Møglækker mayo – med Aquafaba

Vegansk mayonnaise lavet på aquafaba

Vegansk mayonnaise – kan det nu også lade sig gøre? JAHA det kan det da tihvertifald ! Og hvis du er en af mange, som ikke gider betale 30 kr (!) for et sølle glas af NATURLI’s Plante Mayo (ingen onde ord om NATURLI), kan du jo lave den selv. Du bestemmer selv mængden men pas på – det er stærkt vanedannende og holder sig frisk længe på køl.

Alt du skal bruge er en god stavblender, noget aquafaba, alm. billig rapsolie og et par smagsgivere.

Møglækker Mayo - opskrift på vegansk mayonnaise med aquafaba

Aqua-hva-for-en-fisk?

Aqua-hvafornoget spørger du nok? Aquafaba er egentlig bare et fancy ord for “kikærtevand”. Med kikærtevand menes der den lage, som normalvis drænes fra en dåse kikærter. Plantepusherne har en udførlig guide til, hvordan man kommer godt igang med aquafaba. For det er nu altså ret magisk, og kikærtevandet formår stadig at overraske mig gang på gang. Jeg nærer dyb ærefrygt for dem, der i tidernes morgen fandt på at bruge det klamme og ildelugtende “slam” fra en dåse kikærter til at lave alt lige fra marengs til, ja – uimodståelig vegansk mayonnaise.

Så smid endelig ikke det gyldne vand direkte i vasken. Det holder sig mindst en uge på køl i en lukket beholder, men kan også fryses ned og tøs op og bruges uden besvær.

Smager af den ægte vare – blot helt uden æg

Jeg vil vove og påstå, at denne mayo smager som den ægte vare – og så er den ovenikøbet helt uden æg. Måske derimod en hel del bedre grundet de mange smagsgivere, som langt fra altid er at finde i en traditionel mayo. Denne minder måske i virkeligheden lidt mere om en spansk aioli. Hvis i søger en hel traditionel mayo ala “Salatmesterens” eller “Graastens” på tube, vil jeg råde jer til at udelade hvidløg.

Vegansk mayo kan bruges til præcis de samme ting som en traditionel mayo lavet på æg. Jeg bruger den fx som topping til makrel(fr)itomat, som dip til pommes og sunde hjemmelavede nuggets eller min favorit: en snasket omgang kikærtesalat aka vegansk tunsalat. Og så er påskefrokosten bare ikke den samme uden en kartoffelmad med mayo, ristede løg og purløg, am I right?

Og det ekstra gode er, at du kan lave din mayo om til den lækreste remoulade på 2 sekunder ved blot at blande den op med noget piccalilly (jeg finder altid min hos coop). Så er Påsken reddet. Dét er smart ! Og vanedannende.

Oliefri version

Denne mayo er præcis som traditionel mayo og indeholder derfor store mængder olie. Olien er essentiel, hvis man ønsker den helt rigtige autentiske smag og konsistens. Søger du en oliefri version, har Sera Cecilia en super nem opskrift lavet på silken tofu (du finder opskriften her).

Hjælp – min mayo bliver ikke tyk !

Et par stykker af jer har kontaktet mig, fordi i ikke kan få jeres mayo til at få den rigtige tykke og luftige konsistens. Det er mig en gåde, hvorfor mayoen for nogle bare ikke fungerer. Den har aldrig slået fejl for mig, og jeg har lavet den godt og vel 10 gange efterhånden.

