Peperonata – dip baseret på langtidsbagte peberfrugter

5 fra 1 stemme
Opskrift på Peperonata - dip af ovnbagte peberfrugter
Udskriv
Peperonata - dip af langtidsbagte peberfrugter
Forb. tid
5 min
Tilb. tid
40 min
Tid i alt
45 min

Peperonata er en smuk og velsmagende dip baseret på langtidsbagte peberfrugter. Med sin søde og let krydrede smag, går den perfekt som tilbehør til brød.

Antal: 4 personer
Ret: Tilbehør
Køkken: Italiensk
Keyword: Peberfrugt, Solsikkekerner
Forfatter: Maria - Planteæderen.dk
Ingredienser
  • 200 g peberfrugt (rød, orange eller gul)
  • 100 g solsikkekerner
  • 5 fed hvidløg
  • 2 spsk. rødvinseddike
  • 2 spsk. gærflager
  • 1 tsk. salt
  • ½ tsk. sød paprika
  • ½ tsk. oregano
  • ½ tsk. sukker
  • Knsp. røget paprika
  • Sort peber
  • Ca. 1 dl ekstra jomfru olivenolie
Fremgangsmåde
  1. Forvarm ovnen til 200°C. Rist solsikkekernerne til de er let gyldne - du kan med fordel gøre dette i ovnen, imens den forvarmes. 10-15 minutter burde være nok.

  2. Skyl peberfrugterne og befri dem for stilk og kerner. Skær dem i halve (hvis du bruger små peberfrugter) eller i 4 flade skiver (hvis du bruger store peberfrugter). Fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir sammen med 4 fed hvidløg MED skal (gem ét råt til senere) og bag dem i ovnen til de er gyldne og let brændte i overfladen (ca. 30-40 minutter alt efter størrelse).

  3. Befri de bagte hvidløg fra deres skal (de vil nu være helt bløde og lækre indeni) og tilsæt dem sammen med peberfrugt, 1 råt fed hvidløg, de ristede solsikkekerner samt de resterende ingredienser, pånær olivenolie, til en foodprocessor. Kør blandingen så ingredienserne bliver godt blandet. Tilsæt herefter olivenolie indtil ønskede konsistens - jeg brugte ca. ½-1 dl.

Noter

Lav en stor portion og opbevar den på køl i en lufttæt beholder i 4-5 dage. Brug den som pålæg på rugbrød, som tilbehør til aftensmaden med en skive brød, som dip til chips, som "pesto" i en kold pastasalat eller som smørelse i en burger, sandwich eller tortilla.

Peperonata – italiensk inspireret dip

Peperonata er en smuk og velsmagende italiensk inspireret dip baseret på langtidsbagte peberfrugter. Den serveres typisk som tilbehør til brød, men kan også sagtens bruges som dip fx til sprøde kartoffelbåde, græske fladbrød eller noget helt tredje. Kun fantasien sætter grænser.

Jeg stiftede første gang bekendskab med denne spise som barn (jeg har aldrig været kræsen og altid åben over for at smage nye ting). Min mor serverede den tit og ofte som tilbehør til foccacia brød, når vi havde gæster. Og den var altid et hit ! Så vidt jeg husker, bestod den i hovedtræk af peberfrugter, græsk yoghurt og parmasan.

Da dette er en vegansk udgave, har jeg selvfølgelig hverken brugt yoghurt eller parmasan. Istedet har jeg valgt at bruge solsikkekerner og gærflager, der giver det perfekte cremede og ostede modspil (what? sagde jeg virkelig det?) til de krydrede og sødmefulde langtidsbagte peberfrugter. Efter min mening en helt perfekt vegansk udgave af den aromatiske peperonata. Selv min mor er vild med den – så vild, at hun faktisk har boykottet den gamle opskrift med yoghurt til fordel for denne. Så bliver det da ikke bedre.

Traditionel peperonata

En “traditionel” peperonata laves udelukkende på røde peberfrugter, som giver den sin karakteristiske røde farve. Jeg har i denne udgave brugt 3 forskellige (rød, orange og gul) fordi det var det, jeg havde liggende i køleskabet. Og resultatet blev altså mindst lige så godt – farven er dog blevet klart mere orange, og en anelse mindre appetitlig at se på. Men så er det jo godt, at det er det indre der tæller og i det her tilfælde – smagen. Ønsker du en helt rød peperonata, bruger du selvfølgelig bare røde peberfrugter.

Servér den fx som led i en tapasbuffet, eller som tilbehør til salat med en skive hjemmebagt brød. Peperonata er også særdeles velegnet som smørelse i burgere (prøv fx min opskrift på veganske burgerbøffer til grillen) og sandwich eller som “pesto” i en kold pastasalat, så lav gerne en stor portion !

Velbekomme.

Peberfrugter og hvidløg inden bagning
Grillede peberfrugter og hvidløg

– Jeg elsker at se jeres kokkereringer. Find mig på Instagram og Facebook og tag mig i jeres kreationer eller skriv en kommentar i kommentarfeltet længere nede på siden. Her har du samtidig mulighed for at give opskriften stjerner fra 1-5, som er til stor hjælp for mig samt udbredelsen af det grønne budskab. Lad os sammen gøre verden til et grønnere og bedre sted at være. 💚

Tagget , , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsvurdering




Har du 2 minutter? Så bedøm opskriften med stjerner fra 1-5. Husk samtidig at skrive en kommentar, da stjernerne ellers ikke vil blive registreret. På forhånd mange tak for hjælpen.

4 tanker om “Peperonata – dip baseret på langtidsbagte peberfrugter

  1. Jeg er så taknemlig for dine opskrifter de er så lækre, nemme og lige til.. Har lavet denne til aften og jeg er fan! Af hjertet tak søde Maria

    1. Tak for de søde ord Hosannah. Jeg er glad for, at du kan bruge dem ! ^_^

  2. Kan det ikke holde sig i længere end 4-5 dage på køl? Heller ikke, hvis mand hælder lidt olie over?
    Mvh

    1. Hej Julia.

      Alle holdbarheder er vejledende. Jeg vil istedet opfordre dig til, at bruge dine sanser, hvis du har tænkt dig at overskride den vejledende holdbarhed – se, lugt og smag dig frem. Er der mug på eller har den på anden måde skiftet farve? Lugter og smager den dårligt, surt eller muggent? Hvis ikke – så tror jeg sagtens du fortsat kan nyde den.
      – Alternativt kan du, som du nævner, hælde lidt olie henover peperonataen inden du sætter den på køl. Det burde også forlænge holdbarheden en smule.

      Rigtig god fornøjelse.

      Maria // Planteæderen