Den bedste kødsovs (helt uden kød)

5 fra 20 stemmer
Den bedste kødsovs (helt uden kød)
Udskriv
Den bedste kødsovs (helt uden kød)
Forb. tid
10 min
Tilb. tid
50 min
Tid i alt
1 t

Mit svar på den bedste kødsovs. 100% kødfri og vegansk og klar til at omvende selv den mest garvede kødspiser. Prøv den i lasagne, bolognese eller mousakka !

Antal: 4 personer
Ret: Hovedret
Køkken: Italiensk
Keyword: Champignon, Pasta, Spaghetti, Svampe, Tomat
Forfatter: Maria - Planteæderen.dk
Ingredienser
Bolognese
  • 500 g champignon
  • 1 alm. løg
  • 3 fed hvidløg
  • 2 mellemstore gulerødder
  • 50 g valnødder*
  • 2 dåser (8dl) flåede tomater (eller hakkede/mosede)
  • 1 dåse (140g) tomatpure
  • 2 spsk. sukker (gerne kokossukker)**
  • Evt. 2 spsk. olie***
Krydderier
  • 1 tsk. oregano
  • 1 tsk. rosmarin
  • ½ tsk. spidskommen, stødt
  • ½ tsk. sort peber
  • ½ tsk. røget paprika
  • ½ tsk. alm. paprika
  • 1 knsp. kanel
  • 2 spsk. soyasauce****
  • 3 laurbærblade
  • 1 tsk. salt
Fremgangsmåde
  1. Hak svampene i grove tern. Kom dem derefter i en foodprocessor (se anbefaling ovenfor) og puls/hak dem helt fint. De skal gerne ligne ris i størrelse.

    Steg svampene ved høj varme indtil al væske er fordampet. Det kan godt tage 15-20 minutter. 

    Tip: brug en stor gryde og sørg for at fordele svampene godt og røre i dem jævnligt.

  2. Hak imens gulerødder, løg og hvidløg i grove tern og smid dem herefter i foodprocessoren sammen med valnødderne. Puls/hak dem indtil de har samme størrelse som svampene. 

  3. Når væsken fra svampene er fordampet tilsættes oregano, rosmarin, spidskommen, kanel, peber, de to typer paprika samt 1 spsk soyasauce. Steg ved høj varme i et par minutter. Husk at røre hele tiden, så det ikke brænder på.

  4. Tilsæt løg, gulerødder, hvidløg og valnødder og steg yderligere 5 minutter ved middel varme.

  5. Blend de flåede tomater i foodprocessoren (eller brug 7-8 dl mosede/hakkede tomater istedet) og tilsæt dem sammen med tomatpure, sukker, laurbærblade, salt og den sidste spsk soyasauce. Giv den kødfrie sauce et opkog og lad den herefter simre ved lav varme, indtil den får en flot mørkerød farve (30-60 minutter under låg).


    Tip: tilsæt 100 g tørrede røde linser og 200 ml vand (eller 1-2 dåser færdigkogte bælgfrugter), hvis du ønsker en mere mættende og proteinrig "kødsovs".

  6. Er saucen for tynd, når den skal bruges, kan du slutteligt koge den uden låg, indtil den har den ønskede konsistens.

    Og så husk da lige at fjerne laurbærbladene inden servering.

Noter

Har du en rest grov grøntsagssuppe, linser, bønner eller andre grøntsager, der er ved at nå sidste anvendelsesdato, kan de sagtens tilsættes den kødfrie sovs. Bolognese er den perfekte måde at tømme køleskabet på sidst på ugen.

* Kan du ikke lide eller tåle valnødder, kan du fint erstatte disse med finthakkede mandler eller andre nødder. Valnødderne er egentlig mest med for at give struktur - de bidrager ikke til synderligt meget på smagsfronten.

** Kokossukker tilføjer en lækker dyb og karamelliseret smag kontra alm. hvid sukker. Selv bruger jeg denne fra Urtekram (affiliate-link*) eller brun farin.

*** Synes du, "kødsovsen" mangler lidt fedme, kan du fint tilsætte et par spsk smagsneutral olie eller et skvæt soyafløde.

