Moussaka med aubergine og kartofler

Vegansk moussaka

Vegansk moussaka

Jeg har efterhånden besøgt det græske ø-hav et utal af gange og jeg tager da også lige et smut forbi igen til sommer. Om det er den velsmagende græske mad, de små lokale strande og hyggelige tavernaer eller den afsindige gæstfrihed man altid bliver mødt med, der får mig til at vende tilbage år efter år, ved jeg faktisk ikke – jeg tror det er det hele. Det græske køkken er en sand vinder i min bog, og her får i en af mine absolutte favoritter i en vegansk version – Moussakaen.

Den græske udgave af italiensk lasagne

Åååh moussaka … den græske udgave af den italienske lasagne – blot (efter min mening) mindst tusind gange bedre. De traditionelle lasagneplader er skiftet ud med lækre, møre kartofler og auberginer, men det alene gør den jo ikke nødvendigvis sundere. Jeg har derfor skiftet den fede, opbagte bechamelsauce ud med min cremede bechamelsauce der er baseret på kokosmælk og kartofler, og brugt linser istedet for oksekød. Alt dette tilsammen gør denne veganske moussaka fuldkommen overlegen, hvad angår velsmag og sundhed.

Det perfekte hverdagsmåltid

Nem at lave (lad dig ikke afskrække af de mange ingredienser – hav blot dit krydderiskab iorden!), god for dit helbred, fri for animalske- samt køderstatningsprodukter men stadig propfyldt med velsmag. Kan man be’ om mere? Vegansk moussaka er perfekt som hverdagsmåltid til den lille familie eller til dig, som blot vil drømme dig væk til varmere egne i det græske ø-hav.

Opskrift på græsk vegansk moussaka

Opskrift på vegansk græsk moussaka
Udskriv
Vegansk græsk moussaka med aubergine og kartofler
Forb. tid
30 min
Tilb. tid
30 min
Tid i alt
1 t

Opskrift på nem og sund vegansk Moussaka med kartofler og aubergine. Grækenlands svar på den italienske lasagne, blot med endnu mere velsmag !

Antal: 4 personer
Ret: Hovedret
Køkken: Græsk
Forfatter: Maria - Planteæderen
Ingredienser
Linsesovs
  • 1 alm. løg, grofthakket
  • 2 fed hvidløg, presset eller finthakket
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk rosmarin
  • ½ tsk spidskommen
  • 1 tsk røget paprika
  • 1-2 knsp kanel
  • 2 store gulerødder, grofthakket
  • 1/4 knoldselleri, finthakket
  • 2 stilke bladselleri, grofthakket
  • 2 håndfulde grønkål/spinat
  • 1 rødløg*, revet
  • 2 spsk tomatpure
  • 2 spsk soyasauce
  • Evt. lidt vand
  • 2 dl røde linser**
  • 1 dåse tomater, hakkede
  • 3 hele laurbærblade
  • vand
Fyld
  • 3-4 store bagekartofler (nok til at dække bunden af fadet)
  • 1-2 auberginer (nok til at dække toppen af moussakaen
Bechamelsauce
  • Se instruktion*
Topping
  • Rasp
Fremgangsmåde
Linsesovs
  1. Steg løg, hvidløg og krydderier i en stor gryde til løget har taget lidt farve. Tilsæt evt. lidt vand under stegning.

  2. Tilsæt grøntsager, tomatpure og soya, og steg det hele i 5-10 minutter på middel-høj varme indtil grøntsagerne begynder at tage lidt farve og falde sammen. Tilsæt evt. lidt vand under stegning.

  3. Tilsæt linser, dåsetomater og laurbærblade. Fyld den tomme dåsetomat op med vand og tilsæt. Lad hele herligheden koge indtil linserne er færdigkogte, ca. 30 minutter.

Fyld (imens saucen koger)
  1. Forvarm ovnen til 200°C.

    Skær auberginen i skiver af 0,5 cm's tykkelse. Læg skiverne i et fad og drys med rigeligt salt. Lad stå mindst et kvarters tid. Saltet er med til at trække vand ud af auberginerne og dermed gøre moussakaen mindre våd. Alternativt kan skiverne bages/steges på panden i 10 minutters tid til de bliver gyldne. 

    Når du kan se, at vandet er trukket ud af auberginerne, skrubber du saltet af. Læg aubergineskiverne til side. 

    Skær bagekartoflerne i skiver på 0,5 cm's tykkelse og kog dem i 5-10 minutter, afhængig af størrelse. Kartoflerne skal være møre men stadig have bid, da moussakaen skal færdigbages i ovnen. 

Bechamelsauce
Moussakaen
  1. Smør et ildfast fad med olie. Dæk bunden af fadet med kartoffelskiver og fordel linsesovsen herpå. Dæk linsesovsen med aubergineskiverne og fordel bechamelsaucen herpå. Afslut med et tyndt lag rasp og et drys salt og peber.

    Bag moussakaen i 30-40 minutter eller indtil overfladen er gylden.

    Lad moussakaen køle lidt af inden servering (ca. 10 minutters tid). 

Tips

*Det er ikke nødvendigt, at du bruger hhv. rødløg og alm. løg - brug det du har derhjemme. Det er blot med til at give det færdige resultat endnu mere smag, når du vælger forskellige typer af løg. Når jeg laver simreretter og kødfrie saucer, skifter jeg altid mellem at rive og hakke grøntsagerne - medmindre jeg VIRKELIG ikke har tid til det. Safterne og aromaerne får virkelig lov til at komme frem, når man river grøntsager som løg, gulerod m.m. Det er med til at give det færdige resultat meget mere smag og struktur så GØR DET, hvis du har tid ! Alternativt kan du sagtens holde dig til den metode du foretrækker.

** Hvis du har forkogte linser på køl fra dagen før eller linser på dåse, kan disse sagtens bruges. Undlad blot at tilsætte ekstra vand til linsesovsen og nøjes med at koge den i 10-15 minutter.

Tags , , , , ,

2 kommentarer til “Moussaka med aubergine og kartofler

  1. […] den i en lasagne (med massere af ÅÅHST), mousakka eller spaghetti […]

  2. […] den sammen med min moussaka eller næste gang du laver lasagne […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du 2 minutter? Så bedøm opskriften med stjerner fra 1-5. Husk samtidig at skrive en kommentar, da stjernerne ellers ikke vil blive registreret. På forhånd mange tak for hjælpen.