Pebernødder (fedtfattige)

Opskrift på fedtfattige veganske pebernødder

Fedtfattige veganske pebernødder

Ingen jul uden pebernødder – veganske pebernødder selvfølgelig. Jeg udviklede for mange vintre siden en opskrift på fedtfattige pebernødder, da vi i min familie altid har syntes, at de færdigkøbte var alt for tørre, kedelige og fede i smagen. De blev et kæmpe hit, så i år måtte jeg selvfølgelig afprøve, om de fungerede lige så godt i en vegansk udgave – og det gjorde de selvfølgelig. Faktisk så godt, at vi nu ikke spiser andet.

Perfekt sprøde og krydrede

Det lave fedtindhold gør pebernødderne ekstra sprøde, hvilket jeg personligt er kæmpe fan af. Og at de så samtidig er kaloriefattige, er jo bare en bonus.

Som det fremgår af opskriften nedenfor, synes krydderilisten måske for nogen uendelig lang. Men lad jer endelig ikke afskrække. De mange forskellige julede krydderier er med til at give den helt rigtige og autentiske krydrede pebernøddesmag. Hvis ikke du vil ud og købe et hav af krydderier, kan du godt undlade ingefær og kardemomme, men alt andet er altså på eget ansvar !

Opskrift på fedtfattige veganske pebernødder
Opskrift på fedtfattige veganske pebernødder

Hjortetaksalt? Ingen dyr i min mad, tak !

Selvom navnet kan forvirre, har hjortetaksalt altså intet med rådyr at gøre. Og gud ske tak og lov da for det. Hjortetaksalt er et hævemiddel lige som natron og bagepulver – men det kan altså ikke erstattes i denne opskrift. Det lugter kraftigt kemisk af ammoniak og giver det færdige bagværk sin karakteristiske sprøde overflade og luftige indre. Som illustreret nedenfor, får hjortetaksaltet pebernødderne til at hæve op til dobbelt størrelse. Så hav lige det i baghovedet, når i triller dejkuglerne. De skal nemlig ikke være meget større end 1×1 cm, hvis altså de skal ligne traditionelle pebernødder.

Fedtfattige veganske pebernødder før bagning
Fedtfattige veganske pebernødder efter bagning

Julen 2017

Server dem for din familie med god samvittighed, og gør jer klar til at klemme lidt ekstra kærlig julemad ned. Jeg ved endnu ikke, hvad jeg skal kaste mig ud i af julemad i år, da jeg, som nogle af jer måske ved fra min Instagram, er i gang med den helt store renovering af min nye lejlighed. Jeg har længe haft et rigtig sultent øje til Plantepushernes Morsbrød og Thomas Erex’ SeitAND, så måske de skulle afprøves. Hvad skal der på jeres julemenu i år? Lad mig endelig høre fra jer !

Glædelig jul og velbekomme.

– Jeg elsker at se, når i giver jer i kast med mine opskrifter. Find mig på instagram og facebook @planteaederen, og tag mig i jeres kreationer eller skriv en kommentar i kommentarfeltet her på siden. Kommentarfeltet findes nedenfor, lige under opskriften. Her har du samtidig muligheden for at give opskriften stjerner fra 1-5. Din stemme er med til at udbrede det grønne budskab. Af hjertet tak !

Fedtfattige veganske pebernødder

5 fra 1 stemme
Opskrift på fedtfattige veganske pebernødder
Udskriv
Veganske pebernødder (fedtfattige)
Forb. tid
15 min
Tilb. tid
10 min
Tid i alt
25 min

Ingen jul uden pebernødder. Her får i min opskrift på krydrede og sprøde veganske pebernødder. De er fedtfattige, så dig og din familie med god samvittighed kan klemme lidt ekstra julemad ned.

Antal: 100 stk
Ret: Småkager, Snack
Køkken: Dansk, Jul
Forfatter: Maria - Planteæderen
Ingredienser
  • 25 g brun farin
  • 50 g sukker
  • 25 g plantesmør (fx Naturli' Smørbar)
  • 2 spsk plantemælk (eller vand)
Tørre ingredienser
  • 125 g hvedemel
  • 1 tsk kanel, stødt
  • 1 tsk ingefær, stødt
  • ½ tsk kardemomme, stødt
  • ½ tsk nelliker, stødt
  • ½ tsk hjortetaksalt
  • ½ tsk bagepulver
  • 1/4 tsk hvid peber*
  • Knsp sort peber
  • Knsp salt
Fremgangsmåde
  1. Tænd ovnen på 200°C.

  2. Bland alle de tørre ingredienser i en separat skål.

  3. Pisk plantesmør, sukker og brun farin med en elpisker, til det er blandet godt sammen. Tilsæt plantemælk eller vand, og pisk på høj hastighed indtil det har en luftig og cremet konsistens.

  4. Tilsæt halvdelen af de tørre ingredienser imens du pisker på lav hastighed. Ælt den sidste halvdel i med hænderne, til du har en fast og sammenhængende dej.

  5. Del dejen i 3 og ælt dem godt igennem, så de sprækker mindst muligt. Rul dem til lange tynde pølser på ca. ½-1 cm's tykkelse, på et meldrysset bord. Hvis dejen sprækker for meget, kan du prøve at sætte den på køl i et kvarters tid og ælte og trykke dejen godt sammen, før du ruller den.

    Brug en skarp kniv til at skære pølserne ud i små stykker på ca. 1x1 cm. Rul dem evt. helt runde, inden du fordeler dem på lige rækker på en bageplade beklædt med bagepapir. Pebernødderne hæver og flyder lidt ud under bagningen, så formen er ikke synderlig vigtig. 

  6. Bag pebernødderne i 10 minutter og lad dem køle af inden servering.

Tips

* Brug kun en knivspids hvid peber, hvis pebernødderne skal være børnevenlige.

Tags , , , , , , , ,

1 kommentar til “Pebernødder (fedtfattige)

  1. Verdens bedste pebernødder,fåes ikke bedre

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du 2 minutter? Så bedøm opskriften med stjerner fra 1-5. Husk samtidig at skrive en kommentar, da stjernerne ellers ikke vil blive registreret. På forhånd mange tak for hjælpen.