**** For glutenfri variant brug tamari (jeg er selv glad for denne fra Urtekram (affiliate-link*))

Den bedste kødsovs (helt uden kød)

Den bedste kødsovs uden kød?

… og muligvis også den sundeste !

Hvis jeg selv skal sige det, har jeg formået at kreere en opskrift på den bedste kødsovs – og så er den tilmed helt UDEN kød.
I ved nok .. sådan en bolognese, der kan narre selv den mest garvede kødspiser og samtidig få den mest erfarne veganer til at spytte det ud i vildrede (på den gode måde altså…) At den samtidig er den måske sundeste kødsovs der findes, var ikke planlagt men er beskittemt en bonus værd at tage med.

Hvordan kan det nu lade sig gøre?

Og hvordan er det så liiige muligt spørger du nok? Jo nu skal du bare høre. For at opnå den helt rigtige og “kødfulde” konsistens, bruges der i denne kødfrie bolognese finthakkede svampe, grøntsager og valnødder. Den store mængde svampe kombineret med røget paprika og soya sauce giver en helt fantastisk umami smag, som er den grundsmag vi typisk kender fra kød. De finthakkede grøntsager og valnødder er med til at give retten bid og tekstur. Supplér evt. med andre typer grøntsager, og brug det, du har ved hånden. Har du fx ikke gulerødder, kan du sagtens erstatte dem med bladselleri, knoldselleri, porre osv. Det eneste essentielle ved denne ret er svampe og valnødder (eller mandler), samt at det hele bliver hakket MEGET FINT!

Den bedste kødsovs (helt uden kød)

Bvadr – jeg kan ikke døje svampe !

Er du en af mange der ikke kan fordrage smagen eller konsistensen af champignoner, så tror jeg faktisk at denne opskrift er lige noget for dig – på trods af at den indeholder hele 500 g. Den karakteristiske smag og konsistens “forsvinder” nemlig i denne veganske bolognese, og tilføjer blot en masse lækker og “kødfuld” smag, fylde og tekstur. Helt uden spor af svamp! 😉

Idéen til at bruge champignoner og valnødder som basis for denne kødfrie sovs, kommer bla. fra vores allesammens yndlings opskriftspushere ovre på PlantePusherne. Jeg har pillet lidt ved opskriften og givet den endnu mere dybde og umami-smag og tilsat smagsgivere, så den smager som min far altid lavede den. Det er simpelthen umuligt at smage, at den ikke indeholder kød.

Den bedste kødsovs (helt uden kød)
Opskrift på vegansk græsk moussaka

Foodprocessor anbefaling

Foodprocessoren er en ge-ni-al opfindelse (hvis i spørger mig), og som nævnt er den fuldstændig uundværlig til denne opskrift – medmindre man selvfølgelig har tiden, tålmodigheden og de helt rette ninja-skills til at finthakke grøntsagerne selv (I sure don’t!). Foruden at kunne hakke fødevarer til uigenkendelighed, kan den også bruges til at lave den perfekte nicecream (den nok sundeste is i verden baseret på frosne bananer) og hjemmelavet nøddesmør (slut med at betale 50,- kr for et sølle glas mandelsmør). Jeg bliver i den sammenhæng tit spurgt, hvilken foodprocessor jeg selv bruger og anbefaler.

Jeg er pt kun indehaver af min mors gamle og aflagte lille udgave af en foodprocessor (en såkaldt “minihakker”) af mærket Bosch (find den her på shopping.coop.dk)(affiliate-link*). Den er billig, fylder ikke særlig meget, er ret kraftfuld af sin størrelse taget i betragtning og har holdt i over 10 år efterhånden. Den klarer fint mindre hakkeopgaver som fx nødder og hummus, men skal have en del pauser undervejs for ikke at brænde sammen – og nøddesmør, det kan den altså slet ikke klare!

Dermed kan jeg af gode grunde ikke direkte anbefale en decideret foodprocessor, da jeg aldrig har haft en selv. Jeg bruger pt min højtelskede RAW blender (affiliate-link*) til bl.a. at lave nøddesmør og nicecream.

