Bananbrød uden tilsat sukker

Vegansk bananbrød – den perfekte sunde snack til madpakken

Brug for et hurtigt og nemt mellemmåltid eller noget sødt til at stille den lille sult midt på dagen? Så er et vegansk bananbrød måske noget for dig.

Glem alt om mælkesnitter, fignestænger, drikkeyoghurter og müslibarer, der er fyldt med sukker og som ikke mætter. Gode og solide mellemmåltider er essentielle, hvis man vil komme igennem en lang arbejds- eller skoledag på den bedst mulige måde.

Men det kan være svært at lave et mellemmåltid, der både er sødt, sundt og mættende uden brug af raffineret sukker og olie. Her får i mit bud på et mellemmåltid, som kan netop dét:

~ Sunde og mættende veganske bananbrød uden tilsat sukker og olie, så du kan holde koncentrationen hele dagen.

Opskrift på vegansk og sukkerfrit bananbrød
Opskrift på vegansk bananbrød med karameliserede bananskiver

Vegansk bananbrød uden tilsat sukker og olie

Ja, den er god nok. Små, søde og tilmed sunde veganske bananbrød. Perfekte til at stille den lille sult midt på dagen. De indeholder hverken tilsat sukker eller raffineret olie, og kan derfor betegnes som en vaskeægte healthfood. Kage med god samvittighed? Hell-yeah.

Lav dem i en mini-kageform, så de er hurtige og nemme lige at smide i børnenes (eller din egen) madpakke eller lav istedet ét stort bananbrød fx med karameliserede bananskiver på toppen. Vælg selv – begge versioner er helt sikkert en smagsprøve værd.

 Jeg er ofte blevet spurgt, hvilken mini-bageform det er, jeg bruger. Formen står p.t. i min mors køkken, men jeg mener den er af mærket “Cook & Baker”. Jeg har ikke kunnet finde den præcise model nogen steder, men har fundet en mini-kageform næsten magen til her på KitchenOne.dk. Bageformen er tilmed i silikone, hvilket gør bananbrødene endnu sundere, da man helt kan skippe olien til formene. Win-win !

Modne bananer – undgå madspild

Smid endelig ikke de brune bananer i skraldespanden. “Hemmeligheden” til at få de bedste og sødeste bananbrød er nemlig netop modne bananer. Som i rigtig modne. Gerne lige på vippet til at være overmodne.  De skal være helt dækket af brune pletter og være meget bløde i konsistensen og søde (næsten alkoholiske) i duften. En gul banan med et par brune pletter hist og her gør simpelthen ikke tricket. Så fisk lige de overmodne bananer op af skraldespanden igen, så du kan få den helt perfekte smag frem i dine bananbrød. Har du alt for mange modne bananer, kan du sagtens fryse dem ned, så du har til en anden gang (eller brug dem istedet til en lækker omgang nicecream). Tø dem blot op i køleskabet natten over og brug dem i dine bananbrød dagen derpå. Bonus tip – resultatet bliver faktisk endnu sødere, hvis man bruger optøede bananer frem for friske.

 

Opskrift på vegansk bananbrød med karameliserede bananskiver
Udskriv
Vegansk bananbrød (olie- og sukkerfri)
Forb. tid
20 min
Tilb. tid
1 t
Tid i alt
1 t 20 min

Mangler du lidt sødt til kaffen eller til den lille sult midt på dagen? Så prøv dette bananbrød - helt uden tilsat sukker og fri for olie.

Antal: 8 små brød eller 1 stort
Ret: Snack
Forfatter: Maria - Planteæderen
Ingredienser
Våde ingredienser
  • 2 spsk hørfrø, knust
  • 5 spsk vand
  • 1 æble, mos
  • 2 bananer, modne, store
  • Evt. ½ Vaniljestang
Tørre ingredienser
  • 200 g havremel, glutenfri
  • 2 tsk kanel, stødt
  • 1 tsk bagepulver
  • ½ tsk natron
  • ½ tsk kardemomme, stødt
  • En håndfuld rosiner
  • Knivspids Salt
Topping
  • Bananskiver
  • Et drys kanel
  • Evt. kokossukker (for en sprød og karameliseret skorpe)
Fremgangsmåde
  1. Sæt ovnen på 175°C.

