Kokos chiagrød med hindbærkompot og ristede mandler

Disclaimer: Indlægget er ikke sponsoreret, men indeholder reklamelinks til produkter, jeg bruger og anbefaler.

Kokos chiagrød med vanilje

Mange af jer efterspørger nemme og simple veganske morgenmadsopskrifter, fordi i er kørt tør i havregrød, smoothies eller cornflakes med plantemælk.

Derfor bringer jeg jer i dag opskriften på en af mine absolutte favoritter: kokos chiagrød toppet med hindbærkompot og ristede mandler. 

Måske du bedre kender den under navne som overnight-chia, chiapudding eller køleskabsgrød. Kært barn har mange navne. Men en fantastisk lækker og sund opfindelse, dét er det uanset. Du kan læse meget mere om, hvorfor du skal spise chiafrø i min artikel om vegetabilsk omega-3.

Kun 2 minutters forberedelsestid

Når du ser billedet, tænker du måske: “Hold op, det der ser alt for fancy ud til mig. Det har jeg simpelthen ikke tid til om morgenen!” Her kan jeg glæde dig og sige, at chiagrød måske er en af de absolut hurtigste og nemmeste morgenmåltider, man overhovedet kan lave. Chiagrøden er kort sagt den lækre og luksuriøse udgave af en traditionel omgang havregrød. Bare endnu nemmere, da man slipper for at koge grøden op. Ja, faktisk er det vanskeligste ved den uden tvivl ventetiden fra man blander den om aftenen, til den er spiseklar næste morgen.

Så nemt og simpelt er det: bland ingredienserne til grøden sammen i et glas, stil den på køl og gå i seng. Chiagrøden klarer hele arbejdet selv, og du behøver ikke løfte en finger. Om morgenen topper du den med hindbær og mandler, og smæsker dig i en lækker omgang cremet kokos chiagrød a la risalamande, der leder tankerne hen på en syndig dessert. Hindbærkompotten og de ristede mandler tilføjer selvfølgelig lidt ekstra tilberedningstid, men disse kan nemt laves god tid i forvejen og i store portioner, så man har til flere dage.

Kokosmælk-guide: den rigtige type kokosmælk

Når man skal lave chiagrød af kokosmælk (dvs. kokosmælk på dåse) er det vigtigt, at man bruger den rigtige type kokosmælk. “Er der da forskel på kokosmælk?” Ja, det er der nemlig. Jeg har gennem de sidste mange år erfaret, at der er rigtig stor forskel på de forskellige dåser med kokosmælk, vi køber i supermarkederne. Jeg kan umuligt være den eneste, der har prøvet at komme hjem med en dåse, der var grynet og grødet i konsistensen. Eller som skillede i vand og kokosfedt for den sags skyld. En sjælden gang i mellem vandt jeg dog i jackpotten og fandt en helt perfekt omgang cremet yummyness. Og det er altså sidstnævnte, vi rigtig gerne vil have fat i til denne kokos chiagrød.

Økologi og E-numre

Konsistensen kommer i høj grad an på kvaliteten af kokosmælk samt de anvendte tilsætningsstoffer. Jeg går altid efter en økologisk kokosmælk, og prøver så vidt muligt at styre uden om dåser med skadelig kemi.

Men det måske vigtigste er faktisk at kigge på de lumske E-numre. “E-numre? Er det ikke noget med kunstig kemi og stoffer af animalsk oprindelse?” Nej, ikke nødvendigvis. Køber man et økologisk produkt med E-numre i varedeklarationen, er det højst sandsynligt af naturlig oprindelse. Når vi gerne vil finde den perfekte kokosmælk, er der særligt to E-numre vi skal kigge efter:

E412 og E415,

som er hhv. guargummi og xanthangummi. Det lyder måske kunstigt, men begge er altså af vegetabilsk oprindelse og udvundet fra planter. Generelt er kokosmælk tilsat E415 at foretrække, hvis man går efter den helt perfekte og silkebløde konsistens. E412 giver også en lækker cremet og smooth kokosmælk, der dog har tildens til stadig at skille i vand og fedt.

Kokosmælk jeg bruger og anbefaler

Den økologiske kokosmælk fra 365 (fakta) samt Änglamark er tilsat E415, og det er denne, jeg har allerbedst erfaring med. Den skiller aldrig, og har den lækreste cremede konsistens og en dejlig sødlig men mild smag af kokos. Tilmed kan den tit fås på tilbud til ca. 10 kr.

Irmas økologisk balance har den absolut bedste kokossmag, og det er bl.a. den kokosmælk, jeg altid bruger og anbefaler til min kokosis opskrift. Den har dog tildens til at skille i vand og kokosfedt, særligt hvis den står køligt. Vælger man denne til sin chiagrød, anbefaler jeg derfor, at man kun bruger kokosfedtet og gemmer vandet til smoothies eller nicecream (her er min udførlige guide til den perfekte nicecream), da man ellers kan risikere at grøden skiller. Den er i den dyrere ende, hvad angår kokosmælk, men kan tit fås på tilbud til 10-15 kr.

Opskrift på kokos chiagrød med hindbærkompot og ristede mandler

Fast og fyldig konsistens

Opskriften herunder er en fyldig en af slagsen, der rækker til 2 personer. Grøden bliver meget fast og “sætter sig” godt i glassene. Man kan derfor med fordel udnytte tyngdekraften, og sætte glassene på skrå, som jeg har gjort. Ønsker man en mere flydende chiagrød, vil jeg anbefale, at man tynder kokosmælken op med vand eller anden plantemælk.

Server den med et stykke frugt og en bid brød eller imponer gæsterne og server den som et lille lækkert indslag i en vegansk weekend brunch buffet (inspiration til vegansk brunch kan findes i opskriften på mit tofu-frie veganske røræg). Kan også bruges som et skønt og nytænkende alternativ til den traditionelle risalamande juleaften.