Når det så er sagt, har jeg hørt rigtig mange gode ting om køkkenmaskiner fra henholdsvis KitchenAid og MagiMix (affiliate-links*). Hvis jeg en dag står og føler mig klar til at investere i en foodprocessor, skal det helt klart være en af disse to!

Fri for soya og køderstatninger

Den bedste kødsovs er helt fri for sojagranulat og andre køderstatninger samt gluten, hvis man ønsker at undgå dette. Opskriften er ligeledes nem at gå til, billig at lave og perfekt hverdagsmad, da den kan være klar i løbet af en lille times tid (dog skal det siges, at jo længere den får lov at koge desto bedre), hvis du er i besiddelse af en foodprocessor. Denne opskrift er som skabt til en foodprocessor og kan varieres med alskens grøntsager og kedelige køleskabsrester. Ønsker du lidt ekstra mættende protein, kan en dåse bønner, linser eller diverse køderstatningsprodukter sagtens tilføjes retten. Kun fantasien sætter grænser.

Prøv den i en lasagne (med masser af cremet bechamelsauce), græsk mousakkaspaghetti bolognese eller som fyld til tortillas eller tacos. Mulighederne er mange, når først man har mestret grundprincipperne bag den bedste kødsovs (UDEN kød!)

Selv tak – og velbekomme.

– Jeg elsker at høre fra jer, når i giver jer i kast med mine opskrifter. Find mig på instagram og facebook @planteaederen, og #-tag mig i jeres kreationer eller skriv en kommentar i kommentarfeltet her på siden. Kommentarfeltet findes nedenfor, lige under opskriften. Her har du samtidig muligheden for at give opskriften stjerner fra 1-5. Din stemme er med til at udbrede det grønne budskab. Af hjertet tak ! 💚

* Affiliate Disclaimer: enkelte links i artiklen er affiliate-links (reklame-links), hvilket betyder, at jeg modtager en mindre procentdel af salgene via det link. Dette har dog ingen indflydelse på mine meninger og holdninger til nævnte produkt, som altid vil være 100% mine egne. Tak for jeres forståelse og for al jeres støtte og opbakning gennem tiden.
Læs mere om min brug af affiliate-links i min reklamepolitik.

Tagget , , , , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsvurdering




Har du 2 minutter? Så bedøm opskriften med stjerner fra 1-5. Husk samtidig at skrive en kommentar, da stjernerne ellers ikke vil blive registreret. På forhånd mange tak for hjælpen.

50 tanker om “Den bedste kødsovs (helt uden kød)

  1. Vi laver den hele tiden. Dog uden spidskommen og røget papiriks, men med chiliflager, spinat og soltørrede tomater. Også et kæmpe hit hos mine kødspisende forældre. De foretrækker den frem for bollo med oksekød

  2. Smager godt og er nem at lave. Tilføjer ekstra vand og i dag kom der også linser og en rest spidskål.

    1. Det er jeg glad for at høre, Lina.
      Tusind tak for tilbagemeldingen 🙂

      De bedste hilsner
      Maria

  3. Den bedste ‘kødsovs’ ever ❤️
    Alle kan lide den. Jeg tilsætter 100 g røde linser og 2 dl vand for at få endnu mere tyngde i ‘kødsovsen’
    Fungerer supergodt

    1. Tak for den fine tilbagemelding, Annette.
      Godt at vide, at det også fungerer at tilsætte tørrede røde linser til sovsen! ^_^

  4. Super god opskrift. Nem at lave og så smager den bare rigtig godt.

  5. Hej Maria,

    Jeg ved det godt denne opskrift er super gammel, men jeg har brugt den fast og synes alligevel lige, du fortjener at vide, at denne opskrift bare sidder lige i skabet – både som opskriften er step-by-step, men også som grundopskrift, hvor man kan selv justerer på mængden af grøntsager. (jeg er selv helt vild med lidt ekstra finthakket zuchini og aubergine). Tusind tak for den nemme og super lækre opskrift!!!

