Moussaka med aubergine og kartofler

Vegansk moussaka – den græske klassiker i nye klæder

Den græske klassiker trukket i grønne klæder? Ja, du hørte rigtigt – en helt vegansk (og glutenfri!) moussaka.

Jeg har efterhånden besøgt det græske ø-hav et utal af gange. Om det er den velsmagende græske mad, de små lokale strande og hyggelige tavernaer eller den afsindige gæstfrihed, der får mig til at vende tilbage år efter år, ved jeg faktisk ikke. Det er nok en kombination af det hele. Det græske køkken er en sand vinder i min bog, og her får i en af mine absolutte favoritter i en 100% vegansk version med masser af skjulte grøntsager – moussakaen.

Vegansk græsk moussaka
Vegansk græsk moussaka

Den græske udgave af italiensk lasagne

Åååh moussaka … den græske udgave af den italienske lasagne – blot (efter min mening) tusind gange bedre. Mindst!

De traditionelle lasagneplader er i moussakaen skiftet ud med lækre, møre kartofler og auberginer, men det alene gør den jo ikke nødvendigvis sundere. Jeg har derfor skiftet den traditionelle fede og opbagte bechamelsauce ud med min cremede bechamelsauce, der er baseret på bl.a. kokosmælk og kartofler. At denne kombination kan smage SÅ tæt på alm. “ostet” bechamel, er mig stadig en gåde (try it!) . Derudover har jeg istedet for oksekød brugt fiber- og proteinrige linser. Alt dette tilsammen gør denne veganske moussaka fuldkommen overlegen, hvad angår sundhed og ikke mindst velsmag. Umami mangler der i hvert fald ikke! Og så er den ovenikøbet helt naturligt fri for gluten, så selv dig der spiser glutenfrit eller lider af cøliaki kan være med.

Det perfekte hverdags- eller festmåltid

Denne veganske moussaka er det perfekte hverdagsmåltid, der samler hele familien – store som små. Opskriften er særdeles børnevenlig og godkendt af kødspisere såvel som planteædere.

Den er nem at lave og kræver ingen særlige kokkefærdigheder eller remedier. Arbejds- og tilberedningstiden er i den lange ende, da moussakaen består af flere elementer som alle laves fra bunden af. Skal det gå hurtigt, kan ingredienserne med fordel hakkes i en foodprocessor, men har du ikke sådan en, er et rivejern eller en skarp kniv mindst lige så fint. Bechamelsaucen kan ligeledes  laves dagen forinden og opbevares på køl, indtil den skal bruges.
Derudover er denne plantebaserede moussaka en god måde at få flere sunde fibre og mere planteprotein ind på, helt fri for animalske- samt køderstatningsprodukter men stadig propfyldt med velsmag – en vaskeægte wholefood. Kan man be’ om mere? Det eneste du skal værne dig med er en god portion tålmodighed – moussaka har nemlig allerbedst af en lang tilberedningstid og en masse kærlighed! 😍

Hvis du har tid, kan moussakaen med fordel laves om formiddagen eller dagen inden, den skal spises. Så får alle de lækre smage (ikke mindst umami) virkelig lov til at udvikle sig. Retten egner sig også fint til at blive frosset ned – tø den blot op i køleskabet natten over, og varm den i ovnen inden spisetid.

Vegansk græsk moussaka med aubergine og kartofler

Fik ovenstående billeder også dit mundvand til at løbe? Så er det godt, jeg er færdig med at snakke.

Her får i min opskrift på 100% vegansk græsk moussaka, der med sin bund af møre kartofler, umami-fyldte linsesovs, cremede og (uhyggeligt) “ostede” bechamelsauce og lækre auberginer, leder tankerne hen på en helt traditionel og kødfyldt moussaka. Spis den til hverdag som den er eller imponér gæster og familie og servér den sammen med min hjemmelavede veganske tzatziki og bløde og luftige græske fladbrød for den fuldendte græske menu. Og kan du slet ikke få nok af græsk mad, må du endelig ikke gå glip af min opskrift på gyros med karameliseret auberginefyld. You’re welcome. 😍

Yamas (græsk “skål!”) og velbekomme.

– Jeg elsker at høre fra jer, når i giver jer i kast med mine opskrifter. Find mig på instagram og facebook @planteaederen, og #-tag mig i jeres kreationer eller skriv en kommentar i kommentarfeltet her på siden. Kommentarfeltet findes nedenfor, lige under opskriften. Her har du samtidig muligheden for at give opskriften stjerner fra 1-5. Din stemme er med til at udbrede det grønne budskab. Af hjertet tak ! 💚

5 fra 8 stemmer
Opskrift på vegansk græsk moussaka
Udskriv
Græsk moussaka med aubergine og kartofler
Forb. tid
50 min
Tilb. tid
1 t
Tid i alt
1 t 50 min

Opskrift på græsk vegansk moussaka med møre kartofler, aubergine og "ostet" bechamel. Grækenlands svar på den italienske lasagne blot med endnu mere velsmag.

