Brombærmuffins med birkes og citron

Bærsæsonen er i fuld gang og har du, ligesom jeg, fryseren fuld af friskplukkede brombær, blåbær eller hindbær, giver jeg dig her et bud på, hvad du kan bruge dem til.

– Saftige veganske brombærmuffins med knasende birkes og frisk citron.

Findes der noget bedre på sådan en kedelig og grå regnvejrsdag end at slå benene op og brygge sig en varm kop kaffe, te eller kakao og sætte tænderne i en saftig og svampet muffin? Nej, vel?

Opskrift på brombærmuffins med citron og birkes

Bærsæsonen er over os

Sommeren er så småt ved at nå sin ende, og efteråret står for døren. Det er slut med de varme sensommernætter og lange gåture på stranden. Men vent nu lidt med at tage sorgerne på forskud. Efteråret er nemlig et mekka for os madnørder. Brombær, blåbær, hindbær, blommer, æbler, […] hvorend man kigger hen. Selv os storbymus kan nyde godt af naturens mange goder.

Brombærsæson

Det betyder selvfølgelig at jeg, som den veganske hippie-tosse jeg nu engang er, trækker i min mors gamle regnbuefarvede gummirøjser, regntøj og det obligatoriske røde dørslag på hovedet for at lede byen tør for de smukke og kødfulde bær. Og hold nu fast. Jeg har på små 3-4 ture formået at fylde adskillelige dørslag med de flotteste brombær. Bosat i storbyen må det da siges at være en succes !

Friskplukkede brombær

Og nu tænker du sikkert – men Maria, hvad fanden stiller du op med alle de brombær? Udover at lave spandevis af marmelade selvfølgelig. Jo, jeg tryller dem da om til nogle lækre, saftige og knasende veganske brombærmuffins ! Jeg har nemlig altid været helt pjattet med bær i kager og muffins. De tilføjer bare det helt perfekte syrlige og saftige finish, til en hvilken som helst kage.

Holder formen og hæver flot op !

Når det så er sagt, har kager med bær et lille fælles problem – de har det med at falde sammen. Jeg har ledt længe efter opskrifter på rigtige muffins. Ikke små, tørre cupcakes. Nej – I ved, sådan nogle store og flotte amerikanske muffins, der hæver godt op, uden at falde sammen og som er perfekt saftige. Efter lang tids arbejde har jeg endelig knækket koden. Disse muffins hæver flot op (og endnu bedre – ud over kanten!), hvis de bliver fyldt godt med dej. Der er bare et eller andet smukt over sådan en hel bakke af store, sprukne og bærfyldte muffins, hvor ikke to er ens. De ser så hjemmelavede og indbydende ud, på den HELT rigtige måde.

Veganske brombærmuffins med citron og birkes

Et syrligt og knasende touch

Veganske brombærmuffins

For at få det bedste frem i brombærene, har jeg blandet dem med vanilje og citron. Citronskallen giver et syrligt modspil til den sødmefulde vanilje, og birkes tilføjer en mild nøddesmag samt det sidste knasende finish. Hvis ikke du har adgang til friske brombær, kan alle andre bær bruges – brombær, hindbær og blåbær giver dog det klart bedste resultat. Eller hvad med at prøve med frisk rabarber? Mmmm …

Så tag familien i hånden og smut en tur i skoven for at samle vilde bær, inden skovens dyr har snuppet dem for næsen af jer. Imens kan i forestille jer, hvordan duften af disse saftige veganske brombærmuffins breder sig i huset, når i kommer hjem. De er testet på rigshospitalets hårdtarbejdende sundhedspersonale med lutter rosende ord med på vejen, så i kan roligt begynde at glæde jer.

Velbekomme.

– Jeg elsker at høre fra jer, når i giver jer i kast med mine opskrifter. Find mig på instagram og facebook @planteaederen, og tag mig i jeres kreationer eller skriv en kommentar i kommentarfeltet her på siden. Kommentarfeltet findes nedenfor, lige under opskriften. Her har du samtidig muligheden for at give opskriften stjerner fra 1-5. Din stemme er med til at støtte udbredelsen af det grønne budskab. Af hjertet tak !

5 fra 2 stemmer
Veganske brombærmuffins med citron og birkes
Udskriv
Brombærmuffins med citron og birkes
Forb. tid
10 min
Tilb. tid
35 min
Tid i alt
45 min

Brug sensommerens mange friske bær til at lave disse veganske brombærmuffins med birkes og citron. De er saftige og knasende og går perfekt til en kop varm kakao, te eller kaffe.

Antal: 12 store muffins
Ret: Dessert
Forfatter: Maria - Planteæderen
Ingredienser
  • 2 spsk hørfrø (jeg bruger hele hørfrø, som jeg kværner)
  • 8 spsk vand
  • 80 g plantesmør (jeg brugte Naturli' smørbar)
  • 200 g sukker
  • 2 dl sojayoghurt (jeg brugte Alpro Mild Neutral)
  • 1 stor økologisk citron (saft + skal heraf)
  • 200 g brombær*
Tørre ingredienser
  • 300 g hvedemel
  • 50 g blå birkes
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 tsk natron
  • Knsp salt
Fremgangsmåde
  1. Forvarm ovnen til 175 °C.

  2. Lav "hørfrøægget": Kværn 2 spsk hele hørfrø i en kaffekværn og bland dem med vand i en skål.  Sæt til side mindst 10 minutter (det skal have konsistens som tyk æggehvide)

  3. Find en stor røreskål samt elpisker frem. Pisk plantesmør og sukker på høj hastighed indtil det er blødt. Tilsæt hørfrøblanding og sojayoghurt. Riv skallen af citronen og pres saften. Pisk det hele ved høj hastighed indtil det er godt blandet. 

  4. Bland de tørre ingredienser i en skål. Tilsæt dem lidt ad gangen, imens du pisker på lav hastighed for at undgå klumper. Når massen er homogen, vendes bærene forsigtigt i dejen med en dejskraber.

  5. Fyld 12 muffinsforme godt med dej og bag dem i ovnen ca. 35 minutter. Brug en strikkepind for at tjekke, om muffinsene er færdigbagte. 

Tips

* Har du ikke brombær, kan du sagtens bruge et hvilket som helst andet bær istedet - blåbær og hindbær er dog at foretrække.

Brug frosne bær for at undgå, at bærene farver dejen for meget.

Tags , , , , , ,

6 kommentarer til “Brombærmuffins med birkes og citron

  1. Hejsa. Tror du at jeg kan bruge rabarber til disse muffins? Hilsen My

    1. Hej My.

      Det havde jeg slet ikke tænkt på – men det tror jeg sagtens du kan ! Det lyder super lækkert ❤️ Prøv også at tilsætte lidt revet marcipan, hvis du har.

  2. Mega lækre! Jeg brugte blåbær, men nøj de var lækre! Helt sprøde på toppen og svampede indeni. Tak!

    1. Hvor er jeg glad for, at du kunne lide dem Mai. Blåbær er nemlig mindst lige så gode at bruge som brombær ! ❤️

  3. Fantastisk gode! Dejen er bare ubeskriveligt! Guf guf guf

    1. Det er jeg SÅ glad for at høre ! ❤️

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du 2 minutter? Så bedøm opskriften med stjerner fra 1-5. Husk samtidig at skrive en kommentar, da stjernerne ellers ikke vil blive registreret. På forhånd mange tak for hjælpen.