    Jeg har forresten også forsøgt mig med at fryse den efter, og der fungerer super godt – evt. spædet med lidt ekstra væde, når den skal opvarmes 🙂

    1. Hej Maj.

      Tusind tak for din fine tilbagemelding. Jeg bliver SÅ glad, når jeg får feedback på mine opskrifter – hvad end det er ris eller ros.
      Så TAK fordi, du har taget dig tiden. Det sætter jeg pris på!

      Dejligt at høre, at du er så glad for opskriften, og at den bare spiller for dig.
      Og tak for info omkring nedfrysning. Det har jeg nemlig ikke selv prøvet endnu, så det er super info lige at have 🙂

      Ha’ en dejlig dag.

      De bedste hilsner
      Maria

  6. Jeg har lige lavet retten, og det smagte super lækkert :)! Jeg synes dog valnødderne havde lige lovlig meget bid, kan jeg gøre noget for at de blender mere ind, eller vil retten så miste sit bid? Synes måske de virkede meget “rå” i det selvom jeg lod det koge ind længe! Det smagte nu altså rigtig godt uanset, var bare i tvivl om jeg mon var “gal” på den i konsistensen eller ej?

    1. Hej Lærke.

      Valnødderne tilføjer retten lidt tekstur, men de skal ikke direkte knase, som hvis man fx spiser en håndfuld mandler. Jeg ville måske prøve at hakke dem lidt finere, eller måske prøve et andet mærke af valnødder (måske de valnødder du har brugt, har været for gamle?) Jeg har i hvert fald aldrig oplevet, at de virkede rå.
      Du kan selvfølgelig også prøve at undlade dem helt, og blot lade grøntsagerne tale for sig selv. Da ville jeg måske vælge ikke at koge retten alt for længe, så grøntsagerne stadig har lidt tekstur og sprødhed 🙂

      Jeg håber det var svar nok på dit spørgsmål.

      De bedste hilsner
      Maria // Planteæderen

  7. Jeg har brugt mange år på at rafinere min egen ragu bolognese, så jeg er meget kritisk overfor andres versioner :-), men det her er rigtigt lækkert. Jeg har længe haft lyst til at forsøge mig med en kødfri udgave, men manglede det røgede element fra spæk/bacon, og der rammer den røgede paprika plet.

    1. Hvor er det godt at høre Jens! Bolognese er nemlig en af de retter, som alle har en holdning og et helt bestemt forhold til.
      I min familie var det altid min far, som lavede bolognese, og denne kødfrie version er nærmest identisk.
      Det er jo vildt, hvad man kan med planter! 🙂

  8. Min absolut fortrukne pastasovs. Har dog tilføjet 1/2 cougette, 1 tsk cayennepeber og brugt agavesirup som sødemiddel…..uhhhmmm

  9. Fantastisk! For det første var det super nemt at lave! Og for det andet smager den virkelig lækker. Har et hel hold gæster der næsten ikke troede på mig da jeg fortalte den var kødfri. Både børn og voksne

  10. […] Den har bedst af at koge ind i 20-30 minutter, men kan sagtens være klar på 15 minutter – perfekt at lave, mens du venter på at dine pasta, ris eller kartofler koger færdigt. Søger du en hel autentisk bolognese som kan bruges til lasagne og spaghetti med kødsovs, kan du med fordel prøve min klassiske opskrift på den bedste kødsovs – helt uden kød. […]

  11. […] Prøv også pirogger med kødFRIsovs. […]

  12. Efter at have læst denne opskrift, var jeg simpelthen nødt til at prøve den!
    Inden jeg gik igang, kunne jeg ikke lade vær med at tænke: “Det hér er simpelthen for godt til at være sandt!”. Men hold nu op, hvor tog jeg fejl. Denne kødsovs er den bedste jeg nogensinde har smagt. Jeg havde ikke valnødder, men prøvede med mandler i stedet og så brugte jeg to skalotteløg i stedet for et alm. løg.
    Min kæreste som HADER champignoner, fik jeg overtalt til at prøve. Han spiste en stor portion, og var vild med det. Min lillebror prøvede også, og han sagde at det tog ham tilbage til en ferie i Rom, hvor han fik en serveret spaghetti bolognese på en lækker italiensk restaurant.
    Tusind tak for denne opskrift, det er ikke sidste gang jeg laver den! Jeg vil anbefale denne opskrift til venner og familie – Alle burde prøve den 🙂

