Den bedste kødsovs (helt uden kød)

Den bedste kødsovs

… Og muligvis også den sundeste !

Den bedste kødsovs uden kød?

Hvis jeg selv skal sige det, har jeg formået at kreere en opskrift på den bedste kødsovs – og så er den helt UDEN kød. I ved nok – sådan en bolognese, der kan narre selv den mest garvede kødspiser og samtidig få den mest erfarne veganer til at spytte det ud i vildrede (på den gode måde altså…) At den samtidig er den måske sundeste kødsovs der findes, var ikke planlagt men er bestemt en bonus værd at tage med.

Hvordan kan det nu lade sig gøre?

Og hvordan er det så liiige muligt spørger du nok? Jo nu skal du høre – den store mængde svampe kombineret med røget paprika og soya sauce giver en helt fantastisk umami smag, som er den grundsmag vi typisk kender fra kød. De finthakkede grøntsager og valnødder er med til at give retten tekstur. Jeg vil lige pointere, at du sagtens kan variere grøntsagerne og tilføje dine egne – f.eks bladselleri, knoldselleri, porre osv. Det eneste essentielle ved denne ret er svampe og valnødder (eller mandler), samt at det hele bliver hakket MEGET FINT !

Den bedste kødsovs (helt uden kød)

Bvadr – jeg kan ikke døje svampe !

Er du en af mange der ikke kan fordrage smagen eller konsistensen af champignoner, så tror jeg faktisk at denne opskrift er lige noget for dig – på trods af at den indeholder hele 500 g. Den karakteristiske smag og konsistens “forsvinder” nemlig i denne veganske bolognese, og tilføjer blot en masse lækker og “kødfuld” smag.

Jeg fik idéen til denne kødfrie sovs af mine yndlings opskriftspushere ovre på PlantePusherne. Jeg har pillet lidt ved opskriften, og givet den endnu mere dybde og umami-smag. Det er simpelthen umuligt at smage, at den ikke indeholder kød.

Den bedste kødsovs (helt uden kød)
Opskrift på vegansk moussaka

Den bedste kødsovs er fri for

Fri for soya og køderstatninger

Den er helt fri for sojagranulat og andre køderstatninger, gluten og olie og kan dermed betegnes som en vaskeægte healthfood, der kan spises med god samvittighed. Opskriften er ligeledes nem at gå til, billig at lave og perfekt i en travl hverdag, da den kan være klar i løbet af en lille times tid (jo længere den får lov at koge desto bedre), hvis du er i besiddelse af en foodprocessor. Denne opskrift er som skabt til en foodprocessor og kan varieres med alskens grøntsager. Kun fantasien sætter grænser.

Prøv den i en lasagne (med massere af ÅÅHST), mousakkaspaghetti bolognese eller som fyld til tortillas eller tacos. Mulighederne er mange !

Selv tak – og velbekomme.

Del dine kreationer med mig på facebook og instagram @planteaederen og husk at skrive en kommentar herunder samt give opskriften ærlige stjerner – det vil hjælpe mit opskriftsmageri gevaldigt og styre andre i en grønnere retning. Tak fordi du er med til at gøre en forskel !

5 fra 2 stemmer
Den bedste kødsovs (helt uden kød)
Udskriv
Den bedste kødsovs (helt uden kød)
Forb. tid
10 min
Tilb. tid
50 min
Tid i alt
1 t

Mit svar på den bedste kødsovs. 100% kødfri og vegansk og klar til at omvende selv den mest garvede kødspiser. Prøv den i lasagne, bolognese eller mousakka !

Antal: 4 personer
Ret: Hovedret
Køkken: Italiensk
Forfatter: Maria - Planteæderen
Ingredienser
Bolognese
  • 500 g champignon
  • 1 alm. løg
  • 3 fed hvidløg
  • 2 mellemstore gulerødder
  • 50 g valnødder*
  • 2 dåser (8dl) flåede tomater (eller hakkede/mosede)
  • 1 dåse (140g) tomatpure
  • 2 spsk sukker
Krydderier
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk rosmarin
  • ½ tsk spidskommen, stødt
  • ½ tsk sort peber
  • ½ tsk røget paprika
  • ½ tsk alm. paprika
  • 1 knivspids kanel
  • 2 spsk soyasauce
  • 3 laurbærblade
  • 1 tsk salt
Fremgangsmåde
  1. Start med at finde din foodprocessor frem. Hvis ikke du har en, kan du istedet hakke ingredienserne MEGET fint med en skarp kniv.

  2. Hak svampene i grove tern. Kom dem derefter i en foodprocessor og puls/hak dem helt fint (de skal gerne ligne ris i størrelse).

    Steg svampene ved høj varme indtil al væske er fordampet. Det kan godt tage 15-20 minutter. Brug en stor gryde og sørg for at fordele svampene godt og røre i dem jævnligt.

  3. Hak imens gulerødder, løg og hvidløg i grove tern og smid dem herefter i foodprocessoren sammen med valnødderne. Puls/hak dem indtil de har nogenlunde samme størrelse som svampene. 

  4. Når væsken fra svampene er fordampet tilsættes oregano, rosmarin, spidskommen, kanel, peber, de to typer paprika samt 1 spsk soyasauce. Steg ved høj varme i et par minutter. Husk at røre hele tiden så det ikke brænder på.