For det første, vil jeg anbefale at i ser min instruktionsvideo grundigt igennem, inden i går i gang. Det vigtigste, når man laver mayo, er nemlig fremgangsmåden. Slår mayoen stadig fejl er her en liste over de forskellige faktorer, som kan have indvirkning på konsistensen:

  • Temperaturen på aquafabaen – mange har held med enten at bruge køleskabskold aquafaba, andre med stuetempereret. Prøv dig frem.
  • Kvaliteten af stavblender – stavblenderen jeg selv bruger og anbefaler er en prisvenlig men bomstærk multi-stavblender fra Philips. Den har helt sikkert oppet mit madlavnings-game de seneste 5 år, og den virker stadig upåklageligt. Hvis i er interesseret i at købe den, kan den bl.a. findes hos KitchenOne.dk. At den tilmed er billig, alle de forskellige funktioner taget i betragtning, er jo bare et kæmpe plus.
  • Mængden af olie – hvis mayoen er lidt halvflydende i konsistensen, hjælper det tit at tilsætte lidt ekstra olie og afsluttende give den en ordentlig omgang med stavblenderen.
  • Tilsæt olien LANGSOMT – tilsættes for meget olie på en gang, kan mayoen risikere at skille og den vil herefter aldrig få den rigtige konsistens.
  • Mayoen er blevet for varm – hvis du har kørt og kørt og kørt, kan mayoen være blevet for varm. Smid den en tur på køl, og prøv derefter igen.
  • Blender eller foodprocessor – hvis du står tilbage med en ordentlig omgang mislykket mayo, kan du prøve at smide den i en blender eller foodprocessor i stedet, og eventuelt tilsætte lidt ekstra olie.

Skriv endelig til mig, hvilken metode der virker for dig, så vi sammen kan hjælpe hinanden. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at nogle af os må undvære mayo på vores højtbelagte kartoffelmad!

Klar på 5 minutter

Hermed får i min udførlige opskrift (samt instruktionsvideo nedenfor) på, hvad jeg har valgt at kalde en møglækker mayo. Den kan være klar på sølle 5 minutter og koster næsten ingenting at lave. Dét må da siges at være møglækkert.

Velbekomme.

– Jeg elsker at se jeres kokkereringer. Find mig på Instagram og Facebook og tag mig i jeres kreationer eller skriv en kommentar i kommentarfeltet længere nede på siden. Her har du samtidig mulighed for at give opskriften stjerner fra 1-5, som er til stor hjælp for mig samt udbredelsen af det grønne budskab. Lad os sammen gøre verden til et grønnere og bedre sted at være.

5 fra 7 stemmer
Møglækker Mayo - opskrift på vegansk mayonnaise med aquafaba
Udskriv
Møglækker mayo - med aquafaba (Vegansk mayonnaise)
Forb. tid
5 min
Tilb. tid
5 min
Tid i alt
10 min

Hurtig, idiotsikker og super billig opskrift på vegansk mayonnaise baseret på aquafaba (kikærtevand), rapsolie og diverse smagsgivere. Umuligt at smage forskel !

Antal: 250 ml
Ret: Tilbehør
Forfatter: Maria - Planteæderen
Ingredienser
  • 4 spsk aquafaba
  • 1 spsk eddike eller citronsaft
  • ½-1 tsk dijonsennep
  • 1 tsk salt
  • 1 øko hvidløg, presset
  • 1 knsp karry
  • 1 knsp sort peber
  • Ca. 200-250 ml* neutral smagsløs olie (fx raps, vindruekerne eller solsikke)
Fremgangsmåde
  1. Tilsæt alle ingredienserne pånær olie i et højt og smalt blenderglas. Blend et par sekunder med stavblenderen, så ingredienserne bliver rørt godt sammen.

  2. Begynd nu at tilsætte olien lidt ad gangen i en tynd stråle imens der blendes (alternativt kan der tilsættes en tsk-spsk ad gangen). Bliv ved indtil mayoen begynder at tykne.

    Et godt trick er at holde stavblenderen i en skrå vinkel - hvil stavblenderens ene side på bunden og løft den anden, så den lige akurat når op over overfladen. Hæld herefter olien ned, så den rammer stavblenderhovedet. Det sikrer, at olien forsvinder i en lille "hvirvelstrøm" og dermed bliver inkorporeret langsomt. 