    1. Hej Ann-Sofie.

      Tusind tak for din besked og positive tilbagemelding. Den går lige i hjertet! ❤️
      Hvor er det skønt at høre, at den kunne overbevise selv din champignon-hadende kæreste. Min storebror har haft nøjagtig samme oplevelse!
      Fedt at det fungerede fint med mandler – det er hermed noteret. Jeg vil dog kraftigt anbefale dig at prøve den med valnødder næste gang. Det vil du ikke fortryde! ^_^

      Endnu engang TAK.

      De bedste hilsner
      Maria // Planteæderen

    2. Jeg kan ret godt lide, at der er lidt bid i min kødsovs. Vil jeg kunne nøjes med at køre champignon i en minihakker og blot lade gulerødder og de andre grønsager være hakkede og revne?

      1. Hej Louise.

        Du kan lave den lige præcis, som du ønsker. Grunden til jeg anbefaler, at man hakker alle grøntsagerne fint, er fordi det giver en konsistens, der minder om traditionel “kødsovs”. Hvis du er vant til en sovs med mere bid, så hakker du selvfølgelig bare ingredienserne lidt grovere. No problemo!
        Du kunne måske i stedet nøjes med at hakke halvdelen af grøntsagerne og lade den anden halvdel forblive grov? Så får du stadig den gode smag og konsistens fra de finthakkede grøntsager, men med lidt ekstra bid fra de grove.

        God fornøjelse.

        De bedste hilsner
        Maria // Planteæderen

  13. Hejsa!
    Jeg er helt “ny” vegetar, og det her var min første rigtige vegetar ret.
    Og hold da op det smagte godt !!
    Dagen efter stegede jeg lidt plantefars, og blandede det med resterne fra kødsovsen.
    Det smager også rigtig godt.
    Min roomie som er sådan en rigtig mandemand/soldat, synes også det smagte virkelig godt, og var efter måltidet meget åben overfor flere dage med vegetar retter om ugen. wuhu

    Tror jeg skal i gang med alle dine andre opskrifter fremover :))) Så mange tak

    1. Hej Caroline!

      Tusind tak for din besked. Fedt med vegetar, og hvor er det dejligt at høre, at opskriften faldt i god jord!
      Jeg håber, du vil blive lige så begejstret for mine andre opskrifter, og at de vil hjælpe dig på din vej i den grønne retning.
      Jeg ser frem til at høre fra dig igen, hvis du vælger at give dem et skud. Du er ligeledes altid velkommen til at skrive til mig på Instagram @planteaederen, skulle du sidde inde med nogle spørgsmål eller have brug for et par gode råd.

      Endnu engang tak. ❤️

      De bedste hilsner
      Maria // Planteæderen

  14. Var meget skeptisk om den virkelig kunne sammenlignes med den “ægte bolognese”. Jeg er virkelig positivt overrasket over den gode smag, og kødagtige konsistens. Nu er jeg bare spændt på om resten af familien er ligeså begejstret 😉
    Min chili sin carne sidste uge var da udmærket, men de kunne bedre lide kødversionen.

    1. Ja, det er svært at tro. Svampe er bare geniale i det grønne køkken
      Jeg ser frem til at høre dommen fra resten af familien!

  15. OMG! Bedste “kødsovs” ever – mine bønner er hørt Har virkelig haft svært ved at lave en lækker og fyldig sovs til pasta, når jeg nu hverken er fan af linser eller fake kød! Takker for en lækker opskrift og en super god blog✌

    1. Tak for den dejlige kommentar, Michelle! Du er SKØN! ❤️

  16. Den bedste veganske bolognese nogensinde! Mange tak for opskriften <3

    1. My pleasure. ❤️

  17. DET ER DEN BEDSTE BOLOGNESE SOVS JEG NOGENSINDE HAR PRØVET. Min mand som var helt vild med italiensk mad før han blev veganer var også helt ‘blown away’ af hvor godt den smager. Det er en total favorit i vores hus. Tak for den helt fantastiske opskrift. Bare så god <3

    1. Hej Helene.

      Sikke en dejlig kommentar – TAK !
      Skønt at i er så vilde med den hjemme hos dig. Den er også en klar favorit herhjemme.