Antal: 4 personer
Ret: Hovedret
Køkken: Græsk
Keyword: Aubergine, Glutenfri, Kartofler
Forfatter: Maria - Planteæderen.dk
Ingredienser
 • 1 stor aubergine (øko er absolut bedst)
 • ~700 g bagekartofler (nok til at dække bunden af fadet)
Linsesovs
 • 200 g tørrede røde linser, kogt efter anvisning på pakken (alternativt 2 dåser linser, drænet og skyllet)
 • 1 stort løg
 • 1 stor gulerod
 • 50 g valnødder / mandler
 • 2 fed hvidløg (presset)
 • 1 spsk. oregano
 • 1 spsk. timian
 • 1 tsk. rosmarin
 • ½ tsk. spidskommen
 • ½ tsk. kanel
 • 2 spsk. tomatpuré
 • 680 ml mosede tomater*
 • 2 spsk. soyasauce**
 • 1 spsk. sukker (gerne kokossukker, hvis du har)***
 • 1 lille tsk. salt
Bechamelsauce
 • 1 dåse kokosmælk
 • 1 kartoffel
 • 1 lille gulerod
 • 1 lille løg
 • 1 stor tsk. maizena / majsstivelse
 • 2 laurbærblade
 • Muskatnød (friskrevet)
 • ½ bouillonterning (eller ½ tsk salt)
 • Sort peber
Topping
 • Rasp (kan udelades)
Fremgangsmåde
Aubergine
 1. Tænd ovnen på 175°C.

 2. Skær auberginen i skiver af 1 cm's tykkelse og fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys med salt og peber og sæt dem ind i ovnen, imens den forvarmer. Bag dem ca. 30 minutter, eller indtil de er møre.

Linsesovs
 1. Riv imens løg og gulerod på den grove side af et rivejern (alternativt brug en foodprocessor eller en skarp kniv til at hakke det helt fint) og hak valnødder fint. 

 2. Steg løg og gulerod i lidt olie (eller vand) i en stor gryde over middelhøj varme 5 minutter. Tilsæt valnødder, hvidløg, oregano, timian, rosmarin, spidskommen, kanel og tomatpuré og steg et par minutter. Rør godt rundt undervejs. Det gør ikke noget, hvis det sætter sig lidt fast i bunden af gryden.

 3. Tilsæt til sidst de mosede tomater, soyasauce, sukker, salt og de forkogte linser. Fyld den tomme flaske mosede tomater med 1-2 dl vand, ryst den godt, så du får det sidste tomat med og tilsæt gryden. Giv saucen et opkog, skru ned for blusset og lad den simre minimum 30 minutter (meget gerne længere).

Opbygning af moussaka
 1. (Se evt. billedeserie under opskriften)

  Opskriften passer til et fad på ca. 25 x 30 cm.

  Skræl kartoflerne og skær dem i skiver af 1 cm's tykkelse. Smør et ildfast fad med lidt olie, dæk bunden af fadet med 1-2 lag kartoffelskiver og fordel linsesovsen herpå (efterlad ca. 2 cm til fadets top). Dæk linsesovsen med aubergineskiverne og fordel bechamelsaucen herpå. Afslut med et tyndt lag rasp (kan undlades) og et drys salt, peber og revet muskat - jeg bruger ca. ½ nød.

 2. Bag moussakaen 1 time ved 175°C, eller indtil kartoflerne er møre (stik i dem med en skarp kniv). Giv den evt. slutteligt 10 minutters grill, så overfladen bliver let branket.

 3. Lad moussakaen køle 5-10 minutter inden servering.

 4. Spis den som den er eller servér den sammen med min hjemmelavede veganske tzatziki og bløde og luftige græske fladbrød for den fuldendte græske menu.

Noter

* Jeg bruger typisk en flaske mosede tomater fra enten ØGO eller Urtekram. Kan du ikke få fingre i sådan en, vil jeg råde dig til istedet blot at bruge 2 dåser hakkede/flåede tomater, som du evt. selv lige moser med en stavblender, inden du tilsætter dem.