    Når mayoen begynder at tykne (efter ca. 100 ml olie), kan du begynde at føre blenderstaven stille og roligt rundt i kanten samt op og ned, så du får al olien med. Herefter kan du tilsætte mere olie ad gangen. Fortsæt med at tilsætte olie, indtil mayoen har den ønskede konsistens.**

  3. Fyld den færdige mayonnaise på glas og opbevar den i køleskabet.

Tips

Mayonnaisen holder sig frisk i mindst en uge, såfremt den opbevares på køl i en lufttæt beholder.

*Mængden af olie er vejledende, da aquafaba opfører sig forskelligt. Har mayoen svært ved at tykne, kan du prøve at tilsætte mere olie, imens du fører blenderstaven op og ned (forestil dig at du kærner smør).

**Mayoen vil tykne yderligere, efter at have været på køl.

Indlægget indeholder reklame links til produkter, jeg selv bruger og dermed anbefaler.

Tags , , , , ,

15 kommentarer til “Møglækker mayo – med Aquafaba

  1. […] Det er nu lykkes os at fjerne de værste giftige anti-næringsstoffer. Men hvor er de blevet af? Korrekt – de svømmer rundt i udblødningsvandet. Iblødsætningen nytter altså ikke rigtig noget, hvis ikke man samtidig kasserer vandet og skyller bønnerne grundigt under rindende vand. Udblødningsvandet skal altså ikke gemmes, og det kan ikke bruges som aquafaba til fx at lave sin egen mayo. […]

  2. Fantastisk god mayo der er hurtig at lave. Jeg putter altid ekstra hvidløg i og så smager den bare rigtig godt i en hjemmelavet burger hvor der skal ekstra snask i 😀

    1. Ekstra hvidløg er altid en god ting ! Den er også uundværlig på burgerbordet herhjemme.

  3. Skøn og lækker Mayonnaise, som ovenikøbet er super hurtig at bikse sammen. Det kan slet ikke gå galt. Jeg putter ekstra sennep i

    1. Hvor er det dejligt, at mayoen også bare fungerer for dig, Ulla. Mayoen slår heller aldrig fejl herhjemme ^_^

  4. Den lækreste mayo jeg længe har smagt. Lavede den med 3 spsk. trøffelolie i. Den er vild. Tak for en super inspirerende blog 🙂

    1. Ej, hvor det glæder mig at høre, Mette !
      Spændende med trøffelolien – det må helt sikkert prøves

  5. […] Servér som tilbehør til gyros eller burgere, eller dyp dem fx i ketchup, tzatziki eller mayo. […]

  6. Lækkerier til små og store. Den er bedst, når der er så meget hvidløg, at det kradser lidt 🙂 tilsat Piccalilly bliver det en skøn remo og tilsat mangochutney en dejlig burger dressing. Tak for dig og blog!! Mvh Tina

    1. Hvor er du sød Tina, tak ! Dejligt at høre at mayoen faldt i god smag. Velbekomme.

  7. Så god en mayo, og overraskende let at lave, tusind tak for den <3

  8. […] tid. Min version består af kikærter på dåse, hjemmelavet mayo (gem kikærtevandet fra dåsen og lav det selv på under 5 minutter!), lys tahin og dijon sennep, som alle bidrager til den perfekte cremede […]

  9. Super lækker Mayo Maria, tak for super inspiration 🙂

  10. Er lige netop blevet færdig med at lave den super lækker opskrift på Mayo og Gud hvor smager det godt

  11. […] dem med en spandfuld hjemmelavet ketchup, mayo eller noget helt tredje, og ingen vil bemærke, at de er propfyldt med blomkål ! Er du ikke til […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du 2 minutter? Så bedøm opskriften med stjerner fra 1-5. Husk samtidig at skrive en kommentar, da stjernerne ellers ikke vil blive registreret. På forhånd mange tak for hjælpen.