      Rigtig god dag til dig.

      De bedste hilsner
      Maria

  18. Prøvede denne opskrift i dag, min hustru siger det er den bedste “kød”sauce jeg nogensinde har lavet, det siger ikke så lidt, især eftersom jeg selv ser spaghetti med kødsauce som en af mine hofretter og hun samtidig ikke kan udstå champignoner i nogen som helst variant.
    Selv efter jeg havde fortalt hende opskriften, kunne hun ikke smage der var champignoner i.

    Tusinde tak for denne skønne opskrift 🙂

    1. Hej Thomas.

      Tak for din skønne kommentar – den går lige i hjertet.
      Hvor er det bare fedt at høre, at den er en succes hjemme hos dig, og at den tilmed går rent ind hos din champignonforskrækkede kone 🙂
      Min bror hader også champignoner, men elsker denne kødfriesovs.

      Rigtig god dag,
      De bedste hilsner

      Maria // Planteæderen

    2. Børnene var desværre ikke helt med på den, så jeg må prøve at tweake den lidt, bl.a. total-blende de hakkede tomater og så en form for fløde erstatning, så skal de nok også blive vilde med den.

      1. Klø på ! Det er også værd fx at blende nogle røde linser med i sovsen for at tilføje lidt ekstra mættende protein.
        Held og lykke med det, Thomas 🙂

  19. Øj, hvor var den God! Jeg brugte bare de krydderier der lige var i huset – næste gang skal jeg prøve efter Opskriften. Konsistensen var fuldstændig som en kødsovs. Har du erfaring med at fryse den ned?

    1. Hej Jannie !
      Hvor er det dejligt at høre, at “kødsovsen” faldt i god jord. Man kan nemlig altid bare bruge de krydderier, man har i huset eller dem, man synes bedst om.
      Krydderierne og smagsgiverne i denne er blot dem, jeg foretrækker og som jeg føler, giver den mest autentiske smag.
      Jeg har desværre ikke erfaring med at fryse den ned – men jeg kan ikke se, hvorfor det ikke skulle kunne lade sig gøre. Lad mig endelig høre fra dig, hvis du giver det et forsøg, så jeg kan skrive det i opskriften ^_^
      Godt nytår.

  20. Hej Maria

    Din kødsovs er blevet fast inventar på vores menu herhjemme. Og det siger ikke så lidt! Min mand kan nemlig overhovedet ikke spise champignon ellers, men den her ret glider ned uden problemer, og han kan lide det!

    Vi varierer frit over ingredienserne, men champignon er dog et fast indslag.

    Vi har også serveret den for venner, som ikke vidste den var kødfri, og som blev overraskede, da vi fortalte dem det bagefter.

    Den kan bare sit kram, den her. Tak for det og for god inspiration!

    1. Hvor er det dejligt at høre, Lilja !
      Du har helt ret – det er den perfekte ret til at få lokket en masse ekstra grøntsager ind i familien.
      Velbekomme ❤️

  21. Hej Planteæder 🙂

    Jeg vil prøve denne ret, men ville lige høre om du ved hvor mange kalorier og andet der er i?
    Jeg vil mene retten er sund, er den det?

    Mvh
    Emma

    1. Hej Emma.

      Jeg har sat opskriften ind i “Cronometer” og hele herligheden indeholder blot ~800 kalorier. Som du selv skriver er retten sund. Kernesund faktisk ! Den indeholder masser af sunde fibre, vitaminer, mineraler og sundt fedt fra valnødderne. Og så er den selvfølgelig fuldstændig fri for kolesterol, som du ellers ville have fået fra kød og mælkeprodukter !
      Du kan roligt spise løs.

      Rigtig god weekend.

