Kikærtesalat aka vegansk tunsalat – med sprødt æble “bacon”

Fisk i madpakken? Du må være sindssyg.

En madpakke med tunsalat der ikke stinker langt væk af fisk? Tro det eller lad vær’ – men det er muligt med denne opskrift på vegansk tunsalat, som går under navnet kikærtesalat.

Vi kender det alle sammen. Det er frokostpause og dunsten af lunkne madpakker breder sig i lokalet. Leverpostej, æggemadder, makrel- og tunsalat. Hvis altså der stadig findes nogen, som tør at medbringe de to sidstnævnte. Jeg gad godt vide, hvor mange der har undladt tunsalat i madpakken, blot for at slippe for hadefulde og bebrejdende blikke.

Men hvad nu, hvis jeg fortalte dig, at du kan nyde den samme gode smag (efter min mening faktisk endnu bedre) bare 100% fri for fiskelugt? Og som bonus være med til at nedsætte overfiskeri, som langsomt udrydder hele økosystemer, koralrev og fiskearter i verdenshavene. Det er nemlig lige netop det, du kan, og jeg viser dig her, hvor nemt det er !

Okay jeg indrømmer det – jeg burde nok ikke dele endnu en opskrift på vegansk tunsalat, da der i forvejen findes SÅ mange versioner af den super efterspurgte salat (i har helt sikkert hørt om Thomas Erex version, am I right?). Jeg snakker selvfølgelig om den veganske kikærtesalat – den populære “fake” tunsalat, som alle elsker.

Når det så er sagt, er noget af det, jeg hører aller oftest fra nyudklækkede veganere stadigvæk – “Hvad i alverden skal jeg spise på rugbrød? Jeg er kørt tør i hummus!” Og det er her, at kikærtesalaten kommer ind i billedet.

Vegansk tunsalat – Hvordan er smagen?

Kikærtepålægget har en mildere men langt mere delikat smag end traditionel tunsalat. Det er cremet, mættende og proteinholdigt men friskt på samme tid. Min version består af kikærter på dåse, hjemmelavet mayo (gem kikærtevandet fra dåsen og lav det selv på under 5 minutter!), lys tahin og dijon sennep, som alle bidrager til den perfekte cremede konsistens. For et friskt pift har jeg tilsat majs, rødløg og kapers, men brug det du allerbedst kan lide. Der er ingen regler her ! Til sidst har jeg tilsat tangpulver, for en mild men delikat havsmag. Pulveret kan købes i enkelte helsekostbutikker (typisk på nettet) eller laves selv ved at pulverisere et nori ark (uundværlig til sushi) i en kaffekværn. Jeg kværner det altid selv, da det både er billigere og nemmere.

Opskrift på vegansk tunsalat med æble bacon

Vegansk tunsalat – Hvordan bruger jeg det?

Vegansk tunsalat gør sig perfekt som pålæg i en sandwich med salat, agurk og tomat eller ovenpå rugbrød med en skive frisk peberfrugt. Ligeledes kan du nyde det som mættende og proteinholdigt tilbehør til en sprød salat eller kold pastasalat.

Hvad med bacon?!

Til dig som savner en røget baconsmag (hvem gør ikke det?) eller blot ønsker at gøre lidt ekstra ud af frokosten, har jeg lavet en sprød æble “bacon”. Og nej – selvfølgelig kommer æble ikke i nærheden af bacon. Se det istedet som et let og sundt alternativ. Det tilføjer et ret lækkert røget *CRUNCH* – lidt lige som bacon.

Velbekomme.

– Jeg elsker at høre fra jer, når i giver jer i kast med mine opskrifter. Find mig på instagram og facebook @planteaederen, og tag mig i jeres kreationer eller skriv en kommentar i kommentarfeltet her på siden. Kommentarfeltet findes nedenfor, lige under opskriften. Her har du samtidig muligheden for at give opskriften stjerner fra 1-5. Din stemme er med til at udbrede det grønne budskab. Af hjertet tak !

