4. Når trykket er steget tilstrækkeligt i gryden, tændes den røde trykindikator på lågets top.
5. Når ventilen begynder at lukke rigeligt damp ud, jeg skruer stille og roligt ned for blusset, indtil ventilen blot står og “hvisler” let. Den skal gerne hvisle og lukke lidt damp ud undervejs, da den ellers vil være gået ud af kog.
6. Herefter koges bønnerne ca. 30 minutters tid, hvorefter blusset slukkes.
7. Jeg lader som regel gryden stå på blusset, indtil trykket er faldet naturligt, og trykindikatoren ikke lyser rødt længere.
Skriv endelig, hvis du har flere spørgsmål.
De bedste hilsner
Maria
Tusind tak hvor var det sødt af dig at tage dig tiden
Vil prøve din måde næste gang ❤️
Lys & grøn kærlighed til dig og dine herfra
[…] Trykkogeren sørger altså ikke kun for en fuldstændig perfekt tilberedning. Den skærer samtidig også kogetiden helt ned til godt 1/3-del af den tid, der normalvis bruges i en almindelig gryde. Den er derfor fuldstændig uundværlig for dig, som gerne vil spise endnu flere bønner, men som ikke har tid til at våge over komfuret i 1-2 timer. Og hvem vil ikke gerne det? Man siger faktisk, at hele iblødsætningsprocessen kan springes over, hvis bønnerne koges i en trykkoger. Har man problemer med fordøjelsen, anbefaler jeg dog fortsat at man iblødsætter sine bønner før trykkogningen. For optimal fordøjelse, kan man ligeledes vælge at tilsætte et stykke Kombu tang til kogevandet, da det hjælper til at neutralisere de sværtfordøjelige oligosakkarider i bønnerne. Som bonus tilføjer det en masse dyb umami smag samt gode og sunde mineraler. Du kan læse meget mere om Kombu, samt hvordan man får mest muligt smag frem i bønnerne i min artikel “Undgå kedelige bønner – sådan koger du de lækreste bønner!” […]
[…] – undlad at skylle dem. Du kan også fint koge dine egne bønner fra bunden af – se fx min artikel "Undgå kedelige bønner – sådan koger du de lækreste bønner!"Har du problemer med at fordøje bønner, vil det måske hjælpe dig at koge bønnerne selv fra […]