  22. […] Den har bedst af at koge ind i 20-30 minutter, men kan sagtens være klar på 15 minutter – perfekt at lave, mens du venter på at dine pasta, ris eller kartofler koger færdigt. Søger du en hel autentisk bolognese som kan bruges til lasagne og spaghetti med kødsovs, kan du med fordel prøve min klassiske opskrift på den bedste kødsovs – helt uden kød. […]

  23. […] den fx i en moussaka eller sammen med min “kødsovs” næste gang du laver lasagne […]

  24. Det ser mega lækkert ud! Dog bor jeg sammen med en, der ikke kan tåle valnødder – tror du de kan enten erstattes af noget andet eller udelades, uden at det påvirker smagen for meget? 🙂

    1. Hej Anne !

      Jeg har ikke prøvet at erstatte valnødder med andet, men jeg tror sagtens du ville kunne bruge fx mandler eller andre nødder istedet. Valnødderne er egentlig mest for, at give struktur til retten. De tilføjer ikke synderligt meget smag – så hvis bare du erstatter med noget der har samme struktur burde resultatet blive det samme 🙂
      De kan dermed også sagtens udelades, men jeg synes klart det er lækrest med det “bid” som de tilføjer retten.

      Rigtig god fornøjelse!

  25. Hej planteæder

    Lavede din ‘kødsovs’ i går og hold da fast…stjernerne dryssede næsten ned fra himlen, så god var den! 🙂 Men hvornår putter du røget paprika og alm. paprika i retten? Det står nemlig ikke under Fremgangsmåde.

    Jeg puttede i øvrigt også lidt bouillon og gærflager i (sidstnævnte for at give lidt ostesmag til retten). Nøj hvor blev det godt! <3 Tak for en super fin opskrift 🙂

    1. Hvor er det dejligt at høre, Mariann !
      Gud ja – det kan jeg da godt se. Tak fordi du gjorde mig opmærksom på det 🙂 Begge typer paprika skal selvfølgelig bare tilsættes sammen med de andre krydderier.

      Og super at du har tilføjet dit eget “twist” til retten. Det gør jeg også altid selv !

  26. Hvor ser den lækker ud! Tror du, at jeg kan lave den til min kusine som ikke bryder sig om konsistensen af champignon, nu hvor de skal hakkes så fint? 😉

    1. Hej Signe !
      Det tror jeg helt bestemt. Konsistensen af champignon forsvinder fuldstændig, da de som du skriver er hakket super fint. Hvis du vil være helt sikker, vil jeg råde dig til, at snitte svampene i en foodprocessor eller på et rivejern. Rigtig god fornøjelse ! Skriv endelig feedback når/hvis du prøver opskriften eller send mig et billede på instagram ^_^

      1. Hej.

        Tak for en fantastisk inspirerende side.

        Jeg har tidligere lavet denne og “snydt” gæsterne, med bravur.

        I dag har jeg handlet (økologisk), til bålmad, til bespisning af 24 børn og voksne, i håb om, at tilgodese div. forbehold, ideer, intolerancer, allergier mm., efter bedste evne.
        Almindeligt jordnære omnivorer vil forventeligt spørge til proteinindholdet, i denne udmærkede ret?
        Hvad er det enkle og præcise svar på dette, uden trættende pladren, om mulig tilsætning af melede bønner og andet bras?

        Kærlig hilsen

        Far til Fire.

        1. Kære Sten.

          Beklager mit lidt sene svar.
          Tak for de søde ord. Fedt at høre, at du er glad for min side og denne opskrift – og bålmad lyder ikke helt dårligt heller!

          Proteinindholdet i denne ret er til den lave side. Også derfor skriver jeg, at man med fordel kan tilsætte bælgfrugter (jeg anbefaler røde linser, da disse næsten ikke kan “smages” og ikke ændrer synderligt på udseende eller konsistens på retten) eller et køderstatningsprodukt som fx soya fars (dem har jeg dog ikke erfaring med).
          Ellers kan man jo fint bare nyde en ret med mindre protein end vanligt. Så længe man spiser varieret og sørger for at få nok protein i de andre måltider i løbet af dagen og ugen, skader et enkelt måltid uden højt proteinindhold jo ikke.

          Håber, det var svar nok på dit spørgsmål.
          Ha’ en god weekend 🙂

          De bedste hilsner
          Maria