** For glutenfri variant brug tamari (selv er jeg glad for denne fra Urtekram (affiliate-link*))

*** Kokossukker giver en lækker dyb og karamelliseret smag kontra alm. hvid sukker. Jeg bruger selv denne fra Urtekram (affiliate-link*). Brun farin er også et godt alternativ.

Moussakaen kan sagtens fryses ned, efter den er blevet bagt. Kartoflerne mister muligvis lidt tekstur, men lækker det er den nu altså stadig! Tø den blot op i køleskabet natten over og sæt den i ovnen på 200°C, indtil den er helt gennemvarm.

Fremgangsmåde 1: dæk bunden af fadet med kartofler
Fremgangsmåde 2: dæk kartoflerne med linsesovs
Fremgangsmåde 3: fordel aubergineskiver på toppen
Fremgangsmåde 4: dæk toppen med bechamelsauce
Fremgangsmåde 5: færdigbagt moussaka

* Affiliate Disclaimer: enkelte links i artiklen er affiliate-links (reklame-links), hvilket betyder, at jeg modtager en mindre procentdel af salgene via det link. Dette har dog ingen indflydelse på mine meninger og holdninger til nævnte produkt, som altid vil være 100% mine egne. Tak for jeres forståelse og for al jeres støtte og opbakning gennem tiden.
Læs mere om min brug af affiliate-links i min reklamepolitik.

Tagget , , , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Opskriftsvurdering
Har du 2 minutter? Så bedøm opskriften med stjerner fra 1-5. Husk samtidig at skrive en kommentar, da stjernerne ellers ikke vil blive registreret. På forhånd mange tak for hjælpen.

29 tanker om “Moussaka med aubergine og kartofler

 1. Fem stjerner! Hvad ellers?
  Manner det smagte godt! (Skrevet af en kødæder der afprøvede opskriften inden min søster der er vegetar skal ha den)
  Jeg flottede mig osse og brugte frisk rosmarin og timian. Oreganoen var tørret, jeg kunne ikke få den frisk den dag jeg handlede, desværre.
  Det duftede over hele huset, heldigvis på den meget gode måde!
  Lidt for godt måske, jeg kunne ikke vente til den havde sat sig, så den flød lidt da jeg skar en go bid af.
  Jeg glæder mig til at servere den for Søster Vegetar!
  Kan næsten ikke vente!

  Hilsen
  Anders

  1. Dejligt, Anders! 🙂
   Friske krydderurter er altid at foretrække, men det er min oplevelse, at det er de færreste, der lige har det ved hånden – og her er de tørrede varianter mindst lige så fine at bruge. Selv bruger jeg som oftest tørrede krydderurter til hverdagsbrug og, som dig, de friske varianter, hvis jeg vil flotte mig lidt 😉
   Denne veganske moussaka vil flyde mere end en traditionel moussaka. Jeg har ikke kunnet ramme samme faste konsistens, som man får med den traditionelle æggestand på toppen – men det synes jeg nu heller ikke gør noget. Lidt ekstra snask har aldrig skadet nogen 😀
   Men fedt, den faldt i god jord, Anders. Jeg håber, at søsteren bliver lige så begejstret!

   De bedste hilsner
   Maria

 2. Fantastisk lækker opskrift, tak for at lægge den ud. Jeg prøvede dog ikke bechamelsaucen men lavede min egen ud af nogle brikker med havrefløde, løgpulver, herbamare urtesalt og noget arrowroot til jævning, og det blev fantastisk lækkert. Jeg lavede også tzatzikien til. Mine gæster, herunder to inkarnerede kødædere, elskede den også. Glemte at putte nødderne i, men savnede dem ikke.

  1. Tusind tak for din tilbagemelding, Emmasophie!
   Hvor er det dejligt at høre, at den gik rent ind hos dine gæster – selv de indkarnerede kødspisere! 🙂
   Det er min erfaring, at de færreste savner kødet i langtidsbagte retter som denne.

 3. Mums tak for den lækre opskrift. Selv min meget skeptiske teenager var vild med den. Bechamel sovsen er den bedste jeg nogensinde har smagt.

