Græsk gyros med karameliseret auberginefyld

5 fra 11 stemmer
Vegansk græsk gyros med karameliseret auberginefyld
Udskriv
Vegansk græsk gyros med karameliseret auberginefyld
Forb. tid
10 t
Tilb. tid
20 min
Tid i alt
10 t 20 min

Vegansk græsk gyros med karameliseret auberginefyld, kartofler, tzatziki og frisk grønt. Auberginefyldet er så godt, at det kan bruges som køderstatning i pitabrød, shawarma, durum, burgere og ovenpå pizza. 

Antal: 2 personer*
Ret: Hovedret
Køkken: Græsk
Keyword: Aubergine
Forfatter: Maria - Planteæderen.dk
Ingredienser
  • 1 stor aubergine
  • 1 lille rødløg
Marinade
  • 1 fed hvidløg (presset)
  • 2 spsk. olivenolie
  • 2 spsk. rødvinseddike
  • ½ citron (saft)
  • 2 spsk. brun farin
  • 1 spsk. oregano
  • 1 tsk. timian
  • ½ tsk. rosmarin
  • 1/4 tsk. spidskommen (stødt)
  • 1 tsk. salt
  • Knsp. kanel
  • Knsp. nelliker (stødt)
  • Peber
Fyld
  • 1 portion ovnbagte fritter, tilsat lidt olie og oregano
  • ½ portion hjemmelavet tzatziki
  • ½ icebergsalat
  • 2 store tomater
  • 1/4 agurk
  • ½ rødløg
Fremgangsmåde
Marinade
  1. Bland alle ingredienserne til marinaden sammen i en skål. 

    TIP: knus oregano, timian og rosmarin mellem fingrene, inden de tilsættes. Det giver endnu mere smag!

  2. Snit aubergine i lange tynde strimler (ca. 7 cm x 1 cm - tænk "pomfrit størrelse") og rødløg ligeledes i tynde strimler. Se evt. billedeserien under opskriften.

    Bland de tyndt snittede grøntsager godt sammen med marinaden og lad det stå i køleskabet og hygge sig et par timer (ja - grøntsager kan godt hygge sig!) Allerhelst natten over.

Auberginegyros
  1. Varm en tykbundet grillpande eller alm. pande op på max varme. Panden skal være godt varm, inden du smider grøntsagerne på. 

  2. Tag auberginefyldet ud af køleskabet. Du vil sikkert lægge mærke til, at der er mere væske i skålen, end da du startede. Det er helt normalt. Saltet har trukket en masse vand ud af auberginerne, og de ser sikkert også en smule slatne ud - det gør ikke spor. Rør det lige rundt en ekstra gang, så marinaden er ligeligt fordelt.

  3. Steg auberginefyldet i marinaden ad 2 omgange på den varme pande. Det skal gerne sprutte og syde. Til at starte med, vil det begynde at koge pga. den vandige marinade - det gør ikke noget. Prøv dog så vidt muligt at fordele auberginefyldet ud på hele pandens overflade, så det koger så lidt som muligt. Rør i det konstant, så det ikke brænder på.

  4. Steg indtil al væske er fordampet (ca. 10-15 minutter), og du står tilbage med noget, der minder om "pulled pork" (auberginerne svinder en del ind). Skru evt. lidt ned for varmen undervejs, hvis du ikke kan styre det. Auberginefyldet skal være godt karamelliseret og grillet. Hæld det i et ildfast fad og dæk det med stanniol indtil servering.

  5. Servér auberginefyldet i græske fladbrød med fritter, tzatziki og fintsnittet salat, tomat, agurk og rødløg.

Noter

Marinér auberginefyldet dagen inden eller om morgenen, hvis du har tid. Det giver det bedste resultat. 

* Hvor mange personer opskriften rækker til afhænger selvfølgelig af, hvor store auberginerne er, hvor sulten man er, og hvor grådig man er med fyldet. Aubergine mætter ikke særlig meget i sig selv, og er desuden ikke højt på protein. Jeg ser det derfor mere som en smagsgiver end et egentligt mættende element; fyld derfor hellere godt op med tzatziki og fritter.

Aubergine skåret i stave
Rødløg snittet i fine strimler
Aubergine skåret i stave
Rødløg snittet i fine strimler

Karameliseret auberginefyld til gyros
Vegansk græsk gyros med karameliseret auberginefyld

Vegansk græsk gyros

Står du og mangler den perfekte opskrift til din grillaften, sommer- eller studenterfest, der vil slå benene væk under selv den allermest skeptiske kødspiser? Eller craver du bare noget virkelig snasket efter gårsdagens bytur, hvor der sneg sig liiiidt for mange drinks indenbords? Så prøv en græsk gyros med karameliseret auberginefyld.

