Moussaka med aubergine og kartofler

Vegansk moussaka – den græske klassiker i nye klæder

Den græske klassiker trukket i grønne klæder? Ja, du hørte rigtigt – en helt vegansk (og glutenfri!) moussaka.

Jeg har efterhånden besøgt det græske ø-hav et utal af gange. Om det er den velsmagende græske mad, de små lokale strande og hyggelige tavernaer eller den afsindige gæstfrihed, der får mig til at vende tilbage år efter år, ved jeg faktisk ikke. Det er nok en kombination af det hele. Det græske køkken er en sand vinder i min bog, og her får i en af mine absolutte favoritter i en 100% vegansk version med massere af skjulte grøntsager – moussakaen.

Den græske udgave af italiensk lasagne

Åååh moussaka … den græske udgave af den italienske lasagne – blot (efter min mening) tusind gange bedre. Mindst!

De traditionelle lasagneplader er i moussakaen skiftet ud med lækre, møre kartofler og auberginer, men det alene gør den jo ikke nødvendigvis sundere. Jeg har derfor skiftet den traditionelle fede og opbagte bechamelsauce ud med min cremede bechamelsauce, der er baseret på bl.a. kokosmælk og kartofler. At denne kombination kan smage SÅ tæt på alm. “ostet” bechamel, er mig stadig en gåde (try it!) . Derudover har jeg istedet for oksekød brugt fiber- og proteinrige linser. Alt dette tilsammen gør denne veganske moussaka fuldkommen overlegen, hvad angår sundhed og ikke mindst velsmag. Umami mangler der i hvert fald ikke! Og så er den ovenikøbet helt naturligt fri for gluten, så selv dig der spiser glutenfrit eller lider af cøliaki kan være med.

Det perfekte hverdags- eller festmåltid

Denne veganske moussaka er det perfekte hverdagsmåltid, der samler hele familien – store som små. Opskriften er særdeles børnevenlig og godkendt af kødspisere såvel som planteædere.

Den er nem at lave og kræver ingen særlige kokkefærdigheder eller remedier. Arbejds- og tilberedningstiden er i den lange ende, da moussakaen består af flere elementer som alle laves fra bunden af. Skal det gå hurtigt, kan ingredienserne med fordel hakkes i en foodprocessor, men har du ikke sådan en, er et rivejern eller en skarp kniv mindst lige så fint. Bechamelsaucen kan ligeledes  laves dagen forinden og opbevares på køl, indtil den skal bruges.
Derudover er denne plantebaserede moussaka god for dit helbred, fri for animalske- samt køderstatningsprodukter men stadig propfyldt med velsmag – en vaskeægte wholefood. Kan man be’ om mere? Det eneste du skal værne dig med er en god portion tålmodighed – moussaka har nemlig allerbedst af en lang tilberedningstid og en masse kærlighed! 😍

Hvis du har tid, kan moussakaen med fordel laves om formiddagen eller dagen inden, den skal spises. Så får alle de lækre smage (ikke mindst umami) virkelig lov til at udvikle sig. Retten egner sig også fint til at blive frosset ned – tø den blot op i køleskabet natten over, og varm den i ovnen inden spisetid.

Vegansk græsk moussaka med aubergine og kartofler

Fik ovenstående billeder også dit mundvand til at løbe? Så er det godt, jeg er færdig med at snakke.

Her får i min opskrift på 100% vegansk græsk moussaka, der med sin bund af møre kartofler, umami-fyldte linsesovs, cremede og (uhyggeligt) “ostede” bechamelsauce og lækre auberginer, leder tankerne hen på en helt traditionel og kødfyldt moussaka. Spis den til hverdag som den er eller imponér gæster og familie og servér den sammen med min hjemmelavede veganske tzatziki og bløde og luftige græske fladbrød for den fuldendte græske menu. Og kan du slet ikke få nok af græsk mad, må du endelig ikke gå glip af min opskrift på gyros med karameliseret auberginefyld. You’re welcome. 😍

Yamas (græsk “skål!”) og velbekomme.

5 fra 3 stemmer
Opskrift på vegansk græsk moussaka
Udskriv
Græsk moussaka med aubergine og kartofler
Forb. tid
50 min
Tilb. tid
1 t
Tid i alt
1 t 50 min

Opskrift på græsk vegansk moussaka med møre kartofler, aubergine og "ostet" bechamel. Grækenlands svar på den italienske lasagne, blot med endnu mere velsmag !

Antal: 4 personer
Ret: Hovedret
Køkken: Græsk
Forfatter: Maria - Planteæderen
Ingredienser
  • 1 stor aubergine (øko er absolut bedst)
  • ~700 g bagekartofler (nok til at dække bunden af fadet)
Linsesovs
  • 200 g tørrede røde linser, kogt efter anvisning på pakken (alternativt 2 dåser linser, drænet og skyllet)
  • 1 stort løg
  • 1 stor gulerod
  • 50 g valnødder
  • 2 fed hvidløg, presset
  • 1 spsk oregano
  • 1 spsk timian
  • 1 tsk rosmarin
  • ½ tsk spidskommen
  • ½ tsk kanel
  • 2 spsk tomatpuré
  • 680 ml mosede tomater*
  • 2 spsk soyasauce**
  • 1 spsk sukker (gerne kokossukker, hvis du har)
  • 1 lille tsk havsalt
Bechamelsauce
  • 1 dåse kokosmælk
  • 1 kartoffel
  • 1 lille gulerod
  • 1 lille løg
  • 1 stor tsk maizena/majsstivelse
  • 2 laurbærblade
  • ½ muskatnød, revet
  • ½ bouillonterning (eller ½ tsk salt)
  • Sort peber
Topping
  • Rasp (kan udelades)
Fremgangsmåde
Aubergine
  1. Tænd ovnen på 175°C.