 4. Det her er simpelthen den bedste moussaka opskrift jeg har prøvet!

  Let at gå til og både min kæreste og jeg ELSKER den! Den er tilføjet til listen over vores favorit retter.
  Tak til dig Maria, fordi du har delt den med os ❤

 5. […] er efter Planteæderens opskrift. Jeg har dog brugt dobbelt mængde aubergine, da den i mine øjne, bærer opskriften. I linsesovsen […]

 6. […] den i en lasagne (med massere af cremet bechamelsauce), græsk mousakka, spaghetti bolognese eller som fyld til tortillas eller tacos. Mulighederne er mange, […]

 7. Super lækker og mættende! 🙂

 8. Smager skønt! Der er masser af sovs og så er den meget mættende. 🙂 Bestemt ikke sidste gang !

  1. Jeg får 2 stk evigtsultne mandfolk hjem og spise – vil der være nok i denne ret til os tre når der også er suppe til forret og kage til dessert? De spiser virkelig meget

   1. Hej Anette.

    Jeg har lavet denne opskrift et par gange til min familie på 4 med rester tilovers (2 fuldvoksne mænd inklusive), så det tror jeg helt bestemt!
    Moussakaen mætter en hel del, da den indeholder både kartofler, linser og kokosmælk. Hvis du vil være helt sikker, kan du eventuelt bruge 300g linser istedet for 200g, og 1 helt kg kartofler i stedet for 700g. Det vil da sikkert være nødvendigt at bruge et lidt større fad.

    God fornøjelse. Jeg ser frem til at høre dommen fra de umættelige mænd! 🙂

    De bedste hilsner
    Maria // Planteæderen

    1. Jeg glæder mig allerede til på mandag og laver den imorgen så den kan stå og trække 🙂 tak for dit svar Maria!

     1. Det lyder som en rigtig god idé. 🙂

      Velbekomme!

    2. Nåh Maria 🙂 🙂 det var jo en helt igennem vanvittig lækker ret!! Tusinde tusinde tak! De store farlige kødspisere var ikke vant til så mættende en ret og jeg var mere end tilfreds da de slog sig på maven blot efter en enkelt portion. Alle elskede den så tusinde tak! Det eneste problem jeg havde var at kartoflerne forblev nærmest rå 🙁 det var jeg virkelig ked af. Jeg gav den ovenikøbet 1 time og 20 min ved 175 grader. Jeg tror næste gang forkoger jeg dem for at være på den sikre side… men smagen var helt fantastisk! Så igen TAK 😀

     1. Hvor er det dejlig at høre Anette! Jeg tænkte nok, at den ville falde i god smag hos selv de skeptiske kødspisere! 🙂

      Øv med de rå kartofler. Det har jeg endnu ikke selv oplevet. Må jeg spørge dig, hvilken form, du brugte til at bage moussakaen i? Det kan være en fordel, at bruge en bradepande i aluminium, da dennes varmeledningsevne er markant større end f.eks. glas og porcelæn. Bruges en i glas eller porcelæn, skal moussakaen sandsynligvis bages markant længere.
      Alternativt kan det, som du selv siger, være en god idé lige at forkoge kartoflerne lidt, inden de tilsættes for at være på den sikre side, eller skære kartoflerne i endnu tyndere skiver.
      – Det er desuden en god idé lige at stikke i moussakaen med en skarp kniv for netop at checke, om kartoflerne nu også er møre efter endt tilberedningstid.

      Jeg håber, du får succes næste gang! 🙂

      De bedste hilsner
      Maria // Planteæderen

     2. Rigtig mange tak Maria 🙂 🙂

    3. Øv jeg skrev en lang besked men nu er den væk 🙁 men virkelig fantastisk ret Maria! Kødspiserne var glade, jeg var lykkelig – udover de rå kartofler 🙁 næste gang forkoger jeg dem. Men alt andet var perfekt 🙂

 9. Det ser og lyder bare SÅ lækkert. Jeg håber min søn på 3 er med på den ha ha. Han er min største udfordring! Tak for deling ❤

  1. Velbekomme, Lisa! Jeg er spændt på at høre, hvad i synes om den. ❤️

 10. […] kan du slet ikke få nok af græsk mad, er du seriøst nødt til at prøve min opskrift på vegansk moussaka. Den vil man ikke gå glip […]

 11. Vi elsker denne opskrift! Den smager fantastisk og er også altid et hit, hvis vi får gæster. Den er virkelig værd at prøve 🙂

 12. […] Græsk moussaka med aubergine og kartofler […]

 13. Lækreste moussaka vi nogensinde har fået

  1. Dejligt at høre, Ninna!

 14. […] Skordalia serveres oftest før maden, som en slags appetizer, med en skive franskbrød eller fladbrød. Hvis du spørger mig, kan den dog bruges til et væld af andre ting. Prøv den fx som smørepålæg på rugbrød, dip til kartofler (man kan aldrig få nok kartoffel), som led i en meze- eller tapazmenu eller til andre græske retter. Servér den fx som tilbehør til gyros eller moussaka. […]

 15. […] den i en lasagne (med massere af ÅÅHST), mousakka eller spaghetti […]

 16. […] den sammen med min moussaka eller næste gang du laver lasagne […]