Grækenlands svar på shawarma

Vegansk græsk gyros

Gyros er Grækenlands svar på en snasket shawarma eller kebab. Det kan købes på stort set alle gadehjørner, og er en billig, hurtig og smagfuld fast-food. De bløde fladbrød fyldes typisk med marineret kylling eller svinekød, ovnbagte krydrede fritter, tzatziki og lidt frisk grønt i form af fintsnittet salat, agurk, tomat og rødløg. Jeg mindes ikke, at være stødt på en vegetarisk/vegansk variant til denne klassiker. Lige indtil jeg fandt på denne opskrift selvfølgelig.

Har du ikke besøgt Grækenland eller savner du lige som mig en plantebaseret variant, får du her muligheden for at lave det selv fra bunden. Og jeg kan godt love dig – det er sindssygt godt. Som i VIRKELIG godt !

Vegansk græsk gyros med karameliseret auberginefyld - snitteteknik
Vegansk græsk gyros med karameliseret auberginefyld - serveringsforslag

Karameliseret og kødfuldt auberginefyld

Som erstatning for svinekød har jeg valgt at bruge tyndt snittet aubergine. Aubergine er nemlig med sin faste struktur et super alternativ til kød. Og så er det lettilgængeligt, super billigt og sundt ! Win-win. Auberginen er marineret natten over i traditionelle middelhavskrydderier, rødvinseddike og brun farin, som giver det en ustyrligt lækker, karameliseret smag og kødfuldt udseende.

Auberginefyldet i disse græske gyros er så godt, at det kan bruges som køderstatning i pitabrød, shawarma, durum, burgere og ovenpå pizza. En vaskeægte comfort-food – på den rigtig gode måde. Og hvis du er en af dem, som ikke kan fordrage aubergine – så vil jeg vædde med, at denne opskrift alligevel er lige noget for dig. Min kære broder, som aldrig har brudt sig om den mystiske lilla grøntsag, spiser disse gyros som var det det rene slik. Kan du af den ene eller anden grund ikke tåle aubergine, er fintsnittede svampe et godt alternativ.

Bløde og luftige fladbrød
Vegansk Tzatziki

Grillede fladbrød, tzatziki og fritter

Her er det karameliserede auberginefyld serveret på ægte græsk manér i hjemmelavede bløde grillede fladbrød, ledsaget af sprøde ovnbagte kartoffelfritter og en lækker cremet vegansk tzatziki, som tilsammen giver den helt rigtige autentiske græske smagsoplevelse.

Servér græsk gyros til din næste grillaften eller en af sommerens mange studenterfester – dine gæster vil elske dig for det. Og kan du slet ikke få nok af græsk mad, er du simpelthen nødt til at prøve min opskrift på vegansk moussaka. Den vil man ikke gå glip af! 😍

Velbekomme.

– Jeg elsker at høre fra jer, når i giver jer i kast med mine opskrifter. Find mig på Instagram og Facebook @planteaederen, og #-tag mig i jeres kreationer eller skriv en kommentar i kommentarfeltet her på siden. Kommentarfeltet findes nedenfor, lige under opskriften. Her har du samtidig muligheden for at give opskriften stjerner fra 1-5. Din stemme er med til at udbrede det grønne budskab. Af hjertet tak ! 💚

Tagget , , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsvurdering




Har du 2 minutter? Så bedøm opskriften med stjerner fra 1-5. Husk samtidig at skrive en kommentar, da stjernerne ellers ikke vil blive registreret. På forhånd mange tak for hjælpen.

30 tanker om “Græsk gyros med karameliseret auberginefyld

  1. Det ser vildt lækkert ud! Bliver sulten bare af at se billederne 🙂

    1. Det ér også ret lækkert, hvis jeg selv skal sige det.
      Lad mig endelig høre, hvis du giver opskriften et skud, David! 🙂

  2. Dejlig opskrift:)

    1. Hej:0)
      Jeg lavede denne ret igår, og hold nu op, hvor lækkert! Jeg befandt mig omgående i Grækenland.. . Jeg vil meget gerne lave denne ret til min mor, men hun er super allergisk overfor citroner og alle andre citrusfrugter. Kan jeg erstatte med lidt hvidvin? Eller måske eddike? Jeg vil meget gerne vide, hvad du synes.
      Mange venlige hilsner
      Jeanett

      1. Kære Jeanett.

        Tusind tak for din positive tilbagemelding. SÅ dejligt at høre, at opskriften faldt i god jord!
        Du kan sagtens blot undlade citron eller tilføje en ekstra spiseskefuld eddike til marinaden.

        Lad mig endelig høre, hvis du har flere spørgsmål.

        De bedste hilsner
        Maria

  3. Mega lækket. Skal helt sikkert laves mange gange fremover! Dejligt med et alternativ til falafler som man godt kan blive ret trætte af som vegetar:(. også lækkert med en opskrifter som ikke gør brug af alle de forarbejdede og (til tider) dyre kød-erstatninger, men bare lækre og naturlige råvarer.

