Hokkaidosuppe med kokos, ingefær og lime

Eksotisk hokkaidosuppe

Forestil dig følgende scenarie: du står i køkkenet med det store, flotte og orange hoved i hænderne, som du helt impulsivt endte med at smide i indkøbskurven, da du stod nede i Netto. Du klør dig i nakken, imens du spørger dig selv “hvad fa’n tænkte jeg dog på …” og ender med at gemme det langt væk i grøntsagsskuffen. Lyder det bekendt? Det tænkte jeg nok.

Ved du heller ikke, hvad du skal bruge den store, frygtindgydende grøntsag til, giver jeg dig her opskriften på min absolutte yndlings efterårssuppe. Nemlig en hokkaidosuppe, som jeg har trukket i lettere eksotiske klæder med kokosmælk, ingefær og lime.

Hokkaidogræskar

Supermarkederne bugner lige nu med græskar og squash i alle afskygninger, men hokkaidoen er og bliver min absolutte favorit. Den flotte orange næsten dybrøde farve, det faste, cremede og sødmefulde frugtkød og de store sprøde kerner. Bagt til perfektion, er det næsten som at spise en syndig kage. Og så er de ovenikøbet dyrket og høstet direkte i den danske muld. Så bliver det næsten ikke bedre.

Derfor skal du spise hokkaido

Men Hokkaido græskarret er meget mere end blot velsmag og smukt udseende. Bag det smukke ydre gemmer der sig nemlig en masse gode og sunde vitaminer, mineraler og næringsstoffer. Den iøjnefaldende dybrøde farve er tegn på store mængder antioxidanter som betacaroten (som vi kender fra gulerødder), C-vitaminer, B-vitaminer, mineraler, herunder jern, zink og magnesium. Særligt kernerne indeholder store mængder mineraler, foruden sunde plantefedtstoffer.

Derfor ærgrer det mig sådan, når jeg finder ud af, at rigtig mange ikke aner, hvad de skal stille op med græskarret med det japanskklingende navn. Koger eller steger man det? Skal det skrælles og hvad i alverden er alle de klamme gevækster? Det ender tit og ofte enten bagerst i grøntsagsskuffen, i skraldespanden (FY!) eller udhulet som pyntegræskar. Og det er fandme ærgerligt, hvis du spørger mig. Det håber jeg at kunne lave om på, med denne hokkaidosuppe.

Sådan tilbereder du hokkaido

Der er selvfølgelig mange forskellige måder at håndtere hokkaidogræskarret på. Jeg køber det altid økologisk, da HELE græskarret dermed kan spises. Skræl, gevækster, indmad og kerner. Hvis du er sart, skal du selvfølgelig være velkommen til at skære gevæksterne af.

Min foretrukne måde at tilberede det på er såresimpel: skær top og bund af græskarret og skrub det værste jord og snavs af overfladen. Flæk det over på midten og skrab indmaden ud. Skær det nu i skiver, vend dem evt. i olie, salt, peber og krydderier, og bag dem så i ovnen ved 200 grader i ca. 30-40 minutter, indtil de er helt møre og let sprøde og gyldne i overfladen. Sværere er det ikke. Som tilbehør til ris quinoa eller boghvede (erstat fx de sødekartofler med hokkaido i denne opskrift), som kødfuldt fyld i en sprød salat, pastaret eller tærte eller som selvstændig ret (fordi de er SÅ lækre at de kan spises alene), bliver det næsten ikke meget bedre.

Hvis ikke jeg bruger det som tilbehør eller selvstændig ret, eller hvis græskarret har ligget lidt for længe i grøntsagsskuffen, laver jeg det gerne til suppe. Hokkaido tilføjer nemlig den lækreste fyldige og cremede konsistens til en hvilken som helst suppe. Og i følgeskab af kokosmælk, ingefær og lime, kan man på en lille time drømme sig langt væk til eksotiske asiatiske egne. Og hvem gider ikke det, når efteråret og de kolde vinteraftener rammer?

Velbekomme.

5 fra 1 stemme
Opskrift på vegansk hokkaidosuppe med kokos, ingefær og lime
Udskriv
Hokkaidosuppe med kokos, ingefær og lime
Forb. tid
10 min
Tilb. tid
1 t
Tid i alt
1 t 10 min

Vegansk eksotisk hokkaidosuppe med cremet kokosmælk, spicy ingefær og lime toppet med knasende og sprøde ovnbagte græskarkerner. Perfekt til kolde efterårsaftener.

Antal: 4 personer
Ret: Hovedret, Suppe
Køkken: Asiatisk
Forfatter: Maria - Planteæderen
Ingredienser
  • 1 økologisk Hokkaido græskar
  • 2 løg
  • 3 mellemstore gulerødder
  • 1 æble
  • 1 økologisk lime (saft+skal)
  • 5 cm frisk ingefær
  • 2 fed hvidløg
  • 2 tsk hel spidskommen
  • 2 tsk hel koriander
  • Evt. chili
  • 1 liter grøntsagsbouillon
  • ½ dåse kokosmælk (fuldfed)
Fremgangsmåde
  1. Tænd ovnen på 200°C.

  2. Skær top og bund af græskarret og skrub det værste jord og snavs af overfladen. Flæk det over på midten og skrab indmaden ud (gem til senere). Skær det nu i skiver af 2 cm's tykkelse og derefter i grove tern. Skær ligeledes løg, gulerødder og æble i grove tern, og vend alle grøntsagerne i salt, peber, 1 tsk hel spidskommen samt koriander (og evt. 1 spsk olie).

  3. Fordel grøntsagerne på en bradepande med bagepapir og bag dem i ovnen ca. 30-40 minutter, til de er møre og gyldne (gerne let brændte) i overfladen. 

  4. Rist 1 tsk hel spidskommen og koriander i en varm gryde, til de begynder at dufte. Riv ingefær, hvidløg og limeskal og tilsæt det til gryden sammen med ovnblandingen. Steg hele herligheden ved høj varme i et par minutter.

  5. Tilsæt grøntsagsbouillon og kog suppen op. Skru ned for blusset og lad suppen simre minimum 30 minutter under låg. 

  6. Tilsæt kokosmælk og lime saft og blend suppen godt igennem med en stavblender (blend evt. suppen i en god blender af flere omgange). Varm suppen op igen og smag til med salt, peber og evt. lidt chili.

    Servér med sprøde græskarkerner, en skefuld kokosmælk og en skive hjemmebagt brød.

Sprøde græskarkerner
  1. Fjern det værste indmad fra kernerne. Det gør ikke noget, hvis der stadig sidder lidt tilbage. Bred dem godt ud på et stykke bagepapir (genbrug det fra ovnblandingen) og drys med salt og peber. Bag dem i ovnen ca. 15-20 minutter til de er gyldne og sprøde.

Tips

Tilsæt en rest kogte linser, bønner eller kikærter til retten, hvis du savner lidt ekstra planteprotein.

Tags , , , , , , ,

1 kommentar til “Hokkaidosuppe med kokos, ingefær og lime

  1. super lækker hokkaidosuppe og faktisk også god dagen efter kold på jobbet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du 2 minutter? Så bedøm opskriften med stjerner fra 1-5. Husk samtidig at skrive en kommentar, da stjernerne ellers ikke vil blive registreret. På forhånd mange tak for hjælpen.