  5. Tilsæt løg, gulerødder, hvidløg og valnødder og steg ved middel varme i et par minutter. 

  6. Blend de flåede tomater i foodprocessoren (eller brug 7-8 dl mosede/hakkede tomater istedet) og tilsæt dem sammen med tomatpure, sukker, laurbærblade, salt og den sidste spsk soyasauce. Giv den kødfrie sauce et opkog og lad den herefter simre ved lav varme indtil den får en flot mørkerød farve (ca. 30-60 mintter under låg)

  7. Er saucen for tynd, når den skal bruges, kan du slutteligt koge den uden låg, indtil den har den ønskede konsistens. Og så husk da lige at fjerne laurbærbladene inden servering !

Tips

Har du en rest grov grøntsagssuppe, linser, bønner eller andre grøntsager der er ved at nå sidste anvendelsesdato, kan de sagtens tilsættes den kødfrie sovs. Bolognese er den perfekte måde at tømme køleskabet på sidst på ugen !

*Kan du ikke lide eller tåle valnødder, kan du prøve at erstatte disse med finthakkede mandler eller andre nødder. Valnødderne er egentlig mest med for at give struktur - de bidrager ikke synderligt meget til smagen. 

 

Tags , , , , , ,

12 kommentarer til “Den bedste kødsovs (helt uden kød)

  1. Hej Maria

    Din kødsovs er blevet fast inventar på vores menu herhjemme. Og det siger ikke så lidt! Min mand kan nemlig overhovedet ikke spise champignon ellers, men den her ret glider ned uden problemer, og han kan lide det!

    Vi varierer frit over ingredienserne, men champignon er dog et fast indslag.

    Vi har også serveret den for venner, som ikke vidste den var kødfri, og som blev overraskede, da vi fortalte dem det bagefter.

    Den kan bare sit kram, den her. Tak for det og for god inspiration!

    1. Hvor er det dejligt at høre, Lilja !
      Du har helt ret – det er den perfekte ret til at få lokket en masse ekstra grøntsager ind i familien.
      Velbekomme ❤️

  2. Hej Planteæder 🙂

    Jeg vil prøve denne ret, men ville lige høre om du ved hvor mange kalorier og andet der er i?
    Jeg vil mene retten er sund, er den det?

    Mvh
    Emma

    1. Hej Emma.

      Jeg har sat opskriften ind i “Cronometer” og hele herligheden indeholder blot ~800 kalorier. Som du selv skriver er retten sund. Kernesund faktisk ! Den indeholder massere af sunde fibre, vitaminer, mineraler og sundt fedt fra valnødderne. Og så er den selvfølgelig fuldstændig fri for kolesterol, som du ellers ville have fået fra kød og mælkeprodukter !
      Du kan roligt spise løs.

      Rigtig god weekend.

  3. […] Den har bedst af at koge ind i 20-30 minutter, men kan sagtens være klar på 15 minutter – perfekt at lave, mens du venter på at dine pasta, ris eller kartofler koger færdigt. Søger du en hel autentisk bolognese som kan bruges til lasagne og spaghetti med kødsovs, kan du med fordel prøve min klassiske opskrift på den bedste kødsovs – helt uden kød. […]

  4. […] den fx i en moussaka eller sammen med min “kødsovs” næste gang du laver lasagne […]

  5. Det ser mega lækkert ud! Dog bor jeg sammen med en, der ikke kan tåle valnødder – tror du de kan enten erstattes af noget andet eller udelades, uden at det påvirker smagen for meget? 🙂

    1. Hej Anne !

      Jeg har ikke prøvet at erstatte valnødder med andet, men jeg tror sagtens du ville kunne bruge fx mandler eller andre nødder istedet. Valnødderne er egentlig mest for, at give struktur til retten. De tilføjer ikke synderligt meget smag – så hvis bare du erstatter med noget der har samme struktur burde resultatet blive det samme 🙂
      De kan dermed også sagtens udelades, men jeg synes klart det er lækrest med det “bid” som de tilføjer retten.

      Rigtig god fornøjelse!

  6. Hej planteæder

    Lavede din ‘kødsovs’ i går og hold da fast…stjernerne dryssede næsten ned fra himlen, så god var den! 🙂 Men hvornår putter du røget paprika og alm. paprika i retten? Det står nemlig ikke under Fremgangsmåde.

    Jeg puttede i øvrigt også lidt bouillon og gærflager i (sidstnævnte for at give lidt ostesmag til retten). Nøj hvor blev det godt! <3 Tak for en super fin opskrift 🙂

    1. Hvor er det dejligt at høre, Mariann !
      Gud ja – det kan jeg da godt se. Tak fordi du gjorde mig opmærksom på det 🙂 Begge typer paprika skal selvfølgelig bare tilsættes sammen med de andre krydderier.

      Og super at du har tilføjet dit eget “twist” til retten. Det gør jeg også altid selv !

  7. Hvor ser den lækker ud! Tror du, at jeg kan lave den til min kusine som ikke bryder sig om konsistensen af champignon, nu hvor de skal hakkes så fint? 😉

    1. Hej Signe !
      Det tror jeg helt bestemt. Konsistensen af champignon forsvinder fuldstændig, da de som du skriver er hakket super fint. Hvis du vil være helt sikker, vil jeg råde dig til, at snitte svampene i en foodprocessor eller på et rivejern. Rigtig god fornøjelse ! Skriv endelig feedback når/hvis du prøver opskriften eller send mig et billede på instagram ^_^

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du 2 minutter? Så bedøm opskriften med stjerner fra 1-5. Husk samtidig at skrive en kommentar, da stjernerne ellers ikke vil blive registreret. På forhånd mange tak for hjælpen.