Solsikkekernesmør - den billigste nøddesmør helt uden nødder, så selv nøddeallergikerne og dem på SU kan være med.
Kom solsikkekerner i en stor skål og dæk med vand. Rod lidt rundt i dem, så det værste skidt og støv vaskes væk. Kom dem herefter i en sigte og skyl dem under rindende vand. Lad dem dryppe godt af i sigten.
OBS: er dine solsikkekerner pæne og rene (eller er du utålmodig), kan du sagtens springe skylningen og tørringen over og gå direkte til ristningen.
Fordel de våde solsikkekerner på 2 bageplader med bagepapir og tør dem i ovnen ved 100°C varmluft til alt vandet er fordampet. Vend og rør i dem et par gange undervejs.
TIP: spar på energien og tør kernerne i ovnen, mens ovnen forvarmer eller sæt dem udenfor i solen på en varm og solrig sommerdag.
Rist de tørre solsikkekerner i ovnen på 175°C alm. ovn 10-15 minutter. Kernerne skal være gyldne i overfladen. Hold øje til sidst, da de hurtigt kan få for meget og solsikkekernesmørret risikere at blive bittert. Lad kernerne afkøle let inden næste trin.
OBS: det er vigtigt, at kernerne er fuldstændigt tørre efter endt tilberedning. Den mindste smule fugt vil modvirke at kernerne bliver til smør og kan samtidig skabe grobund for mug.
(Se video længere nede på siden for demonstration) Kom de ristede og lune kerner i en kraftig blender eller foodprocessor og kør, indtil kernerne bliver til smør. Det kan godt tage 10-20 minutter. Hold små pauser undervejs, så maskinen ikke brænder sammen.
Smag evt. til med salt og tilsæt 1-2 spsk olie til sidst, hvis du har problemer med at få solsikkekernesmørret helt glat.
Opbevar det færdige nøddesmør i rene glas på køl. Holder sig typisk et par uger.
Brug solsikkekernesmørret som du ville peanut butter eller tahin. Bland det fx til en nem og hurtig dressing med citronsaft, sirup, salt og peber spædet til med vand.
Opskrift af Planteæderen | www.planteæderen.dk | @planteaederen