Velbekomme.

– Jeg elsker at se, når i giver jer i kast med mine opskrifter. Find mig på instagram og facebook @planteaederen, og tag mig i jeres kreationer eller skriv en kommentar i kommentarfeltet her på siden. Kommentarfeltet findes nedenfor, lige under opskriften. Her har du samtidig muligheden for at give opskriften stjerner fra 1-5. Med din stemme støtter du mit opskriftsmageri samt udbredelsen af det grønne budskab. Af hjertet tak !

Opskrift på kokos chiagrød med hindbærkompot og ristede mandler
Udskriv
Kokos chiagrød med hindbærkompot og ristede mandler
Forb. tid
5 min
Tilb. tid
5 min
Tid i alt
10 min

" Luksuriøs vegansk kokos chiagrød med hindbærkompot og ristede mandler. Den cremede og fyldige konsistens kombineret med de friske og syrlige hindbær og de knasende mandler leder tankerne hen på en syndig dessert a la risalamande. "

Antal: 2 personer
Ret: Dessert, Morgenmad
Forfatter: Maria - Planteæderen
Ingredienser
Chiagrød
  • 1 dåse økologisk kokosmælk
  • 4 spsk chiafrø
  • 1 knsp havsalt
  • ½ tsk vaniljeekstrakt eller pulver
  • Evt. 1 spsk agavesirup
Hindbærkompot
  • 200 g frosne, økologiske hindbær
  • Evt. sukker eller andet sødemiddel
Topping
  • 1 håndfuld mandler
Fremgangsmåde
  1. Ryst dåsen med kokosmælk grundigt (husk at opbevare den ved stuetemperatur, så den er nemmere at ryste).

  2. Bland alle ingredienserne til chiagrøden grundigt sammen i en beholder med låg og sæt den på køl natten over.

    Kokosmælken bliver helt fast og tyk, når den bliver kold. Tynd den blot op med lidt vand eller plantemælk, hvis du synes den er for tyk. 

  3. Top med hjemmelavet hindbærkompot og ristede mandler. Frisk frugt eller anden frugtkompot kan også sagtens bruges. Selv er jeg fan af frisk grapefrugt.

Hindbærkompot
  1. Kog hindbærene op i en lille gryde, og lad dem simre 5-10 minutter under låg. Smag evt. til med sukker eller andet sødemiddel og justér konsistensen med vand.

  2. Hæld kompotten på et skoldet glas med tætsluttende låg, og stil den på køl indtil du skal bruge den.

Topping
  1. Udblød mandlerne natten over (smid dem alternativt 1 minut i kogende vand) og smut skindet af dem. 

  2. Rist dem i ovnen 10-15 minutter ved 200 grader. Hold øje til sidst, da ristningen pludselig går det stærkt !

Tips

Spis den med et stykke frugt og en bid brød eller imponer gæsterne og server den som et lille lækkert indslag i en brunch menu.

Kan også bruges som et skønt og nytænkende alternativ til den traditionelle risalamande juleaften.

Tags , , , , ,

8 kommentarer til “Kokos chiagrød med hindbærkompot og ristede mandler

  1. Hej maria

    Ved du, HVor længe kompotten kan holde sig i kØleskab? Og hVor længe kan chiagrøden? 🙂

    Mvh maria

    1. Hej Maria!

      Tak for dit spørgsmål.
      Eftersom der ikke er sukker i kompotten, tror jeg kun den vil kunne holde sig 2-3 dage i køleskabet i en lukket beholder. Chiagrøden derimod burde kunne holde sig lidt længere, grundet det høje fedtindhold. Jeg er ikke ekspert på området, så jeg vil i stedet råde dig til at bruge dine sanser: smager det fint, ser det fint ud og lugter det fint, så burde der ikke være nogle problemer ^_^ Det hjælper selvfølgelig også altid at være ekstra opmærksom på hygiejnen, dvs. vaske og skolde alle remedier grundigt inden brug, og kun bruge en ren ske til at tage med.

      Held og lykke.

      De bedste hilsner
      Maria // Planteæderen

      1. Okay, mange tak for svar 🙂 Det skal i hvert fald prøves 🙂

        1. Velbekomme. Jeg glæder mig til at høre, hvad du synes om den!

  2. Hej maria
    Uha sikkert en læKker opskrift :d
    det glæder Jeg mig at lave.
    Jeg har Nogle Spørsmål.
    HvorNår sætter du chiagrødet i glaS? Før eller efter kølen? kan man putte dem i kølen med skråd glas?

    Mvh mia

    1. Hej Mia !

      Det glæder mig at høre, at du er lige så begejstret for opskriften, som jeg er.
      For at få det knivskarpe “skrå-look”, blander jeg først chiagrøden i et separat glas og lader den stå 5-10 minutter. Derefter sætter jeg anretnings glassene på skrå i køleskabet, og fylder dem forsigtigt med chiagrøden med en passende størrelse ske. Jo mere forsigtig du er, jo mindre finpudsning af glassene er der bagefter.

      God fornøjelse. Jeg glæder mig til at høre, hvordan det gik !

      De bedste hilsner
      Maria

  3. […] Kokos chiagrød med hindbærkompot og ristede mandler […]

  4. […] du kørt fuldstændig træt i havregrøden, er du simpelthen nødt til at prøve min kokos chiagrød med hindbærkompot og ristede mandler. Jeg siger det […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du 2 minutter? Så bedøm opskriften med stjerner fra 1-5. Husk samtidig at skrive en kommentar, da stjernerne ellers ikke vil blive registreret. På forhånd mange tak for hjælpen.