Slut med kedelige bønner. Mit bud på en hurtig omgang smagfulde bønner i en trykkoger. Her har jeg brugt sorte bønner, men en hvilken som helst bønne, linse eller ært er lige så fint.
Skyl de udblødte bønner grundigt under rindende vand (læs evt. min artikel "(Korrekt) Tilberedning af bønner" for mere info omkring iblødsætning) og hæld dem i trykkogeren.
Flæk hvidløg, skær løg og gulerod (og evt. andre grøntsagsrester) i grove stykker og kom dem i gryden sammen med laurbærblade, sort peber, salt og eventuelt gurkemeje. Skyl urenheder af kombu'en og tilsæt tangen til gryden. Hæld frisk koldt vand i gryden, indtil vandet når ca. 1-2 cm over bønnerne.
Kog bønnerne under tryk 30 minutter (jeg bruger "kød-indstillingen" på min trykkoger), og lad gryden stå på komfuret indtil trykket er faldet igen.
Fisk laurbærblade og tang op af gryden (og evt. grøntsagerne, hvis du ikke vil spise dem). Bønnerne er nu færdigtilberedte og klar til at blive spist. Haps!
Jeg plejer at gøre en af følgende 2 muligheder:
1. Dræn kogevandet fra bønnerne (sæt det på køl i en lufttæt beholder og brug det som kogevand næste gang, du koger bønner) og brug dem, som du ville dåsebønner. Husk at smage til med salt, hvis du kogte bønnerne uden.
2. Blend bønner og grøntsager til en tyk bønnemos med lidt af kogevandet. Brug det fx som fyld i min opskrift på mexicanske fyldte søde kartofler eller smid det på køl i en lufttæt beholder og brug det som pålæg på rugbrød (kidneybønne-mos giver den lækreste "lever"-postej med et par skiver agurk og et nip salt på toppen!)
*Vær opmærksom på, at dette vil ændre farven på især lyse bælgfrugter og tilføje en lidt skarp smag.
Opskrift af Planteæderen | www.planteæderen.dk | @planteaederen