  2. Start med at blande hørfrø og vand i en lille skål.

  3. Rens æblet (tag evt. skrællen af) og skær det i tern. Kom ternene i en lille gryde og dæk bunden med vand. Tilsæt evt. en flækket vaniljestang eller vaniljepulver. Kog op og lad simre indtil æbleternene er møre (ca. 15-20 minutter), og de let kan moses med en gaffel.

  4. Mos bananerne i en stor skål (jeg brugte frosne bananer, som jeg tøede op i køleskabet natten over - det kan stærkt anbefales, da bananerne på denne måde bliver meget sødere samt afgiver mere væde, som gør det færdige produkt endnu bedre) og tilsæt æblemosen.

  5. Find nu den lille skål frem med hørfrøblandingen, som nu gerne skulle være blevet til et "hørfrø-æg" med konsistens som æggehvide. Rør rundt i det med en ske og bland det i den store skål med banan og æble.

  6. Bland de tørre ingredienser i en separat skål og tilsæt dem de våde ingredienser. Vend de tørre og våde ingredienser sammen, indtil det er en homogen masse - tilsæt eventuelt lidt vand, hvis den virker meget tør. Den skal hverken være for våd eller for tør. Dejen skal helst kunne "stå" selv og ikke løbe for meget.

  7. Fordel dejen i en mini-brødform* med 8 huller smurt med lidt olie - alternativt kan en muffinform bruges. Dekorér med frisk banan og drys med kanel.

  8. Bages v. 175°C i 55-60 minutter. Stik i dem med en strikkepind for at sikre dig, at der ikke hænger dej ved (det kan godt snyde lidt, da der er så meget frugt i dejen).

  9. Køl af i formen og derefter på en bagerist.

Tips

* Mini-brødformen jeg bruger, kan du læse mere om ovenover.

1. Man kan sagtens lave ét stort bananbrød istedet for mange små, som billedet du kan se ovenfor. Jeg har før bagt et helt bananbrød ved 200 grader i ca. 40 minutter.

2. Sødmen på brødet afhænger af modenheden på dine bananer. Brug så modne, leopardplettede bananer som overhovedet muligt.

 Bananbrød

Tags , , , , , ,

2 kommentarer til “Bananbrød uden tilsat sukker

  1. Super lækker og nem opskrift – med ingredienser man typisk altid har. Jeg ejer dog desværre ikke en kaffekværn til at knuse hørfrøene, så brugte FiberHusk og vand som mit “æg”. Jeg bagte ét brød i stedet for mange små, og synes at det minder lidt om ølkage bare mindre sød 🙂 Jeg blendede rosinerne i en foodprocessor da jeg ikke bryder mig om hele rosiner i bagværk. Bananer, æblemos og Husk-blanding kom også i blenderen så alle de våde ingredienser var blandet godt.

    1. Hvor er det dejligt du kunne lide opskriften og at du kunne ændre ingredienserne/metoden så den passede dig ^_^ Jeg har ikke selv prøvet at bage den som én kage men fedt at det virkede !
      Det er heller ikke rigtig ment som “kage” det er mere en slags sødt brød – hvis man er vant til at spise kage med massere af sukker i, så er det her ihvertfald ikke en kage. Men søder man kun sine ting med frugt i dagligdagen, burde de smage næsten som kage. Det gør de ihvertfald for mig ! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du 2 minutter? Så bedøm opskriften med stjerner fra 1-5. Husk samtidig at skrive en kommentar, da stjernerne ellers ikke vil blive registreret. På forhånd mange tak for hjælpen.