5 fra 2 stemmer
Opskrift på vegansk tunsalat med æble bacon
Udskriv
Kikærtesalat med sprødt æble "bacon"
Forb. tid
10 min
Tilb. tid
1 t
Tid i alt
1 t 10 min

“ Slip for stinkende madpakker og hånende kommentarer om din elskede tunsalat med opskriften på denne milde og cremede kikærtesalat a la vegansk tunsalat. ”

Antal: 4 personer
Ret: Frokost, Tilbehør
Forfatter: Maria - Planteæderen
Ingredienser
Kikærtesalat
  • 1 dåse økologiske kikærter
  • ½ rødløg, finthakket
  • 100 g majs
  • 2 spsk kapers eller finthakket pickles
  • 3 spsk vegansk mayo (jeg bruger hjemmelavet)
  • 2 spsk lys tahin
  • 2 spsk eddike
  • 1 tsk dijonsennep
  • 1 ristet nori ark, knust i en kaffekværn (kan udelades - tilføjer en mild "fiskesmag")
  • Salt og peber
Sprødt æble "bacon"
  • 2 æbler
  • 1 tsk olie
  • 1 spsk soya
  • 1 tsk gærflager
  • 1 spsk sirup
  • ½ tsk røget paprika
  • Evt vand
  • Havsalt
Fremgangsmåde
Kikærtesalaten
  1. Dræn og skyl kikærterne (gem kikærtevandet og lav din helt egen mayo) og hak dem kort i en foodprocessor (alternativt kan du mase dem med en gaffel). De skal ikke blive til mos men istedet have en grov, løs tekstur. 

  2. Bland mayo, eddike, tahin, dijon sennep, tangpulver, salt og peber i en skål. Tilsæt de finthakkede kikærter, løg, majs og kapers, og bland det hele godt sammen. Justér konsistensen med mere mayo, eddike og tahin, og smag til med salt og peber.

Æble "bacon"
  1. Tænd ovnen på 120°C varmluft.

  2. Bland olie, soya, gærflager, ahornsirup og røget paprika i en skål. Tilsæt evt. lidt vand, hvis marinaden er for tyk. Den skal have konsistens som sirup.

  3. Skyl æblerne og fjern kernehusene med en kernehusudstikker. Skær dem i tynde skiver fx på et mandolinjern. 

    Fordel æbleskiverne på en bageplade med bagepapir og pensl overfladen med marinade. Drys slutteligt med havsalt. Bag dem i ovnen indtil de er tørre og sprøde, ca. 1 time. Hold øje til sidst så de ikke brænder på.

  4. Servér æblebaconen som den er eller bræk dem i mindre stykker og brug den som drys.

Tips

Æblebaconen bør spises straks, da den har tendens til at blive blød, jo længere tid den opbevares. Den smager dog stadig lige så godt, men mister selvfølgelig sit karakteristiske knas.

Tags , , , ,

5 kommentarer til “Kikærtesalat aka vegansk tunsalat – med sprødt æble “bacon”

  1. Rigtig lækker kikærtesalat, som rent faktisk leder tankerne hen på en tunsalat! Dejlig smag fra tangen, selv brugte jeg også tangsalt i stedet for almindeligt salt, fordi jeg lige havde det liggende. Æblebaconen er endnu ikke afprøvet, men det skal den helt sikkert snarest.
    I anden portion jeg lavede, tilsatte jeg finthakket rød peberfrugt og dild, og det blev den ikke dårligere af 🙂

    1. Dejligt at høre Nanna ! Ja, dild er fantastisk i kikærtesalat og går super godt sammen med tangen.
      Æble baconen må du have til gode ^_^

  2. […] Serveret med en klat NATURLI’ smørbar, hjemmelavet vegansk røræg og et par af mine syndige kanelsnegle af wienerbrødsdej, har du et super godt udgangspunkt til en overdådig vegansk brunch. Brødet gør sig også fantastisk som bærer for min veganske “tunsalat”. […]

  3. Meget velsmagende kikærter salat.Også lækker i madpandekager og især på nybagt brød hvor æblerne komplimenterer salaten perfekt med syrlighed og knas

  4. […] Vegansk mayo kan bruges til præcis de samme ting, som en traditionel mayo lavet på æg. Jeg bruger den fx som topping til min egen version af (en af mine yndlings) makrel(fr)i tomat, som dip til pommes og sunde nuggets eller min favorit: en snasket omgang kikærtesalat. […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du 2 minutter? Så bedøm opskriften med stjerner fra 1-5. Husk samtidig at skrive en kommentar, da stjernerne ellers ikke vil blive registreret. På forhånd mange tak for hjælpen.