    Skær auberginen i skiver af 1 cm's tykkelse og fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys med salt og peber og sæt dem ind i ovnen, imens den forvarmer. Bag dem ca. 30 minutter, eller indtil de er møre.

Linsesovs
  1. Riv imens løg og gulerod på den grove side af et rivejern (alternativt brug en foodprocessor eller en skarp kniv til at hakke det helt fint) og hak valnødder fint. 

  2. Steg løg og gulerod i lidt olie (eller vand) i en stor gryde over middelhøj varme 5 minutter. Tilsæt valnødder, hvidløg, oregano, timian, rosmarin, spidskommen, kanel og tomatpuré og steg et par minutter. Rør godt rundt i det undervejs. Det gør ikke noget, hvis det sætter sig lidt fast i bunden af gryden.

  3. Tilsæt til sidst de mosede tomater, soyasauce, sukker, salt og de forkogte linser. Fyld den tomme flaske mosede tomater med 1-2 dl vand, ryst den godt, så du får det sidste tomat med og tilsæt gryden. Giv saucen et opkog, skru ned for blusset og lad den simre minimum 30 minutter (meget gerne længere).

Opbygning af moussaka
  1. (Se evt. billedeserie under opskriften)

    Opskriften passer til et fad på ca. 25 x 30 cm.


    Skræl kartoflerne og skær dem i skiver af 1 cm's tykkelse. Smør et ildfast fad med lidt olie, dæk bunden af fadet med 1-2 lag kartoffelskiver og fordel linsesovsen herpå (efterlad ca. 2 cm til fadets top). Dæk linsesovsen med aubergineskiverne og fordel bechamelsaucen herpå. Afslut med et tyndt lag rasp (kan undlades) og et drys salt, peber og revet muskat.

  2. Bag moussakaen 1 time ved 175°C, eller indtil kartoflerne er møre (stik i dem med en skarp kniv). Giv den evt. slutteligt 10 minutters grill, så overfladen bliver let branket.


    Lad moussakaen køle 5-10 minutter inden servering.

    Spis den som den er eller servér den sammen med min hjemmelavede veganske tzatziki og bløde og luftige græske fladbrød for den fuldendte græske menu.

Tips

* Jeg bruger typisk en flaske mosede tomater fra enten ØGO eller denne fra Urtekram (affiliate-link*). Kan du ikke få fingre i sådan en, vil jeg råde dig til istedet blot at bruge 2 dåser hakkede/flåede tomater, som du evt. selv lige moser med en stavblender, inden du tilsætter dem.

** For glutenfri variant brug tamari (jeg bruger denne fra Urtekram (affiliate-link*))

Moussakaen kan sagtens fryses ned, efter den er blevet bagt. Kartoflerne mister muligvis lidt tekstur, men lækker det er den nu altså stadig! Tø den blot op i køleskabet natten over og sæt den i ovnen på 200°C, indtil den er helt gennemvarm.

* Affiliate Disclaimer: enkelte links i artiklen er affiliate-links (reklame-links), hvilket betyder, at jeg modtager en mindre procentdel af salgene via det link. Dette har dog ingen indflydelse på mine meninger og holdninger til nævnte produkt, som altid vil være 100% mine egne. Tak for jeres forståelse og for al jeres støtte og opbakning gennem tiden. Det er jer, dyrene og planeten, jeg er her for.
Læs mere om min brug af affiliate-links i min reklamepolitik.

Tags , , , , , ,

12 kommentarer til “Moussaka med aubergine og kartofler

  1. Super lækker og mættende! 🙂

  2. Smager skønt! Der er masser af sovs og så er den meget mættende. 🙂 Bestemt ikke sidste gang !

  3. Det ser og lyder bare SÅ lækkert. Jeg håber min søn på 3 er med på den ha ha. Han er min største udfordring! Tak for deling ❤

    1. Velbekomme, Lisa! Jeg er spændt på at høre, hvad i synes om den. ❤️

  4. […] kan du slet ikke få nok af græsk mad, er du seriøst nødt til at prøve min opskrift på vegansk moussaka. Den vil man ikke gå glip […]

  5. Vi elsker denne opskrift! Den smager fantastisk og er også altid et hit, hvis vi får gæster. Den er virkelig værd at prøve 🙂

  6. […] Græsk moussaka med aubergine og kartofler […]

  7. Lækreste moussaka vi nogensinde har fået

    1. Dejligt at høre, Ninna!

  8. […] Skordalia serveres oftest før maden, som en slags appetizer, med en skive franskbrød eller fladbrød. Hvis du spørger mig, kan den dog bruges til et væld af andre ting. Prøv den fx som smørepålæg på rugbrød, dip til kartofler (man kan aldrig få nok kartoffel), som led i en meze- eller tapazmenu eller til andre græske retter. Servér den fx som tilbehør til gyros eller moussaka. […]

  9. […] den i en lasagne (med massere af ÅÅHST), mousakka eller spaghetti […]

  10. […] den sammen med min moussaka eller næste gang du laver lasagne […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du 2 minutter? Så bedøm opskriften med stjerner fra 1-5. Husk samtidig at skrive en kommentar, da stjernerne ellers ikke vil blive registreret. På forhånd mange tak for hjælpen.