    1. Hej Emilie.

      Tusind tak for din tilbagemelding! Hvor er det dejligt at høre, at opskriften også faldt i god jord hjemme hos dig 🙂
      Jeg har tilladt mig at tilføje 5 stjerner til din kommentar, men hvis du ikke er enig i dette, må du endelig sige til.

      De bedste hilsner
      Maria

  4. […] Vegansk græsk gyros. Herhjemme var vi begyndt at mangle lidt nye idéer til vegetarisk og vegansk mad, da vi så vidt muligt forsøger at holde kødindtaget på et minimum – og så faldt vi også den veganske udgave af gyros, som vi skal prøve af i aften. Opskriften har vi fundet hos Planteæderen. […]

  5. Dette er nok er dumt spørsmål, men er det friske krydderurter der skal i.

    1. Hej Thessa.

      Det er slet ikke et dumt spørgsmål. Der er i denne opskrift tale om tørrede krydderier. Når jeg omtaler krydderurter med “tsk” og “spsk” er det som regel i den tørrede variant 🙂
      Jeg håber, opskriften falder i god smag.

      De bedste hilsner
      Maria

  6. Denne er blevet min mands livret.
    Det smager helt fantastisk.
    Tak for at dele denne opskrift.

    1. Velbekomme, Maria. Og tak for tilbagemeldingen! Hvor er det dejligt! ^_^

  7. Jeg har længe ledt efter et vegetarisk fyld til pitabrød (falafel bliver lidt kedeligt i længden), og da jeg så denne, blev jeg så begejstret! Jeg har lige lavet det og det smager bare såååååå godt

  8. Lavede denne ret i går aftes til min familie.Vi er kødspisere,nogle mere end andre , jeg synes mere og mere at tanken om mindre kød lyder tiltrækkende,så nu er halvdelen af ugen kødfri,tro mig det er en stor sejr for mig. Retten her fik alle til at måbe,de synes den er velsmagende og INGEN savnede kød,så tusind tak for en god opskrift…Hilsen Berit

    1. Hej Berit.

      Hvor er det dejligt at høre! Det glæder mig, at opskriften faldt i god jord!
      Jeg støtter op om alle grønne tiltag – hvad end det er ét grønt måltid om ugen eller flere. Det hele gør en forskel i sidste ende.

      De bedste hilsner
      Maria

  9. Det er en helt fantastisk smagsoplevelse. Hvem end vi har serveret gyros’en for, hvad end det har været som måltid eller smagsprøve/rest, har syntes det smagte himmelsk (også blandt kødspisere). Link til opskriften er delt ud “til højre og venstre” 😀 Så rigtig mange tak for at dele opskriften, Maria <3

    1. Åh, det er jeg simpelthen så glad for at høre! Tusind tak for din besked, Diana. ❤️
      Hvor er det dejligt, at den også er faldet i god jord hos dig og din omgangskreds ^_^

      De bedste hilsner
      Maria // Planteæderen

  10. […] menu. Og kan du slet ikke få nok af græsk mad, må du endelig ikke gå glip af min opskrift på gyros med karameliseret auberginefyld. You’re welcome. […]

  11. Helt igennem fantastisk smagsoplevelse, jeg elsker denne ret

    1. Tusind tak for den søde besked, Pia. Det glæder mig at høre. Den er også et sikkert hit i min familie ❤️

  12. Helt igennem fantastisk opskrift. Marinaden er SÅ lækker og velsmagende.

  13. Det smager så lækkert

    1. Lækkert at høre Susanne ! ❤️

    2. Så mums – en fast del af vores madplan❤️Vores venner er også vilde med denne ret !!

  14. […] som led i en meze- eller tapazmenu eller til andre græske retter. Servér den fx som tilbehør til gyros eller […]

  15. […] som tilbehør til gyros eller burgere, eller dyp dem fx i ketchup, tzatziki eller […]

  16. […] til sommerens grillaftener. Med deres bløde, luftige og seje indre, passer de perfekt til en græsk gyros eller som dyppelse til tzatziki, pesto eller […]

  17. […] Prøv fx at servere den som tilbehør til fladbrød, ovnbagte fritter eller i en græsk gyros. […]

  18. Jeg har for nylig fået smag for aubergine, så da denne spændende opskrift dukkede op i min Instagram feed, måtte jeg selvfølgelig prøve.
    Det fortryder jeg ikke. Kun at jeg ikke lavede det noget før 🙂

    Marinaden er bare spot on. Krydret, let syrlig, lækker. Og sammen med mør aubergine, og stegte løg, så bliver det næsten ikke bedre.

    Jeg kommer til at lave det her igen og igen og……

    1000 tak for en top lækker opskrift <3

    1. Hej Lykke.
      Det glæder mig at høre, at opskriften faldt i din smag !
      Det tog mig også lidt tid at få smag for aubergine – den kræver en god omgang kærlighed for ikke at blive tør, sej og kedelig.
      Jeg kan se du har brugt det i tacos – det var da en god idé. Den må jeg huske til en anden gang ! ^_^